Vesivahingon sattuessa

www.humicenter.fi

 

Kosteusvauriot kannattaa korjauttaa alan ammattilaisella.

HumiCenter Finland Oy:n perustaja, rakennusmestarin koulutuksen saanut Jarmo Lehtinen on käyttänyt kaksi kolmasosaa urastaan kosteiden tilojen parissa toimimiseen. Häneltä löytyy myös VTT:n myöntämät märkätilavalvojan ja kosteusmittaajan sertifikaatit. – Olen tehnyt tätä työtä 80-luvun lopulta saakka ja yhtäjaksoisesti niin kauan kuin nykyiset vedeneristysmääräykset C2 ovat olleet voimassa, eli vuodesta 1999 alkaen. Viime vuonna HumiCenterille kertyi noin 40 valvontatyötä ja myös vedeneristystarkastuksia tulee tehtyä useita kymmeniä vuosittain. Näillä meriiteillä asiakas voi olla varma, että homma hoituu, Lehtinen sanoo.

Kaikki alkaa kosteuskartoituksesta

Yleensä HumiCenter Oy:n väki kutsutaan paikalle kun huoneistossa on tapahtunut putki- tai viemärivuoto, jonka jälkeen täytyy suorittaa kosteuskartoitus. – Menemme paikalle mahdollisimman nopeasti, selvitämme mitä on tapahtunut ja kuinka laajoja vahingot ovat ja laadimme tästä kaikesta kirjallisen raportin, joka pitää sisällään sekä tapahtumakertomuksen että toimenpide-ehdotuksen.

Kosteuskartoituksen jälkeen HumiCenter Oy:n kautta järjestyvät myös muut vahingon vaatimat kuivaus-, purku- ja korjaustyöt. – Läheskään kaikki vahingot eivät ole vakuutusasioita, ja silloin urakoitsijan ja isännöitsijän välinen yhteispeli korostuu. Olennaista on palvella myös asukasta, joka kuitenkin on vahingon varsinainen kärsijä, Lehtinen sanoo.

Vakuutusasia vai ei?

Milloin vesivahinko sitten on vakuutusasia? – Vakuutusyhtiöt eivät korvaa tänä päivänä oikeastaan mitään muuta kuin rakennuksen vesijohtoverkossa kiinteästi olevan paineellisen vesijohdon vuodon tai vastaavanlaisen putkiston viemärivuodon. Tiskikonevuodot kuuluvat yleensä vakuutuksen piiriin silloin, kun ne ovat kiinteästi kiinni taloyhtiön vesijohtoverkossa. Tiskialtaan vesilukon vuotoa ei kuitenkaan enää välttämättä korvata, ellei asukkaalla ole laajaa kiinteistövakuutusta, Lehtinen kertoo.

Asiakassuhteiden jatkuvuuden kannalta on tärkeää, että myös vakuutuksen ulkopuoliset vahingot hoidetaan hyvin ja kohtuullisella hinnalla. – Ala on kilpailtu ja tiedämme melko tarkkaan toistemme hinnat, joten rönsyilemään ei voi lähteä. Uskon että oma laskutuksemme on oikealla tasolla, sillä samat asiakkaat tilaavat meiltä töitä viikosta toiseen, Lehtinen sanoo.

HumiCenterin muut palvelut

HumiCenter Oy:n palvelutarjontaan kuuluu kosteusvahinkojen kartoittamisen ja hoidon lisäksi myös vedeneristystarkastukset sekä märkätilavalvonta. – Asiantuntevan tarkastajan suorittama vedeneristystarkastus on yhtä lailla urakoitsijan kuin tilaajankin turva, Lehtinen sanoo. Kun ulkopuolinen tarkastaja varmistaa, että vedeneristys on tehty säännösten mukaisesti, saa myös urakoitsija puhtaat paperit työstään.

Märkätilavalvonta kattaa puolestaan koko prosessin aloituspalaverista lopputarkastukseen saakka. – Aloituspalaveri pidetään urakoitsijan, tilaajan ja valvojan kesken ennen kuin kohteessa tehdään yhtään mitään. Silloin käymme läpi suunnitelmat, suojaukset ja kaiken muun, mitä työ tuo tullessaan. Urakan aikana märkätilavalvoja käy kohteessa 4-6 kertaan ja huolehtii työn etenemisestä säädösten mukaan.