Suomen suurimpiin valtakunnallisiin rakennusyhtiöihin kuuluva Hartela-yhtiöt Oy juhlii tänä vuonna 75-vuotista taivaltaan.

Tulevaisuuden rakentamisen suunnannäyttäjä

Helsingin Ilmalaan nousevat ekologisen rakennustavan edelläkävijät tuovat ihmiset ja yritykset takaisin kaupunkiin.

Suomen suurimpiin valtakunnallisiin rakennusyhtiöihin kuuluva Hartela-yhtiöt Oy juhlii tänä vuonna 75-vuotista taivaltaan. Helsingin Ilmalaan nousevat energiatehokkaat ja ympäristöystävälliset toimitilarakennukset antavat perheyritykselle tuplasti aihetta juhlaan. Projektipäällikkö Teemu Rämön ja asiakkuuspäällikkö Anna-Maija Ruohosen mukaan rakenteilla oleva Ilmalan Asema ja suunnitteluvaiheessa oleva Ilmalan Tori tuovat pitkään hiljaisena pysyneen Ilmalan kaupunginosan osaksi eläväistä keskusta-aluetta.

Tila, joka muuntautuu yrityksen tarpeiden mukaan

Täysin uudenlaista rakennussuunnittelua ja -tekniikkaa hyödyntävien toimitilarakennusten tavoitteena on tuoda ihmiset takaisin yhteen. Poikkeuksellisen suuri kerrospinta-ala ja monikäyttöiset sisätilat mahdollistavat tiloissa työskentelevien vapaan kohtaamisen. – Monitilaympäristökonseptin mukainen rakennus muuntautuu yrityksen tarpeiden mukaan eikä toisinpäin. Omat tilat löytyvät niin ryhmätyöskentelyyn kuin omaan rauhaan, ja samassa kerroksessa sijaitsevat kokoontumis- ja sosiaalitilat mahdollistavat vapaat ja virallisemmatkin kohtaamiset. Kiinteistöön asettuvan yrityksen kannalta tärkein etu on tiedonkulun helpottuminen sekä tietenkin viihtyvyys, mikä kasvattaa yrityksen imagoa työnantajana, Rämö ja Ruohonen kertovat.

Cederqvist & Jäntti Arkkitehtien suunnittelemat rakennukset valmistuvat Ilmalan rautatieaseman yhteyteen erinomaisten kulkuyhteyksien äärelle, vain viiden minuutin päähän ydinkeskustasta. Kulku omalla autolla ja jopa polkupyörällä on nopeaa ja sujuvaa. – Sijainti on todella ainutlaatuinen, Ruohonen toteaa. – Ilmala on liikenteen solmukohdassa, mutta kuitenkin lähellä luontoa. Keskuspuisto luo upean pyöräilyreitin työpaikalle. Samalla ollaan kiinni kantakaupungissa, muttei kuitenkaan ydinkeskustan ruuhkassa.

Ympäristöarvot rakennussuunnittelua ohjaamassa

Ensimmäisenä valmistuvan Ilmalan Aseman pääkäyttäjänä on Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä HSY. Yhdessä Hartela ja HSY alkoivat suunnitella ekologista edelläkävijää, lähes nollaenergiataloa. – Entistä laadukkaampaan talotekniikkaan panostamalla ja fiksuilla suunnitteluratkaisuilla pääsemme tavoitteeseen, Rämö huomauttaa. – Sisustusmateriaaleissa huomioidaan ympäristön ohessa akustiikka.

Valmistuttuaan Ilmalan Asemasta tulee Hartelan uusi pääkonttori ja käyntikortti entistä edistyneemmälle rakentamiselle. Samaa konseptia hyödyntäen Hartela rakentaa uusia toimitiloja muun muassa Helsingin Kalasataman alueelle sekä Espoon Keilaniemeen.