Pistoke RES toteuttaa erilaisia uusiutuvan energian järjestelmiä

Vihreän energian asiantuntija

Jouni Koivulan kiinnostus uusiutuvia energiamuotoja kohtaan heräsi 2000-luvun alussa. Saksassa silloin asunut Koivula seuraili aktiivisesti uutisointia ja keskustelua Suomen ydinvoimalahankkeista.

– En voinut kuin ihmetellä, ovatko vaihtoehtomme tosiaan tässä. Aloin tutustua lähemmin uusiutuvaan energiaan. Seurailin tilannetta ja imin tietoa aiheesta lähes 10 vuoden ajan, hän muistelee.

Pistoke RES Oy näki päivänvalon vuonna 2010. Nyt yritys toteuttaa erilaisia uusiutuvan energian järjestelmiä, kuten aurinkolämpö-, aurinkosähkö-, maalämpö-, lämmönjako- ja viilennysjärjestelmiä sekä uusiutuvaa energiaa hyödyntävien kohteiden suunnittelua.

Suomessa valtava potentiaali

Pistoke RES etsii malleja muista Euroopan maista, joissa ala on huomattavasti Suomea pidemmällä.

– Suomessa uusiutuva energia on tähän asti tarkoittanut lähinnä vesivoimaa ja teollisuuden hukkalämmön hyödyntämistä, vaikka potentiaalia olisi. Teknologia on tasolla, jolla uusien rakennusten lämmitysenergiassa olisi mahdollista päästä 80 prosentin omavaraisuuteen, Koivula selvittää.

– Jos suomalaiset poliitikot niin päättäisivät, uusiutuvalla energialla voitaisiin nopeasti parantaa kansantaloutta. Jos 50 prosenttia lämmöstä tuotettaisiin uusiutuvilla energiamuodoilla, vuositasolla se tarkoittaisi kahden miljardin säästöjä.

”Tekniikka taipuu mihin vain”

Koivulan mukaan hyvin suunniteltu on puoliksi tehty.

– Aihe kannattaa ottaa puheeksi arkkitehdin kanssa jo suunnittelun alkuvaiheessa. Me konsultoimme mielellämme, annamme tietoa ja esittelemme oman kantamme eri vaihtoehtoihin. Paras lopputulos syntyy hyvällä yhteistyöllä, Koivula lupaa.

Pienillä asioilla, kuten katon rakenteella, voidaan vaikuttaa merkittävästi vihreiden energiamuotojen hyödyntämiseen.

– Elinkaariajattelu on ehdottomasti otettava osaksi tämän päivän rakennussuunnitelmaa, oli kyse uudisrakennuksesta tai saneerauskohteesta. Tekniikka taipuu mihin vain, kyse on pitkälti mielikuvituksesta.

Omavarainen Harppuunakortteli

Koivula mainitsee mielenkiintoisena kohde-esimerkkinä Turun linnan kupeeseen nousevan Harppuunakorttelin. Merimieseläkekassan rakennuttama tuhannen asukkaan kokonaisuus liiketiloineen, lähikauppoineen ja päiväkoteineen on valmistuttuaan Pohjoismaiden suurin uusiutuvan energian kohde ja lähes kokonaan energiaomavarainen.

– Pääasiallinen lämmönlähde on maalämpö, ja lisäksi kohteessa hyödynnetään muun muassa aurinkosähköä. Talvella sisäpihan kävelytiet sulatetaan ilma-vesilämpöpumppujen tuottamalla energialla. Kustannustehokkaalla sulatustoiminnolla on  myös lukuisia etuja kiinteistönhoidon näkökulmasta.

Vihreän energian kiistattomat edut

Omavaraisuuden, ympäristöystävällisyyden ja matalien asumiskustannusten lisäksi uusiutuvan energian hyödyntäminen nostaa kiinteistön arvoa. Pistoke RES Oy tarjoaa suunnittelun ja toteutuksen kokonaispakettina, johon kuuluu myös huolto. Uusiutuvaa energiaa voidaan hyödyntää lähes missä kohteessa tahansa.

– Omakotitalot, kerrostalot, rivitalot, kesämökit, toimistorakennukset, koulut, sairaalat – jopa kokonaiset korttelit, kuten Turussa, Koivula luettelee.

– Ainoa kohde, jossa en näe uusiutuvaa energiaa hyödynnettävän, on ydinvoimala.