unelmaasunto

Unelma-asunto löytynyt, mutta oma myymättä, miten toimin?

Olet siis tämän päivän asunnonostajan tyypillisessä tilanteessa. Asunnonvaihtajan maailma on muuttunut parin vuoden takaiseen verrattuna. Asuntokauppaa jarruttaa mm. pankkien uudet tiukentuneet säännökset lainojen myöntämisessä ja siksi asuntokauppojen toteuttamisessa tarvitaan nyt paljon enemmän osaamista ja tietämystä niin ostajilta kuin myyjiltä ja tietysti kiinteistönvälittäjiltä sekä pankeilta.

Onko pakko mennä vuokralle välillä?

Unelmiesi asunto on juuri nyt markkinoilla ja haluat tehdä siitä tarjouksen, mutta oma asuntosi pitää myydä ensin. Jos haluat, että tarjous on sitova ja kaupat lopulta päätetään sinun lukuusi, voit toimia näin:
Arvioituta oman asuntosi arvo sekä mahdollinen myyntiaika vähintään kolmella eri välittäjällä. Kokenut välittäjä pystyy kertomaan sinulle melko tarkkaan, kuinka kauan myynti kestää milläkin hintapyynnöllä. Pyydä arvio myös sellaisista seikoista, että jos asuntoa ei myydä arvioidussa ajassa, onko se kelvollinen esim. vuokraukseen ja mikä mahdollinen vuokra olisi. Laadi saamiesi tietojen perusteella suunnitelma (sis. takaisinmaksuaika, oma maksukyky, takaajat jne.) ja pyydä vähintään kolmelta eri pankilta tarjous mahdollisesta välirahoituksesta. Yllätyt, kun kysyt rahoitusta, kuinka moni pankki on edelleen kiinnostunut rahoittamaan asunnonvaihtosi. Jos sait myöntävän vastauksen lainahakemukseen,
A. voit tehdä tarjouksen ja ostaa asunnon heti käteiskaupalla, jolloin saat uuden asunnon omistuksen heti itsellesi. Voit muuttaa rauhassa uuteen kotiin ja myydä vanha kotisi rauhassa ja suunnitellusti.
B. voit tehdä tarjouksen, jossa ehdotat maksuehtokauppaa: kaupanteossa maksetaan osa ja loppukauppahinta maksetaan kun oma on myyty, mutta viimeistään esim. 3 kk kuluttua. Moni myyjä suostuu tällaiseen kauppaan tänä päivänä, koska silloin myyjäkin saa pitää hallinnan asuntoonsa vähän pidempään ja suunnitella omaa jatkoaan. Sinä saat tällöin 3 kk aikaa myydä omaa asuntoasi. Jos asuntoa ei siinä ajassa ole vielä myyty, neuvottelemasi laina nostetaan vasta sitten. Tällaisessa tilanteessa on tärkeää käyttää ammattimaista välittäjää apuna, joka hallitsee mm. vakuuksien järjestelyt.

unelmaasuntoPankki ei myönnä välirahoitusta

Myy ensin oma asuntosi, hyväksy tilanne, että muutat vuokralle hetkeksi ja tee tarjous vasta sitten. Tässä vaihtoehdossa maksat vuokraa väliajan siinä missä edellisessä lyhennät uuden lisäksi vanhan asuntosi lainaa tai pelkkää korkoa tietyn ajan. Laske kumpi on kannattavampi vaihtoehto. Jos myyt omasi ensin, sinulla on tiedossa tarkalleen, kuinka paljon rahaa sinulla on käytettävissä uuden ostamiseen.
Mikäli tilanteesi on otsikon mukainen, tai et halua ottaa väliaikaista rahoitusta, vaikka sellaisen pankista saisitkin, et voi tehdä sitovaa tarjousta uudesta asunnosta. Tarjouksesi on silloin ehdollinen. Ehtona on oman asunnon myynti.
Ajatellaanpa, että olet itse myymässä omaa asuntoasi ja ostaja ehdottaa sinulle hyvää hintaa asunnostasi, mutta kauppa toteutuu ainoastaan jos ostajan oma asunto on myyty. Tällöin ostaja ei sitoudu mihinkään sopimussakkoihin tai käsirahan menetykseen, mikäli omaa asuntoa ei myydä sovitussa ajassa. Mitä jos ostajan asuntoa ei myydä koskaan? Tai jos ostaja ei vain hyväksy saamiaan tarjouksia? Hänellä on oikeus siihen; olla hyväksymättä tulevia tarjouksia. Jos hyväksyt tällaisen tarjouksen ja ostaja ei saa asuntoaan myytyä sovitussa ajassa, on asuntosi ollut pois markkinoilta koko tarjouksen ajan ja lopuksi et saa siitä edes vahingonkorvausta. Sinä et siis voi hyväksyä kyseistä tarjousta muussa tapauksessa kuin että pidätät itselläsi oikeuden ottaa vastaan ja hyväksyä myös muita tarjouksia. Ostaja on silloin sitoutunut ostamaan asuntosi, mikäli hänen asuntonsa myydään sovitussa määräajassa. Sinä olet sitoutunut myymään ostajalle vain siinä tapauksessa, mikäli ostajan asunto myydään, etkä ole sitä ennen ehtinyt hyväksymään kenenkään muun tarjousta.

Asuntokauppojen ketjuuntuminen

Tämän päivän tilanteesta johtuen asuntokaupat myös ketjuuntuvat. Ja kun joukossa on ehdollisilla tarjouksilla sovittuja kauppoja, on ensiarvoisen tärkeää, että käyttää ammattimaista kiinteistönvälittäjää, joka hallitsee tarjousmenettelyt. Tarjouksesta on sovittava huolellisesti kirjallisesti, jotta kaikki omistuksen- ja hallinnansiirtymiset aikatauluineen ja sanktioineen sekä vakuusjärjestelyt on otettu huolellisesti huomioon kaikkien osapuolien kannalta.