Tilaa ja valoa pimeyden keskelle

Vuosikellon kääntyessä kohti syksyn ja talven pimeitä kuukausia, alamme helposti rakentaa kodista lämmintä pesää ja haalia ympärille tavaraa. Entäpä jos pimeyttä torjuisikin luomalla kotiin avaruutta ja valoa sisustussuunnittelija Riia Rauhalan vinkein?

Aivan ensi töikseen on kotia hyvä tarkastella vieraan silmin ja käydä näin läpi olemassa olevat kalusteet ja niiden järjestys: millaisia kulkureittejä kodissa on, voisiko kalusteita siirtää tilasta toiseen ja saada näin enemmän avaruutta ja tilaa? – Ulkopuolinen näkee kodin ongelmakohdat usein paremmin kuin asukas itse. Siksi voi olla ihan hyvä ajatus pyytää vaikkapa ystäviä käymään ja kertomaan omat näkemyksensä ja vinkkinsä, Rauhala kehottaa.

Aloita karsimalla

Tavaroiden karsiminen on se kaikkein yksinkertaisin tapa väljentää kodin tiloja. – Koko kodin kalustus kannattaa käydä läpi ja pohtia, ovatko kaikki kalusteet tarpeen ja voisiko joitain kenties laittaa varastoon tai kierrätykseen. Sen jälkeen on vain tehtävä kiperä päätös ja luovuttava turhasta.

Valoa pimeyteen

Hyvällä valaistuksella saa ihmeitä aikaan, joten syysiltojen pimetessä onkin hyvä käydä läpi kaikki kodin valaisimet ja tarkistaa, ovatko polttimot ehjiä ja tarkoituksenmukaisia kussakin tilassa? Entä ovatko kaikki mahdolliset valaisinpisteet ylipäätään käytössä? – Jos kotona lähdetään tekemään isompaa remonttia ja halutaan poistaa väliseiniä, on heti kättelyssä syytä tarkistaa, pitääkö valopisteiden sijaintia muuttaa, ennen kuin seinä poistetaan.

Rauhala kertoo, että valaistuksen saralla on tapahtunut huimaa teknistä kehitystä ja kotien sisätiloissakin käytetään yhä enenevässä määrin liiketunnistimella toimivia valoja. – Se on hyvä asia myös energiansäästön kannalta. Nyt on olemassa myös sellaisia valaistusratkaisuja, joiden avulla eri kodin tiloihin saa nappia painamalla haluamansa tunnelmavalaistuksen. Pisimmälle vietynä valaistusjärjestelmä voidaan automatisoida jopa niin, että valaistus muuttuu sen mukaan, kuka kyseiseen tilaan astuu.

Jos kodin sisustus on skandinaavisen pelkistetty, Rauhala kehottaa panostamaan näyttäviin ja tehokkaasti valaiseviin valaisimiin. – On myös hyvä muistaa, että jos valaisin on katseen korkeudella, se ei saa häikäistä. Nykyisinhän on trendikästä käyttää esimerkiksi pelkkiä johdon varassa roikkuvia polttimoita. 

Hyödynnä säilytysratkaisuissa koko huonekorkeus

Säilytysratkaisuja suunnitellessaan Rauhala kertoo suosivansa koko huonekorkeuden hyödyntämistä. – Nykyisin on olemassa erilaisia ratkaisuja, kuten vaikkapa alas vedettäviä vaatetankoja, jotka mahdollistavat korkeankin tilan tehokkaan hyötykäytön. Säilytysratkaisun ei myöskään tarvitse olla umpinainen. Seinään voi rakentaa avoimen hyllykön, johon voi ostaa kivannäköisiä koreja ja saada näin pirteän ilmeen kotiin. Vaatekaappeja voi myös rajata verhoilla, jotka ovat sopivassa paikassa huomattavasti kevyempi ratkaisu oveen verrattuna. Kodin tiloja voi muutoinkin jakaa kevyesti ja helposti erilaisilla sermeillä ja verhoilla.

Tekstiilitkin avartavat

Avaruudentuntua ja raikkautta voi luoda kotiin myös tekstiileillä. – Verho voi hyvin olla pelkkä sisustuselementti, jolloin se ei peitä ikkunoista avautuvaa näkymää. Matoilla voi puolestaan rajata kivasti kalusteryhmiä esimerkiksi olohuoneessa, jossa on samassa tilassa ruokapöytä, sohvaryhmä ja nojatuoleja. Mattojen avulla kokonaisuudet saa hauskasti koottua omiksi ryhmikseen. Eikä maton tarvitse aina olla neliskulmainen: eri muotoiset matot rytmittävät tilaa ja mattopaloja yhdistelemällä voi rakentaa millaisia muotoja tahansa, Rauhala vinkkaa.

Riia Rauhala suunnittelujohtaja ja sisustussuunnittelija Taiteiden maisteri SI ja muotoilija (amk) Sisustussuunnittelijat SI ry:n hallituksen varapuheenjohtaja

Riia Rauhala
suunnittelujohtaja ja
sisustussuunnittelija
Taiteiden maisteri SI ja
muotoilija (amk)
Sisustussuunnittelijat SI ry:n hallituksen varapuheenjohtaja