Vaativien kaupunki­kohteiden suunnittelija

Monipuolinen ja pitkän kokemuksen omaava Insinööritoimisto Pohjatekniikka Oy on ollut mukana monissa haastavissa hankkeissa. Viimeisin niistä oli OP-Pohjolan pääkonttorin saneeraus.

OP-Pohjolan pääkonttorin maanrakennusurakka Helsingin Vallilassa on ollut vaativa ja mittava projekti, jonka pohjarakennesuunnittelijana Insinööritoimisto Pohjatekniikka Oy menestyksekkäästi toimi. – Meidät valittiin mukaan hankkeeseen, koska yrityksellämme oli runsaasti kokemusta vastaavista aiemmista kohteista sekä myös korttelin aiemmasta suunnittelusta, kertoo Pohjatekniikka Oy:n edustaja Seppo Rämö.

Tontilta louhittiin kalliota yhteensä 45 000 m3ktr, minkä lisäksi suuri kohde vaati myös kaivannon tuentatöitä, kallion lujituksia ja perustusten vahvistuksia. Mittavan kokonsa ohella projektista haastavan tekivät korttelialueen vaihtelevat maaperäolosuhteet sekä vaativa työskentely-ympäristö. Louhintaa tehtiin lähimmillään vain muutamien metrien päässä OP Pohjolan IT-saleista, mikä vaati louhintatärinän katkaisemista kallioon porattavalla irtiporauslinjalla.

Monia haastavia kohteita

OP-Pohjolan kohde oli Insinööritoimisto Pohjatekniikalle tyypillinen suunnittelukohde, jossa yhdistyvät pohjarakenne- kalliorakenne- ja rakennesuunnittelu. – Olemme erikoistuneet erittäin vaativien kaupunkialueilla olevien kohteiden suunnitteluun. Ennen OP-Pohjolan projektia olemme olleet mukana esimerkiksi Töölönlahden toimistotalojen ja Hotelli Paasitornin peruskorjauksessa. Vastaavia kohteita löytyy Suomen lisäksi myös ulkomailta, Rämö kertoo.

Insinööritoimiston henkilökunta on erikoistunut geoteknisen suunnittelun eri osa-alueille siten, että yritys kykenee palvelevaan asiakastaan kattavasti pohjarakennuskohteiden suunnittelussa aina luonnosvaiheesta toteutuksen loppuun saakka. Toimintaa tukevat myös oma ajanmukainen tutkimuskalusto, hydrauliset kairausyksiköt, näytteenottolaitteisto ja laboratorio.

Yli neljänkymmenen vuoden kokemus

Insinööritoimisto Pohjatekniikka aloitti toimintansa jo vuonna 1969, jolloin Leo Kallio ja Tapani Tuisku perustivat yrityksen tarkoituksenaan tarjota luotettavia pohjatutkimuksia ja pohjarakennussuunnittelua teollistuvan ja kasvavan maan rakennustarpeisiin. Yritystoiminta on kasvanut vuosien varrella tasaiseen tahtiin ja Pohjatekniikan vaikutus etenkin Helsingin seudun kehitykseen viimeisen neljänkymmenen vuoden aikana on ollut merkittävä. Tänä päivänä insinööritoimisto palvelee asiakkaita myös Venäjällä ja Baltiassa. – Olemme aktiivisesti mukana turvallisen perustan luomisessa rakentamiselle. Me katsomme kirjaimellisesti pintaa syvemmälle ja tutkimme toimeksiantomme pohjia myöten, insinööritoimistosta luvataan.