Vältä kosteus­vauriot jatkuvalla seurannalla!

Jatkuvalla rakenteiden kosteustilanteen seurannalla voidaan havaita mahdolliset syntymässä olevat kosteusvauriot ennen kuin ne ehtivät tuhota rakenteita ja aiheuttaa sisäilmaongelmia. Näin korjaustoimenpiteisiin voidaan varautua hyvissä ajoin, ja hyvällä suunnittelulla sekä oikealla ajoituksella minimoida vesivahingoista aiheutuvat haitat ja kustannukset. Pitkältä ajalta kerättyjä tietoja voidaan käyttää myös osana kuntoarviota kiinteistökaupan yhteydessä.

RF SensIT Oy:n kehittämän CMM-järjestelmän avulla kosteutta voidaan seurata myös sellaisista kohteista, joihin käsin on hankala päästä mittaamaan. – Järjestelmä koostuu kolmesta osasta: anturimoduulista, tukiasemasta ja pilvipalvelusta. Anturimoduulissa on neljä mittapäätä, joiden maksimipituus on kahdeksan metriä. Näin pystymme käytännössä asentamaan mittapäät mihin tahansa rakennuksessa. Anturimoduuli keskustelee langattomasti tukiaseman kanssa, joka on kytketty kiinteistön sisäverkon kautta internetiin. Kohteisiin, joissa sisäverkkoa ei ole, toimitamme 3G-mobiiliyhteyden. Näin saamme datan siirtymään internetin kautta pilvipalveluun, toimitusjohtaja Ismo Olkkonen kertoo. Pilvipalvelusta dataa voidaan sitten tarkastella havainnollisina graafeina tai taulukkomuotoisena normaaleilla selaimilla.

Suurin osa CMM-kohteista on tällä hetkellä uudisrakennuskohteita, mutta järjestelmä soveltuu hyvin myös remonttikohteisiin. – Tutkimusten mukaan eniten kosteusvaurioita esiintyy yläpohjissa, alapohjissa ja maan vastaisissa seinissä.