Maarakennus Vehdolla tiedetään, että maanrakennusalan ammattilaiseksi opitaan ainoastaan vuosien kokemuksella työmailla.

Työnjälki toimii käyntikorttina

Maarakennus Vehdolla tiedetään, että maanrakennusalan ammattilaiseksi opitaan ainoastaan vuosien kokemuksella työmailla.

Maanrakennusala on selkeästi kutsumusammatti, johon päädytään monesti jo hyvin nuorena.  Maarakennus Vehto Oy:n nykyinen toimitusjohtaja Vesa Lehto päätyi Reijo Åstedtin yhtiökumppaniksi lähes suoraan armeijan jälkeen ostettuaan osan Åstedtin yritystoiminnan osakkeista. Åstedtilla itsellään oli jo tuolloin lähes 20 vuoden kokemus alalta ja hän oli toiminut maarakennusalan yrittäjänä vuodesta 1995 lähtien.

– Tällä hetkellä meillä on kuuden hengen yritys ja teemme kaikkea aina kunnossapidosta rakennusliikkeiden kerros- ja rivitalojen rakennuspohjatöihin ja piharakennuksiin. Talvisin huolehdimme myös talvikunnossapidosta esimerkiksi Hyvinkään kaupungille, Lehto avaa yrityksen tarjoamia palveluita.

Maarakennus Vehdon tarjontaan kuuluvat myös tietyö- ja rakennustyömaat ja yksityisten pihojen pihatyöt.

Tietotaito siirtyy eteenpäin

Entisen Maarakennus Reijo Åstedt Oy:n historiassa näkyy selkeästi perinteinen kisällityyppinen tiedon jakaminen eteenpäin, jota Lehto on vaalinut nyt myös Maarakennus Vehdon yritystoiminnassa. Maarakennus Vehdon henkilökunta on itse toimitusjohtaja mukaan lukien erittäin nuorta ja keski-ikä onkin alle 30 vuotta. Lehto kertoo, että lähes jokainen työntekijöistä on päätynyt yritykseen suoraan koulunpenkiltä. Hän on huolehtinut henkilöstön kouluttamisesta henkilökohtaisesti, kuten teki myös oppi-isä Reijo Åstedtkin.

– Tämä tuo omat haasteensa prosessiin; kun on ensin kouluttanut uuden työntekijän, niin hänet pitäisi tämän jälkeen saada vielä pidettyä talossa. Maarakennustöitä kun ei opita koulunpenkillä, vaan työmailla, joiden sisäistämiseen saattaa mennä jopa vuosia kokonaisuudessaan, Lehto painottaa.

Työt puhuvat puolestaan

Maarakennus Vehtoa työllistävät monet nimekkäät yritykset, kuten VR ja Destia, mutta myös yksityisasiakkaita riittää. Monipuoliset työt vaativatkin kestävän kaluston, josta löytyy modernit lisälaitteistot erilaisiin tehtäviin.

– Maanrakennusala menee kovaa vauhtia eteenpäin. Esimerkiksi satelliittipaikannukset ovat tulleet lähes jokaiseen koneeseen viimeisen viiden vuoden aikana. Kehitys on helpottanut työtämme merkittävästi: tietokonenäytöistä voidaan tänä päivänä katsoa suoraan, mihin tasoon tai mihin kohtaan kaivo tulisi tehdä, Vehto avaa.

Lisälaitteistoista onkin hyötyä Vehdon tarjoamilla tietyömailla sekä isommilla rakennustyömailla. Tämän lisäksi yrityksen kautta saa myös pihasuunnitelmia, jotka voi halutessaan saada myös suunnittelijan työstäminä paperikaavoituksina. Kun tarjolla on maanrakennuspalveluita hyvin laaja-alaisesti, vaatii yrityksen pyörittäminen organisointi- ja johtamiskykyjä kaikkien osa-alueiden pitämiseksi hallussa.

– Näen, että meidät tunnetaan luotettavuudesta ja asioiden viemisestä loppuun saakka. Meillä painotetaan erityisesti sitä, että työnjälki on se, millä jätetään aina käyntikortti, Lehto päättää.