Noormarkkulainen perheyritys Heikki Laiho Oy on valmistanut vesijohtovarusteita sekä teollisuuden komponentteja jo 50 vuoden ajan.

HELA Vuotovahti turvaa tulvalta

www.hela.fi

 

HELA Vuotovahti on markkinoiden ensimmäinen järjestelmä, joka palvelee kotitalouksien lisäksi myös yrityksiä ja julkisia rakennuksia minimoiden vahingot putkirikon tai piilovuodon yllättäessä.

Noormarkkulainen perheyritys Heikki Laiho Oy on valmistanut vesijohtovarusteita sekä teollisuuden komponentteja jo 50 vuoden ajan. Tuotekehityksen taustalla itää selkeä päämäärä: tavoitteena on luoda pohjoismaisia olosuhteita kestäviä, korkealaatuisia tuotteita, jotka ratkaisevat päivittäisiä ongelmia niin teollisuus-, liike- kuin asuinrakennusten putkistoissa. HELA-tuotemerkkiä edustavat vesijohtovarusteet kuuluvatkin alansa parhaimmistoon.

Todelliseen tarpeeseen Heikki Laiho Oy kehitti myös uuden HELA Vuotovahdin. Laitteen, joka on suunniteltu estämään vesivahingot havaitsemalla putkiston piilovuodot, vuotavat letkut, liitokset ja hanat. Rakenteisiin pääsevä vesi aiheuttaa homevaurioita, jotka tuovat mukanaan terveyshaittoja mittavista korjauskustannuksista puhumattakaan. Rikkoutuvan putken aiheuttamat tulva-aallot voi nyt unohtaa – HELA Vuotovahti ei vain hälytä ongelman löytyessä vaan katkaisee rakennuksesta käyttöveden kokonaan.

Kotiin, konttoriin, kouluun tai kesämökille

HELA Vuotovahdin eri sovellukset palvelevat omakotitaloasujia, taloyhtiöitä, sairaaloita, palvelukoteja, kouluja, päiväkoteja, toimisto- ja liikerakennuksia sekä teollisuuden rakennuksia, talvet tyhjillään olevia kesämökkejä unohtamatta. Vuotovahdin avulla veden voi katkaista kotoa lomamatkan ajaksi. Koulun tai päiväkodin veden voi pistää poikki yöksi, kun rakennus on tyhjillään. Älykkäät ratkaisut mahdollistavat myös laitteen etäkäytön ja ajastuksen.

Heikki Laiho Oy:n toista sukupolvea edustava johtaja Matti Laiho tarkentaa Vuotovahdin toimintaperiaatteita. – Sulkuventtiilein varustettu vesiyksikkö asennetaan suoraan vesijohtoon. Vesianturit asennetaan potentiaalisiin vuotokohtiin tai paikkoihin, joihin vesi herkästi kerääntyy. Antureista tieto lähtee langattomasti keskusyksikköön, joka antaa hälytyksen ja sulkee venttiilin. Anturit tarkkailevat kosteuden lisäksi ympäristön lämpötilaa ja hälyttävät sen laskiessa alle +5 asteen. Näin vältytään putkien jäätymiseltä ja sen aiheuttamilta vahingoilta, Laiho kertoo. – On äärimmäisen tärkeää, ettei järjestelmä vain anna hälytystä, vaan katkaisee myös vedentulon. Puhelimeen tuleva hälytys ei lohduta, jos omistaja makoilee etelän aurinkorannoilla kodin täyttyessä vedestä. Ainoa tapa estää todellisten vahinkojen syntyminen on automaattinen vedenkatkaisu.

Toimintavarma turva ilman jatkuvaa huoltoa

Tärkeitä ominaisuuksia ovat Laihon mukaan myös järjestelmän helppokäyttöisyys ja toimintavarmuus. – Halusimme luoda tuotteen, joka ei vaadi jatkuvaa huoltoa, kalibrointia ja tarkistusta eikä vaikeita käyttöohjeita. Kun putkimies on käynyt asentamassa laitteen, se toimii takuuvarmasti kymmeniä vuosia. Järjestelmä testaa automaattisesti itsensä aina, kun vesiyksikkö on ollut käyttämättä 72 tunnin ajan.

Järjestelmän asennus ei juuri muuta vaadi kuin putkimiehen ja virtapistokkeen. Laiho korostaa määräyksiin vedoten, ettei järjestelmää saa missään nimessä asentaa omin neuvoin. Vuotovahti voidaan asentaa sekä uudisrakennuksiin että saneeraustöiden yhteydessä.

Kolmasosa vesivahingoista alkaa keittiöstä

Suomalaisissa kodeissa sattuu yli 40 000 vesivahinkoa vuosittain. Keittiö sekä astianpesukoneen ja pyykinpesukoneen letkut ja liitokset ovat suurimpia riskialueita, ja erityisesti kerrostaloissa yhden asunnon vesivahinko vaikuttaa herkästi myös naapureihin.

Julkisissa rakennuksissa, toimisto- ja liikerakennuksissa sekä tuotanto- ja teollisuuslaitoksissa, jotka ovat täynnä tekniikkaa, vesivahingosta koituvat kustannukset hipovat pilviä. Vesipisteitä on paljon, mutta niiden valvonta ja tarkastus on harvoin nimetty kenenkään vastuulle. HELA Vuotovahti on ensimmäinen järjestelmä, joka palvelee myös yritysten ja julkisten rakennusten tarpeita. Laiho muistuttaa, ettei Vuotovahti – tai mikään olemassa oleva järjestelmä – voi estää puhki kuluneen putken rikkoutumista, mutta järjestelmän asentaminen on pieni vaiva ja kustannus verraten tilanteeseen, jossa käyttövesiputki pamahtaa rakennuksen ollessa tyhjillään.