dsc04271

Uuden ajan asumista Kaarinassa

Kaarinan keskustaan nousee moderni kahden kerrostalon kokonaisuus. Rakenteilla oleva asunto-osakeyhtiö Kaarinan Suntionpuisto valmistuu tammikuussa. Vuodenvaihteessa alkaa rinnakkaistalon rakentaminen.

Upean kerrostalokokonaisuuden on suunnitellut kansainvälisiä palkintoja niittänyt Sigge Arkkitehdit, jonka päätoimipaikkana on Turku. SRV Rakennus Oy Lounais-Suomi voitti suunnitelmalla Kaarinan kaupungin järjestämän arkkitehtikilpailun vuonna 2012. Uudet asunto-osakeyhtiöt erottuvat Kaarinassa edukseen paitsi ainutlaatuisella ulkoasullaan myös energiatehokkuudellaan.

SRV kuuluu Turun seudun merkittävimpien rakennusliikkeiden kermaan. Ensi vuonna 30-vuotista taivaltaan juhlistava pörssiyhtiö vaikuttaa Suomen lisäksi Baltiassa ja Venäjällä. Turun seudulla noin puolet yrityksen rakennuskohteista on omaa tuotantoa ja puolet urakkakohteita.

Houkutteleva vaihtoehto
Turun lähiöille

Kaarinan keskustasiluettia koristava 9-kerroksinen talo on valmistuttuaan kaupungin korkein asuinkerrostalo. Erilliset rakennukset yhdistyvät toisiinsa sillan avulla, ja maan alla ne jakavat yhteisen pysäköintihallin, josta asukkaat voivat varata itselleen autopaikan. Asuntojen koot vaihtelevat 29,5 neliön yksiöistä 96,5 neliön kolmioihin.

Suurten lasitettujen parvekkeiden ansiosta asukkailla kesä jatkuu pitkälle syksyyn. Ainutlaatuisimpana ominaisuutena SRV Lounais-Suomen aluejohtaja Heikki Kallio pitää kuitenkin kerrostalojen erinomaista sijaintia Pyhän Katariinan tien varrella. Kaikki tarvittavat palvelut sijaitsevat kerrostalojen välittömässä läheisyydessä. Silti luonto on lähellä – metsä alkaa takapihalta, ja lähistöltä löytyvät myös uimaranta ja venelaiturit. – Yhtä laajaa palveluvalikoimaa ei löydy puolen kilometrin säteellä edes Turun keskustasta, Kallio toteaa. – Ruokakaupat, terveyspalvelut, apteekki, pankki, uimahalli, kuntoradat, koulut, kirkko, kunnanvirasto, tori… Tämän lähempänä palveluja tuskin voisi asua. Lähimmälle linja-autopysäkillekin on pääovelta vain 30 metrin matka, lisää SRV:n asuntomyyjä Liisa Uotila.

Vetovoimainen ja kasvava Kaarina on houkutteleva vaihtoehto Turun lähiöille. Etäisyys Turun keskustaan on noin kahdeksan kilometriä, ja ruuhkattomaan aikaan matka taittuu alle kymmenessä minuutissa. Palvelut ovat lähiöön verrattuna selkeästi paremmat ja monipuolisemmat. Muuttovoittoinen Kaarina kasvaa ja kehittyy nyt ja tulevaisuudessa.

 

Oikea hetki panostaa uuteen asuntoon

Tammikuussa valmistuvan As. Oy Kaarinan Suntionpuiston 42 asunnosta kaksi kolmasosaa on jo myyty. Kallio huomauttaa, että asuntojen vakaan hintatason ja asuntolainojen alhaisten korkojen ansiosta asunnon ostaminen kannattaa vuokra-asumista enemmän. – Jos oman kerrostaloasunnon hankinta on lähivuosina suunnitelmissa, kannattaa uudisasunnon ostoa harkita nyt tosissaan.

Moni taakka hellittää asunnonomistajan harteilta, kun päättää panostaa uudisasuntoon iäkkään sijaan. Kallion mukaan panostus kannattaa. – Vastavalmistuneen asunnon kanssa ostaja voi olla varma, etteivät remonttihuolet vaivaa vuosiin. Jos jostakin syystä asunnosta löytyy piileviä vikoja, on rakennusliike niistä vastuussa seuraavan 10 vuoden ajan, hän toteaa.

Uusissa asunnoissa suunnittelu on tätä päivää niin sisustuksen kuin lakisääteisten vaatimusten suhteen. – Rakennusmääräykset ovat muuttuneet valtavasti viimeisen 10–20 vuoden aikana. Kerroskorkeuskin on 20 senttimetriä aikaisempaa korkeampi. Keittiö ei ole enää erillinen huoneensa, vaan keittiö ja oleskelutilat yhdistyvät avarassa ja suurten ikkunoiden valaisemassa asunnossa, Kallio jatkaa.

Uudisrakennuksen energiatehokkuutta ei voi edes verrata vanhaan taloon. Vihreiden arvojen merkitys on noussut myös kuluttajien keskuudessa. SRV:n uudessa kohteessa valmiiksi asennetut kodinkoneet, ilmanvaihtojärjestelmä ja lämmitysmuodot vastaavat kaikkia tämän päivän vaatimuksia sekä trendejä, joita ohjaavat ympäristö- ja energiaystävällisyys sekä kustannustehokkuus.

Uusissa taloissa äänieristyskin on aivan eri luokkaa kuin 20 vuotta sitten. – Enää ei tarvitse omassa asunnossa kuunnella naapurien jutustelua tai pyykkikoneen kolinaa, kuten ennen, naurahtaa Kallio.
– Se vaikuttaa oleellisesti yleiseen asumisviihtyvyyteen.