RTV_WEB_ARTICLE

Vinyylilankkulattian vallankumous

RTV_160

www.rtv.fi

 

Laminaattilattian aikakausi alkaa olla ohi. Tilalle ovat tulleet erinomaisilla ominaisuuksillaan edukseen erottuvat, lukkopontilla varustetut vinyylilankut. Myös suomalaisten tapetointitavat ovat muuttuneet.

Kodinsisustuksen ja pintamateriaalien erikoisliike RTV-Yhtymä Oy on palvellut suomalaisia korjausrakentamisen ammattilaisia ja kodinomistajia jo 66 vuoden ajan. Riihimäellä alkunsa saanut perheyritys palvelee nyt 30 toimipisteessä ympäri Suomea.

Varsinais-Suomen toimipisteiden paikallisjohtaja Tommi Suominen kertoo suomalaiskotien lattiamateriaalien elävän nyt uudenlaista aikakautta. Markkinoita jo vuosia hallinneet laminaattilattiat ovat jäämässä taka-alalle.

– Lattialaminaatti on ollut massatuote jo pitkään. Nyt se on menettänyt asemansa vinyylilankulle, mikä on ulkonäöllisesti ja asennustavaltaan laminaattilankkua vastaava, mutta ominaisuuksiltaan huomattavasti mukavampi ja helpompi käyttää, Suominen tietää.

Vinyyli kuiviin, korkki kosteisiin tiloihin

Laminaatin käyttömukavuuteen vaikuttavat erityisesti materiaalin kylmyys sekä huono kosteudensietokyky. Pienikin määrä kosteutta on laminaatille liikaa.

– Laminaatti turpoaa ja sen pinta alkaa kupruilla lähes välittömästi, jos lattialle astuu märin kengin tai vettä joutuu lattiapinnalle muusta syystä, Suominen selvittää.

Lamella-tuotemerkin alla myytävät lukkopontilliset vinyylilankut ovat korvanneet vanhan muovimaton eli joustovinyylin, vaikka sitä käytetäänkin yhä erityisesti vuokra-asuntotuotannossa. Remontoitavissa asunnoissa ja uudisrakennuskohteissa perinteisen muovimaton käyttö on Suomisen mukaan selvästi vähentynyt.

– Laminaatti söi aikanaan tämän markkinan. Nyt vinyyli tulee uudestaan, mutta eri muodossa. Vinyylilankku asennetaan laminaatin tavoin ponttina, eikä se puukuvionsa ansiosta ulkonäöllisesti juurikaan eroa asukkaan silmään laminaattilankusta tai parketista. Vinyylilankun ominaisuudet kuitenkin puhuvat puolestaan, hän toteaa.

Nyt vinyyli tulee uudestaan, mutta eri muodossa.

Vinyylilankun pääasiallisia käyttökohteita ovat kuivat asuintilat. RTV-Yhtymän valikoimissa on myös eteiseen sopivaa, täysin vedenkestävää vinyylikorkkia, joka Suomisen mukaan säilyttää muotonsa, vaikka sen upottaisi kokonaisuudessaan veteen. Kulutuksen on kuitenkin oltava kohtuullista, joten esimerkiksi kerrostalojen rappukäytäviin vinyylikorkki ei sovellu.

RTV_ARTICLE_SMALL

Puu on suomalaisten kestosuosikki

Suominen kertoo lattiamateriaalitrendien muutosten tapahtuvan hitaasti. Puu-, lauta- ja parkettilattiat pitävät vahvan asemansa vuodesta toiseen. Myös vinyylilankuissa suosituimpia vaihtoehtoja ovat puupintaa jäljittelevät kuvioinnit. Puulattiaan verrattuna vinyylilankku on kuitenkin äärimmäisen helppohoitoinen. Päivittäiseen puhdistukseen riittää imuri tai kostea riepu. Vahoja tai vahanpoistoaineita ei tarvita, mikä vähentää ympäristön kuormitusta.

Materiaalista riippumatta lattiapintojen värimaailmassa kärkiasemansa säilyttävät suomalaisten suosikkisävyt, eli vaaleat ja vaaleankuultavat värit. Myös harmaan eri sävyt, kuten savutammi ja savusaarni, ovat nyt suosiossa.

– Vielä muutamia vuosia sitten myyntitykkinä toiminut pyökki on puolestaan jäänyt selvästi taka-alalle, Suominen huomauttaa.

Tehosteseinä on trendikäs

Lattiamateriaalien lisäksi RTV-Yhtymän valikoimiin kuuluvat kodin muut pintamateriaalit, kuten maalit, tapetit, kaakelit ja laatat keittiö- ja kylpyhuonekalusteita unohtamatta. Kylpyhuoneiden laattalattioissa suomalaisten suosima harmaa pitää Suomisen mukaan edelleen pintansa. Seinälaatoissa suositaan yhä valkoista, jota korostetaan värikkäillä kuvioilla tai tehosteraidoilla.

Suomalaisten tapetointitavat ovat muuttuneet aivan selvästi – vain ani harva tapetoi tänä päivänä huoneen jokaisen seinän

– Sama pätee mihin tahansa huoneisiin. Yksi seinä tapetoidaan tehosteseinäksi ja muut seinät maalataan. Suomalaisten tapetointitavat ovat muuttuneet aivan selvästi – vain ani harva tapetoi tänä päivänä huoneen jokaisen seinän, Suominen kertoo.

Tehosteseinät ja -laatat ovat usein hyvin tummia, selkeästi muusta sisustuksesta erottuvia, jopa räväköitä. Tehostetapetissa on yleensä hyvin vahva kuviointi tai koko seinän kokoinen kuva.

– Yhä enemmän tehosteseinään käytetään kuvioiden sijaan kuvatapettia. Se voi olla jokin maisema tai kaupunkikuva, joka vie asukkaan mielikuvitusmatkalle unelmien lomakohteeseen, Suominen vinkkaa.