Vuosikalenterin suunnittelua / KOLUMNI

Viimeistään nyt pitää olla alkanut vuosi suunniteltu. Varmuuden vuoksi tarjoan tässä nyt kuitenkin rungon kaikille niille, jotka ovat sen unohtaneet tehdä.

Vuosi 2015 on kiinalaisen kalenterin mukaan vuohen vuosi, jota vietettiin viimeksi vuonna 2003. Tietämisen arvoista on, että vuohen vuonna syntyneitä pidetään rauhallisina, ystävällisinä, vilpittöminä, hyväsydämisinä, ujoina, taiteellisina ja pessimisteinä. Tätä tietoa voi vapaasti hyödyntää alkaneen vuoden suunnittelussa.

Tammikuun ensimmäinen päivä Tarvasjoki liittyi Lietoon ja Lavia Poriin. Onnea nelikölle. Kuntaliitokset ovat tätä päivää ja lisää varmasti on tulossa. Niiden tarkoitus on keventää kuntahallinnon kuluja ja pienentää näin veroäyrin nostopaineita. Näin voimme käyttää säästyneitä rahoja kaikenlaiseen ostamiseen.

Helmikuussa ei tapahdu virallisesti yhtikäs mitään, joten helmikuussa on hyvä aika kuluttaa rahaa ja omalta osaltaan pyörittää talouselämää ja sisämarkkinoita.

Maaliskuussa alkaa tapahtua, kun 20. päivä on osittainen auringonpimennys ja samana päivänä auringon keskipiste siirtyy eteläiseltä pallonpuoliskolta pohjoiselle eli on kevätpäiväntasaus. Talouselämän pyörittämistä kannattaa edelleen jatkaa ja jopa lisätä vauhtia.

Huhtikuussa sen 19. päivänä pidetään maassamme eduskuntavaalit. Suomessa on tapana pitää poliittiset mielipiteensä ominaan, joten ei siitä sitten sen enempää. Kuluttaminen jatkukoon kiihtyvällä tahdilla.

Toukokuussa jäiden sulettua pidetään jääkiekon maailmanmestaruuskilpailut, johon Suomen joukkue menee ennakkosuosikkina. Jos ei niissä pärjätä, niin loppukuusta on vielä Euroviisut. Jos ei niissäkään pärjätä, niin aina voi jatkaa kuluttamista, koska on päästy jo hyvään alkuun.

Kesäkuussa kulutus jatkuu teemana Juhannus; kannattaa ainakin ostaa lämpimät keskikesän vaatteet, mieluummin veden ja tuulen pitävät.

Heinäkuussa on taas aikaa ostella tavaroita ja palveluita, koska ollaan lomalla. Lomamatkan voi tehdä vaikka Vantaan asuntomessuille, joka avaa ovensa 10. päivänä.

Elokuu on lämmin ja silloin kannattaa viimeistään ostaa uudet kesävaatteet.

Syyskuu on keskimäärin maapallolla vuoden lämpimin kuukausi. Silloin voi mainiosti hankkia jotain kivaa kotiin tai uuden kodin.

”Asia on siis teidän käsissänne.

Lokakuussa ei ole valtakunnallisesti merkittäviä tapahtumia, vaan ohjelma on vapaa. Lokakuu on oivaa aikaa tehdä pikku hankintoja ruskan ihailun lomassa. Toki lokakuussa voi jännittää, että ketkä saavat Nobelin palkintoja.

Marraskuun kulutusjuhlia myöskään eivät yhteiskunnan toimeenpanemat jutut juurikaan haittaa, vaan ilman häiriöitä voi lisätä yhteiskunnan hyvinvointia suorittamalla kaikenmoisia hankintoja.

Joulukuu on kiireinen, koska kaikki hankkimattomat hankinnat pitää tehdä viimeistään nyt. Kulutukselle antaa onneksi potkua veronpalautukset ja joulu, unohtamatta tietenkään lukuisia pikkujouluja.

Jos nyt kaikki lukijat käyttävät tätä ohjetta vuoden 2015 suunnittelun perustana ja vieläpä noudattavat sitä minimitasona, ei seuraavan vuoden alkuun mennessä lamasta, taantumasta tai mistään sen kaltaisesta pitäisi olla mitään jäljellä. Asia on siis Teidän käsissänne. Hyvää alkanutta vuotta.

Teppo Tuijula – insinööri