bank-firs-forest-314_300_CMYK_lev.24

Vankalla kokemuksella kohti tulevaisuutta

Monipuolisuudestaan tuttu sähköyhtiö Sallila Yhtiöt täytti viime vuonna 100 vuotta. Toista vuosisataansa aloittava yritys elää edelleen aallonharjalla. Tiedossa on uusia hankkeita ja tulevaisuudessa kaikki on mahdollista.

Alastarolla pääpaikkaansa pitävä Sallilla Yhtiöt on vuosikymmenten saatossa kasvanut alueensa suurimmaksi sähköntuottajaksi. Yrityksen asiakaskunta on laaja, käsittäen tällä hetkellä noin 23 000 taloutta. Sallila Yhtiöt on myös työllistäjänä suuri, sillä sen palveluksessa toimii noin 80 henkilöä.

Monipuolinen sähköntuottaja

Sallilla Yhtiöiden historian alkutaival ulottuu reilun sadan vuoden päähän, jolloin yritys perusti ensimmäisen vesivoimalaitoksensa. Vaikka yritys onkin keskittynyt ympäristöystävälliseen vesivoimaan, on sen tuotanto laajentunut vuosien myötä. Vesivoiman lisäksi yritys käyttää energianlähteenään tuuli-, turve-, puu-, hiili- ja ydinvoimaa sekä uusimpana tulokkaana aurinkovoimaa.

Viisi vuotta yrityksen toimitusjohtajana toiminut Janne Vettervik pitää tärkeänä, että yritys keskittyy tulevaisuudessakin omaan tekemiseensä eikä seuraa liikaa muiden liikkeitä. – Omia reittejä pitää mennä. Joskus tulee tietenkin virheitä ja joskus ei, hän naurahtaa ja jatkaa: – Kuulumme 16 sähköyhtiöstä koottuun Suomen Voima Oy:hyn, jonka kautta olemme olleet mukana monessa suuressa hankkeessa. Tämän lisäksi toimimme tietenkin itsenäisesti, Vettervik lisää.

Aurinkoenergiasta erinomainen lisä perusvoimalle

Tarjotakseen asiakkailleen lisävaihtoehtoja Sallila Yhtiöt päätti loppukeväästä lähteä mukaan ympäristöystävälliseen aurinkovoimatuotantohankkeeseen. Suunnitelmissa on suorittaa rakennustyöt tämän syksyn aikana, jolloin aurinkovoimalan voisi ottaa käyttöön heti kevätauringon lämmittäessä. Viisi alkuperäistä paikkavaihtoehtoa on karsiutunut nyt kahteen: Loimaalla yhteen ja Huittisissa yhteen. – Katsotaan mikä on kysyntä, voi olla että se tulee molempiin. Tässä vaiheessa tarkoitus on kuitenkin rakentaa vain yksi voimalaitos, Vettervik kertoo.

– Ideana on, että asiakkaamme saavat enemmän vaihtoehtoja. He pystyvät vuokraamaan paneelin muutaman euron kuukausivuokralla ja saavat sitten tuotannon itsellensä. Se on sijoitus ympäristöystävällisyyteen ja tulevaisuuteen, eikä rasita asiakkaan taloutta, Vettervik toteaa. Sallila Yhtiöillä on myös oma tarvikemyymälänsä, josta voi ostaa aurinkosähkölaitteistoja avaimet käteen -toimituksella.

Sähköverkkoon liittyvissä asioissa yrityksen ammattitaitoiset asentajat tuntevat alueen läpikotaisin, mistä on hyötyä myös erityisesti poikkeustilanteissa.

Katse tulevaisuuteen

Sallila Yhtiöt on mukana myös Fennovoimassa, jossa sillä on merkittävä osuus. Vaikka rakennuslupahakemus uudesta ydinvoimalasta jätettiin heinäkuun lopussa, tieto sen toteutumisesta vienee pari vuotta. – Ydinvoimahan on ympäristöystävällistä, siitä ei tule päästöjä. En usko että polttoaineiden säilöminenkään tulee olemaan ongelma, Vettervik uumoilee. Muista tulevaisuuden suunnitelmista Vettervik on vaitonainen: – Emme missään nimessä aio jäädä paikoillemme, jotain pitää aina olla käynnissä!