Ultraviolettisäteilyä ja otsonia hyödyntävät laitteet pesevät mekaanisen puhdistamisen mennen tullen.

Uusia aseita taisteluun epäpuhtauksia vastaan

Uusi teknologia helpottaa suurtalouskeittiöiden ja ravintoloiden arkea. Ultraviolettisäteilyä ja otsonia hyödyntävät laitteet pesevät mekaanisen puhdistamisen mennen tullen.

Ilman aurinkoa ja sen tuottamaa UV-säteilyä maassa ei olisi luonnollisestikaan elämää. Elintärkeää meille on myös otsoni; otsonikerros suojaa UV-säteilyltä, mutta myös ylemmistä ilmakehän kerroksista ilmaa painavampana maata kohti valuessaan puhdistaa ilmakehää jatkuvasti haitallisilta kasvihuonekaasuilta ja mikrobeilta.

– Lahoamisesta syntyy jatkuvasti maassa kaasuja. Ilman otsonia tukehtuisimme tänne, eikä ilma olisi hengityskelpoista, kertoo otsonaattoreiden ja UV-tekniikkaa hyödyntävien laitteiden valmistukseen erikoistuneen Zaila Oy:n tuotantovastaava Aki Junnila.

Kyse on siis yhdestä maailman luonnollisimmasta prosessista, joka on käynnissä jatkuvasti ympärillämme. Otsoni ja UVC-valo – joko yhdessä tai erikseen –  tappavat tehokkaasti virukset, bakteerit ja homeet, ja niitä hyödynnetään jo laajasti muun muassa elintarvike- ja sairaalateknologiassa sekä uimahalleissa. Uusia käyttökohteita ovat keittiössä liesitasojen yläpuolella sijaitsevat huuvat ja niiden poistoilmaputket, jotka ovat olleet perinteisesti hankalia puhdistaa mekaanisin menetelmin. Ikään kuin vahingossa huomattiin, että UV-säteily ja otsoni hajottavat myös rasvaa silloin, kun se on höyrymuodossa. Poistoputkien likaisuus lisää merkittävästi rasvapalon määrää, eikä puhdistamisen jälkeenkään ole voitu aina olla varmoja lopputuloksesta. Kierresaumapeltiin tarttunut rasva on usein tiukassa ja vain leviää harjalla hangatessa. Nyt uudet laitteet tuovat mullistavan helpotuksen tähän ongelmaan, eikä rasvaa kerry pintoihin enää lainkaan.

Laitteisto asennettavissa minne tahansa

– Yksinkertaisimmillaan laitteistoa voi verrata loisteputkivalaisimeen. Lasiputki säteilee valoa, joka ei ole silmin havaittavaa, vaan ilmenee tarkkaan määritellyllä UV-aallonpituudella. Lasiputki hajottaa rasvaa heti UVC:lla ja se tuottaa otsonia, joka hajottaa loputkin epäpuhtaudet. Johto yhdistää keskusyksikön ja huuvaan asennettavan lasiputken. Asentaminen on helppoa ja se voidaan tehdä mihin tahansa järjestelmään, Junnila kuvailee.

Mahdollista on myös lämmön talteenotto, joka on paitsi ekologista, myös taloudellisesti kannattavaa. Usein käytännössä ravintolan sali lämpeäisi puolella siitä energiasta, joka menee huippuimurin kautta taivaalle.

Lämmön talteenotto vaatii jonkin verran lisätöitä. Teollisuuslaitoksissa ja omakotitaloissa se on ollut arkipäivää jo jonkin aikaa, mutta keittiöhuuvia ei ole saanut hyödyntää samalla menetelmällä, koska rasvapalon tapahtuessa alumiinikennosto palaa heti puhki ja saa palon leviämään ilmastointikanaviin sekä muualle. Kennon on oltava myös ohut ottaakseen lämmön talteen, jolloin rasva tukkii sen saman tien.

– Nyt väliin voidaan rakentaa glykolipiiri, joka on kuin auton jäähdytyskennosto. Tämä täyttää rakennusmääräykset ja takaa turvallisuuden, Junnila kertoo.

Ilmanpoistokanavaa ei tarvitse enää puhdistuttaa vuosittain ja samalla lämpöä saadaan talteen.

– Rahaa säästyy tavallaan kahdesta luukusta. Sivutuotteena hajut häviävät poistoilmasta, jolla on merkitystä jossain paikoissa, esimerkiksi Helsingin keskustassa.

Absoluuttisen puhdasta sisäilmaa

Zaila Oy käyttää saksalaisen Herauksen konsernin tuotteita. Heraus valmistaa UVC-putket ja keskusyksiköt, Zaila puolestaan rakentaa osan laitteista itse. Osa laitteista kootaan, osa on omaa mallia ja osa hankitaan Saksasta.

Yritys ei tee itse asennuksia, vaan ne hoitaa useimmiten Hyvinkään Sähkö, joka kuuluu Elfin ketjuun. Näin asennukset saadaan hoidettua jouheasti Elfinin kautta kauempanakin, vaikkapa Rovaniemellä saakka.

– Töitä on paljon ja henkilökuntaa on vaikea saada. Suomessa on alettu kouluttaa energia-alan sähköasentajia, mikä on hyvä juttu jatkoa ajatellen, Aki Junnila arvioi.

Zailalla on ratkaisu myös homeongelmien kanssa painiviin kouluihin; UVC- ja fotokatalyyttimenetelmään perustuvat puhdistusjärjestelmät, jotka eivät tuota otsonia. Tällainen ilmanpuhdistin kerää huoneilmasta 99 % ei-toivotuista partikkeleista eli poistaa homeet, bakteerit ja virukset.

– Laite tulee halvemmaksi kuin siirtää oppilaat parakkeihin. Tällaisilla laitteilla voitaisiin saada jatkoaikaa toimintaan, kun kerätään rahaa uuden koulun rakentamiseen. Myös leasingsopimus on mahdollinen.

Zaila Oy:n laitteita on muun muassa Loviisan ja Olkiluodon ydinvoimaloissa, HK-Ruokatalossa sekä Kuopion, Iisalmen ja Rovaniemen jätevesilaitoksilla. Niitä käytetään myös puunjalostuslaitoksissa sekä mehiläishoitoloissa.