Urakointipalvelu Mauno oy kasvoi kysynnän mukana

Urakointipalvelu Mauno kasvoi kysynnän mukana

Kaikki alkoi moottorivikaisesta farmariautosta ja 3 000 markan velkarahasta. Vuosi oli 1981, eikä farmariauton perältä  juuri muuta löytynyt kuin moottorisaha, oksaleikkuri, sanko ja lapio. Farmariauton kuljettajalta ei kuitenkaan yrittäjyyttä puuttunut.

Tuosta ajasta on kuljettu pitkä matka tähän päivään. Jo viiden vuoden kuluttua yritystoiminnan aloittamisesta Urakointipalvelu Mauno Oy:n kalusto alkoi kasvaa louhintalaitteilla, kaivuukoneella ja kuorma-autolla. Yritys jatkoi kehitystään samaa tahtia kysynnän kasvun kanssa, ja nyt yrityksen  kalusto koostuu 12 kuorma-autosta, 10 pyöräkuormaajasta, 12 kaivinkoneesta ja 14 Bobcatista. Kuorma-autot ovat pääosin Scanioita, pyöräkuormaajat ja kaivinkoneet Caterpillar-merkkisiä. Pienreikäporausyksikkönä löytyy Commando-porausvaunu ja kompressorit kahdeksalle käsikoneelle.

Vuoriteknikko Pekka Mauno vastaa yrityksen räjäytystöistä ylipanostajan lupakirjalla ja kokemuksellaan. Hän toimii myös kuljetuskaluston liikennelupien vastuuhenkilönä. Vakituisia työntekijöitä ja aliurakoitsijoita Maunon palveluksessa työskentelee töiden määrästä ja sesongista riippuen 10-20 henkilöä.

Vaikka moni asia on 36 vuodessa muuttunut, toiminnan ydin on kuitenkin pysynyt samana: kaikki lähtee palvelusta, ja asiakkaan tyytyväisyys on aina prioriteetti. Jo yritykselle nimeä mietittäessä haluttiin tuoda esille palvelun perusidea.

Kesät täyttyvät rakennusliikkeiden, huolto- ja kiinteistöyhtiöiden sekä yksityishenkilöiden tilauksista: maankaivuista, louhintatöistä sekä dardauksista, purku- ja pihatöistä, rakennusten salaojituksista sekä hulevesi-, vesi- ja viemäröintitöistä. Yritys tekee myös pyöräkuormaajilla asfalttiliikkeille asfalttirouheen ja hiekkojen harjausta sekä Bobcateilla hiekoitussepeleiden poistoja. Lisäksi palveluihin kuuluu muun muassa maa- ja kiviainesten siirrot, koneiden ja tavaroiden kuljetukset, vaihtolavat sekä mullan, kuorikkeen ja lokakaivojen tyhjennykset.

– Ei ole mitään niin pientä, ettei kehdattais, eikä mitään niin suurta, ettei alettais, tiivistää Pekka Mauno ajatusmaailmaansa.

Pääasiassa Suur-Helsingin alueella toimiva Urakointipalvelu Mauno Oy löysi sopivat tilat yritykselle Ahjon teollisuusalueelta Keravalta, jonne muutettiin Tattarisuolta vuonna 2007. Muutto omiin tiloihin tapahtui mittavan hallikorjauksen jälkeen, jolloin 1200 m² hallista tehtiin upea ja toimiva. Keravalta käsin on helppo palvella vakioasiakkaita, joista osan kanssa on tehty yhteistyötä yli 15 vuoden ajan.

Suomen talvi työllistää

Talvikauden toiminta perustuu lumitöihin, joiden osuus voi lumisena talvena kattaa jopa 65 prosenttia  vuotuisesta liikevaihdosta.

– Yksi pitkäaikaisimmista yhteistyökumppaneistamme on Finavia, jonka kunnossapidon kanssa olemme työskennelleet Helsinki-Vantaan lentoasemalla jo 16 vuoden ajan. Tämänkin talven olemme työskennelleet ”putkilla”, joista lentokoneet lähtevät. Lisäksi teknisellä alueella meillä on kuusi pyöräkuormaajaa ja kuorma-autoja, Mauno kertoo.

Yhteistyö Finavian kunnossapidon kanssa lentokentällä on antanut yritykselle paljon, eikä vähiten haasteita.

– Lentokentällä vähänkin lunta on liikaa. Töihin soitetaan, kun lunta on satanut sentin, ja paikalle on päästävä tunnin sisällä. Se vaatii meiltä jatkuvaa kehittymistä sekä henkilökunnan kouluttamisen että kaluston kunnossapidon näkökulmasta.

Talviajan kanta-asiakkaita ovat myös Vuo-Kiinteistöpalvelut Oy, jolle Urakointipalvelu Mauno on hoitanut yli 50 kerrostalokiinteistön talvikunnossapidon jo 15 vuoden ajan sekä tuoreempana referenssinä House Optima Oy.

Työyhteisö kuin perhe

Palvelualttiuden ja asiakastyytyväisyyden ohessa Mauno nostaa yrityksen ehdottomaksi voimavaraksi  työtiiminsä, josta osa on työskennellyt yrityksessä 20, jopa 30 vuoden ajan.

– Minun tehtäväni on tuntea työntekijäni – heidän osaamisensa, vahvuutensa, heikkoutensa ja heidän väliset kemiansa. Näiden ominaisuuksien perusteella pystyn luomaan eri työmaille parhaan mahdollisen tiimin, joka taatusti hoitaa hommat niin kuin on sovittu.

– Perheyrityksessämme ovat työskennelleet erilaisissa tehtävissä melkein kaikki perheenjäsenet. Osa on jatkamassa kouluttautumistaan. Tulevaisuus näyttää, tuleeko heistä kenestäkään yritykselle jatkajaa. Äiti oli aikoinaan yrittäjänä, ehkä sieltä on tullut verenperintöä.

Omakohtainen 36 vuoden kokemus on opettanut arvostamaan yrittämistä ja yrittäjiä, joita Mauno kuvailee Suomen selkärangaksi.

– Päämääräni ei ole jäädä eläkkeelle vaan jatkaa töitä ja yrittämistä niin kauan kuin terveyttä riittää.