Keväällä valmistuu uusi Niittykummun Metrokeskus, jossa 7 000 neliömetrin liiketilojen yhteyteen nousee 24- ja 12-kerroksiset asuinrakennukset.

Tulevaisuus syntyy yhdessä

Suomen suurimpien kasvukeskusten lisäksi Virossa, Moskovassa ja Pietarissa toimiva SRV Yhtiöt Oyj on yksi Suomen kolmesta rakennusalan pörssiyhtiöstä. Rakentaminen ja kasvukeskukset kehittyvät, ja yritysten on muututtava maailman mukana – näin ajatellaan myös SRV Yhtiöissä, joka profiloituu entistä vahvemmin Suomen johtavana kaupunkikeskusten kehittäjänä.

Asuinrakentamisen osuus kasvussa

Liiketoiminnan johtaja Juha Toimela painottaa yhteistyön merkitystä sekä asiakkaiden että urakoitsijoiden suuntaan. Kumppanuuskehityshankkeita toteutetaan yhdessä kaupunkien ja kuntien kanssa.

– Me tuomme hankkeisiin oman asiantuntemuksemme rakentamisesta ja projektinjohdosta. Yhdistämällä oman erityisosaamisemme kaupunkien asiantuntemukseen saamme hankkeet läpi nopeasti ja tehokkaasti asiakkaan tarpeisiin vastaten, Toimela selvittää.

Toimintamallin suunnanmuutoksesta kertoo sekin, että asuinrakentamisen osuus on kasvanut huimasti viimeisten vuosien aikana. Tällä hetkellä noin 60 prosenttia SRV:n toiminnasta on toimitilarakentamista ja 40 prosenttia asuinrakentamista. Toimela kertoo SRV:n olevan nyt yksi pääkaupunkiseudun suurimmista asuntorakentajista.

– Myös infrarakentamisen osuus kasvaa kovaa vauhtia. Tälläkin hetkellä työskentelemme muun muassa Kehä 1:n tunneli- ja siltaprojektien parissa.

Keskiössä suuret kaupunkikeskukset

OtaniemiSRV työskentelee monien merkittävien sairaalahankkeiden parissa paitsi pääkaupunkiseudulla myös Tampereella ja Jyväskylässä. Julkisiin allianssihankkeisiin kuuluu myös Aalto-yliopiston uuden kampuksen ja Metrokeskuksen liiketilojen rakentaminen Otaniemeen.

Toimitilapuolella käynnissä on lisäksi mittavia yksityisiä hankkeita, kuten Kaupunkikeskus Tapiola -projekti, jossa laajennetun kauppakeskuksen päälle nousee kevään aikana vaiheittain kolme asuintaloa. Keväällä valmistuu myös uusi Niittykummun Metrokeskus, jossa 7 000 neliömetrin liiketilojen yhteyteen nousee 24- ja 12-kerroksiset asuinrakennukset.

Helsingin Kalasatamassa puolestaan käynnistyi Suomen suurin kaupunkikeskushanke Redi, joka tullaan tuntemaan kaupungin uutena maamerkkinä.

– Suojasatamaa tarkoittava Redi tulee valmistuttuaan olemaan kantakaupungin suurin kauppa- ja elämyskeskus. Kauppakeskuksen yhteyteen rakennettavat kahdeksan valkoista tornitaloa tarjoavat kodin 2 000 asukkaalle, Toimela kertoo.

Ensimmäisen asuintornin ennakkomarkkinointi on lähtenyt vauhdikkaasti käyntiin: yli 90 prosenttia asunnoista on jo varattuna.

REDIVastuullisuus toimintaa ohjaamassa

SRV:n parhainta osaamista on projektinhallinta. Toimintamalli perustuu yli 3 500 yhteistyöyritykseen, joista kullekin työmaalle valitaan alan parhaat erityisosaajat. Yhteistyön lisäksi SRV:n toiminnassa korostuu vastuullisuus niin ympäristöä kuin koko toimialaa ajatellen.

– Me rakennamme tulevaisuutta, joten meidän on katsottava kauas eteenpäin kaikessa toiminnassa, Toimela kuvaa.

SRV on kehittänyt käyttöönsä alan parhaat työvälineet harmaan talouden estämiseksi. Verkostorekisterin avulla varmistetaan, että kukin yhteistyöyritys on hoitanut lakisääteiset velvoitteensa eikä liian pitkiä urakkaketjuja synny.