JP-Konepaja on teräsrakentamisen erityisasiantuntija.

Teräskipinöitä jo 33 vuotta

www.jp-konepaja.fi

 

JP-Konepaja on teräsrakentamisen erityisasiantuntija, joka suunnittelee ja valmistaa laiva- ja rakennusteollisuudessa toimiville asiakkailleen teräsratkaisut aina tarpeiden mukaisesti.

JP-Konepajan eli joustavan palvelun konepajan yrityshistoria on mielenkiintoinen. Yritys toimi nimittäin alkujaan laivanrakennusalalla, mutta kolme vuotta sitten kaikki muuttui, kun yrityksen suurin asiakas eli Rauman telakka suljettiin.

– Toki teimme töitä myös aiemmin rakennuspuolelle, mutta jouduimme miettimään uuden näkökannan yritystoimintaamme laivapuolen hiljennyttyä. Tämä aktivoi meidät etsimään asiakkaita enemmän teollisuusrakentamisen puolelta, kertoo JP-Konepajan toimitusjohtaja Vesa Rinne, joka on luotsannut yritystä aina vuodesta 2006.

JP-Konepajalla on tällä hetkellä työn alla muun muassa teräsrakenteita kaasuterminaaliin Torniossa, ja pääkaupunkiseudulle toimitetaan hoitotasoja ja teräsrakenteita säännöllisesti. JP-Konepaja pyrkii toimimaan nimensä mukaisesti aina joustavasti, joten onpa yritys ollut toimittamassa muun muassa lentokonesimulaattorin rungot Rovaniemelle ja Kuopioon.

– Erikoisosaamistamme ovat nimenomaan teräksen ja hitsattujen rakenteiden käsittely, valmistaminen ja asentaminen. Tuotteitamme ovat esimerkiksi portaat, kaiteet, teräsrungot, hoitotasot ja kaikki, mikä näiden ympärille liittyy, Rinne avaa.

Käsityöammatti kunniaan

Rinne on toiminut yrittäjänä nyt yli 10 vuotta, mutta innostuksen siemen käsillä tekemiseen syttyi jo ala-asteikäisenä metallikerholaisena. Tie veikin miehen myöhemmin vielä hitsausinsinöörin koulutukseen ja laivanrakennuksen pariin. Kaiken kaikkiaan teräksen kipinöitä on singonnut yrittäjän tiellä jo 33 vuoden ajan. Taantuma on tuonut omat haasteensa alalle, mutta Rinne näkee tilanteen olevan jo paranemaan päin.

– Viime kesänä ryhdyimme jo näkemään piristymistä alalla. Tämä näkyi meillä tarjouskyselyiden määrän kasvuna ja myös urakoiden koot ovat huomattavasti kasvaneet. Olen huomioinut, että juuri teollisuusrakentajat ovat aktivoituneet.

Omat haasteensa teräsrakentamisen alalle tuo työvoiman vaikea saatavuus Suomessa, mutta tätä puutetta ovat paikanneet Baltiasta tulevat työntekijät, jotka ovat myös hyvätasoisia terästyön taitajia.

– Kotimaista työvoimaa on hankalaa saada. Näin tämän konkreettisesti, kun toimin 10 vuotta kouluttajana Innovassa. Jo tuolloin oli nähtävissä, että tämän päivän nuoret hakevat mukavuutta tekemiseen. Meidän alalla joutuu käytännön töihin, ja suurin osa niistä on käsitöitä, Rinne toteaa.

Suunnittelukokonaisuudet tulevaisuutta

Rinne näkee JP-Konepajan tulevaisuuden enenevissä määrin suunnittelupainotteisena, koska asiakkaat haluavat yhä valmiimpia kokonaisuuksia. Tähän tarkoitukseen yritys on käyttänyt suunnittelukumppania.

– Suunnittelutyössä positiivista on se, että pääsee myös itse vaikuttamaan valmistustapaan. Toimimme käytännössä avaimet käteen -periaatteella eli suunnittelija tekee suunnittelutyön, me teemme tuotteet ja käymme asentamassa ne paikalle. Valitettavasti pelkkä tekeminen ei riitä enää, ja se tuo haasteita, mutta myös mahdollisuuksia. Hyvä suunnittelija osaa huomioida mahdollisuudet ja materiaalit siten, ettei ryhdytä tekemään turhan kallista ratkaisua, Rinne kiteyttää.