EK-Automatic tarjoaa automaatio- ja sähköurakointiratkaisuja teollisuuden tarpeisiin.

”Teemme työt, joita muut eivät tee”

Teollisuuden tarpeisiin automaatio- ja sähköurakointiratkaisuja tarjoava EK-Automatic osallistuu erityisesti toimeksiantoihin, joissa vaaditaan automaation erikoisosaamista.

Vuonna 1994 perustettu EK-Automatic on ollut yrityksen perustamisen alkupäivistä lähtien erikoistunut teollisuuden kunnossapitotehtäviin, mutta vuosien varrella palvelukonseptiin on tullut täydennystä myös kuluttajille suunnatuista antenni-, data- sekä sähköurakoinneista. Nykyisin yrityksen liiketiloissa toimii myös sähkötarvikkeita myyvä liike.

– Yrityksemme ydinaluetta on aina ollut automaatiokoneiden uusiminen ja rakentaminen yhteistyökumppaneille. Tämä tarkoittaa sitä, että kumppanimme toimittavat meille koneet, ja me teemme heille automatiikat. Automatiikkaa toteutamme aina asiakkaiden toiveiden mukaan, mutta emme tee valtavan suuria koneprojekteja, vaan olemme keskittyneet enemmän keskisuuriin projekteihin, kertoo EK-Automaticin toimitusjohtaja Erkki Åsten.

Asentaja sai oppinsa maailmalta

Åstenin oma tausta automaatiotekniikan parissa on varsin mielenkiintoinen. Hän aloitti uransa vuonna 1974 teollisuuden sähköasentajan tehtävissä, jonka myötä automatiikka ja elektroniikka alkoivat kiinnostamaan siinä määrin, että Åsten ryhtyi opiskelemaan ja rakentamaan elektroniikkalaitteita itsenäisesti. Myöhemmin lisäoppia toivat maailmalta alan ammattilaiset, joita Åsten tapasi maahantuojien avustuksella.

– Sain tuolloin valtavasti kokemusta alasta. Tänäkin päivänä automaatio kehittyy koko ajan eteenpäin, joten opiskelu jatkuu edelleen. Itselläni on ollut mielenkiinto alaa kohtaan aina 70-luvulta lähtien. Tämä ei ole yksitoikkoista työtä, vaan joka päivä on erilainen ja uusia haasteita tulee jatkuvasti. Ja niitähän olen aina ollut valmis ottamaan vastaan, Åsten naurahtaa.

Automatiikan tulee olla yksinkertaista

EK-Automaticin vakiasiakkaat työllistävät kahdeksan hengen yrityksen lähes kokonaan. Tästä syystä Åsten valikoikin tänä päivänä tarkkaan, minkälaisiin projekteihin yrityksellä on resursseja lähteä. Asiakaskuntaan kuuluvat teollisuuden lisäksi taloyhtiöt ja yksityisasiakkaat. Kuluttaja-asiakkaille yritys tarjoaa antenni-, data- sekä sähköurakointien lisäksi myös ilmalämpöpumppuja ja ilma,- vesi- ja maalämpöpumppuasennuksia ja näiden tarvikemyyntiä. Asiakkaille räätälöidään tarvittaessa aina omankaltaiset tuotteet ja palvelut. Teollisuusautomatiikan ammattilaiset konsultoivat asiakkaita heille sopivasta automatiikasta.

– Annamme siis ideat asiakkaalle, ja on lopulta heidän päätettävissään, mitä he haluavat niillä tehdä. Tarpeeton automatiikka ei kuitenkaan ole hyväksi, vaan siinäkin on hyvä pitää kohtuus. Voi olla, että ratkaisut käyvät äkkiä liian monimutkaisiksi ja heidän on vaikea sitten hallita niitä. Tärkeää on, että automatiikkaa on yksinkertaista käyttää, Åsten valaisee.

Tulevaisuudennäkymät valoisat

EK-Automatic tunnetaan yrityksenä, joka palvelee asiakkaita yksilöllisesti asiakkaan tarpeet huomioon ottaen. Åsten myöntääkin, että yrityksen toiminta poikkeaa hieman hänen muista tuntemista sähkö- ja asennusliikkeistä. Toisaalta tämä on hänen mukaansa tehnyt yhteistöistä hedelmällisempiä, koska yritykset voivat auttaa tosiaan silloin, kun jotain osaamista ei omasta talosta löydy.

– Me emme tavallisestikaan tee aivan tavanomaisia toimeksiantoja, vaan haemme aina hieman erikoisempia projekteja. Tämä tarkoittaa vaativia projekteja, joiden tulisi liittyä johonkin automaation erikoisosaamisalueeseen, Åsten painottaa.

Tulevaisuuden osalta EK-Automaticilla ei ole tarkoitusta laajentaa, vaan Åsten on tyytyväinen yrityksen nykyiseen tilaan. Intressit löytyvätkin enemmän palvelukonseptin kehittämisestä, jotta nykyisille asiakkaille pystyttäisiin tarjoamaan uusimpia mahdollisuuksia automatiikan saralta.

Lehdistössä puhutaan paljon suomalaisen teollisuuden lama-ajasta, mutta Åsten ihmettelee viimeisimpiä uutisointeja. Hänen mukaansa tämä ei ole alalla juurikaan näkynyt.

– Tällä hetkellä varsinkin teollisuuspuolen asiakkaista noin 90 prosentilla menee niin hyvin, että heidän on vaikeaa saada kaikki toimitukset tehtyä. Tämän vuoksi automaatiokoneiden seisonta-ajat tulee pitää minimissä, ja ne tulee saada myös nopeasti korjattua, yrittäjä painottaa.