Virolaista rakennus­osaamista

Vuonna 2010 Suomessa toimintansa aloittaneen MKBuilding Oy:n työmiehet eivät pelkää liata käsiään. Yritys ottaa vastaan niitä töitä, joita eniten on tarjolla. Viimeisen neljän vuoden ajan urakat ovat suurimmaksi osaksi kohdistuneetkin kalliorakennus- ja tunnelitöihin. Yrityksen alkutaival Suomessa liittyy kuitenkin vahvasti omakotitalorakentamiseen, jota toimitusjohtaja Marko Kolga tuli tekemään jo 5 vuotta ennen oman yrityksensä perustamista Suomeen. Omakotitalorakentamisen hiljennyttyä MKBuilding Oy on tehnyt kalliorakennus- ja tunnelitöitä mm. Lemminkäinen Infralle (Länsimetro), Destialle (Länsimetro ja REDI-Kalasataman keskus), SRV:lle (Kehä 1, Keilaniemi) ja samalla kasvattanut toimintaansa sekä henkilöstömääräänsä. – Kiitän urakoista kaikkia pääurakoitsijoiden työnjohtajia luottamuksesta, Kolga hymyilee. Yrityksen työntekijät ovat virolaisia ja toimitusjohtajan entisiä työkavereita.

MKBuilding Oy:n vahvuus on kokenut ja ammattitaitoinen henkilöstö, jolta löytyy erikoisosaamista myös hirrenveistossa ja muurauksessa. Monipuolinen osaaminen takaa laadukkaan työnjäljen, sen tietää myös Kolga itse: − Jos tilaa kerralla kunnon työmiehen, tulee se halvemmaksi kuin jos tilaisi kahdesti halvan ja ammattitaidottoman, hän muistuttaa. Yrityksessä töitä ei pidetä itsestäänselvyytenä. Millekään työlle ei koskaan sanota ei, eikä töistä valiteta. Edes viime talven kovat pakkaset eivät hidastaneet työntekoa: − Miehet olivat töissä tunnin kerrallaan, jonka jälkeen tulivat lämpimään pakettiautoon lämmittelemään, Kolga nauraa.

Välillä kolmenkymmenen työntekijän johtaminen on haastavaa, varsinkin kun Suomessa yksittäiseltä työntekijältäkin vaaditaan mm. työaikojen ja -tehtävien dokumentointia. Kolga myöntääkin joskus harkinneensa suomalaisen koulutetun toimitusjohtajan palkkaamista. Voi myös olla, että tulevaisuudessa Virossa tehtävät projektit lisääntyvät, jos Suomessa työmäärä vähenee. − Näkymät tälle vuodelle ovat hyvät, mutta ensi vuoden alku tulee olemaan meille rauhallisempi, Kolga aavistelee.