Tekijä tekee laadun

Kun Modernit Viemärisaneerausmenetelmät ry eli MoMent ry perustettiin ajamaan viemärisaneerausalan asioita vuonna 2009, ei aika ollut sille vielä täysin otollinen. Nyt alan vakioiduttua tämä valtakunnallisesti toimiva alan keskusjärjestö ja edunvalvoja toimii hyvässä yhteistyössä monen eri tahon kanssa. MoMent ry:n jäseniä ovat lähes kaikki alan merkittävimmät yritykset. Järjestön tavoitteena on yhdessä yhteistyökumppaneiden ja jäsenten kanssa viedä alaa eteenpäin ja samalla nostaa sen näkyvyyttä. − Tällä hetkellä suurin huoli on koulutus, sillä tälle alalle ei varsinaisesti ole koulutusta. Se ei kuulu koulujen opetussuunnitelmiin, joten tekijöiden kouluttaminen jää pääosin yrityksille, kertoo koulutusvastaava Tomi Vuorinen.

Jotta alalle saataisiin enemmän osaajia, MoMent ry on ryhtynyt panostamaan koulutukseen joka tasolla. Viime keväänä yhdistys jalkautui kouluihin antamaan ammattiin opiskeleville tietopaketteja viemärisaneerausalasta sekä sen moderneista menetelmistä. Lisäksi MoMent ry on ollut kehittämässä kaksiosaista VTT-henkilösertifioitua koulutuspakettia. − Peruskurssilla haluamme korostaa laatu- ja työturvallisuusasioita sekä sitä, että menetelmät ovat teknisempiä kuin perinteisessä viemärisaneerauksessa. Koska asukkaat monesti asuvat asunnoissa, sosiaaliset taidot korostuvat myös moderneissa menetelmissä enemmän. Jatkokurssilla keskitymme muun muassa työn suunnitteluun sekä erikoisosaamisalueisiin, kuten jätteiden käsittelyyn, asbestitöihin, yleiseen rakennustekniikkaan ja palokatkoihin, Vuorinen kertoo.

Seuraava askel on lisätä tietoisuutta virallisemman kautta. Tavoitteena on työstää ja julkaista yhdessä Cleantech Consulting Oy:n sekä Rakennustiedon kanssa materiaalit, jotka ovat suunnattu tilaajille, urakoitsijoille sekä lisäksi myös valvojille ja suunnittelijoille.
− Mitä enemmän alalla on osaajia, sitä parempia ovat laatu ja kilpailukyky. Täytyy muistaa, että tekijä tekee laadun, Vuorinen sanoo.