TST-asennus_solid_house_300_CMYK

Yhä älykkäämpää rakentamista sähköalalla

Nykypäivän teknologia tuo mukanaan suuria mahdollisuuksia, joiden avulla rakennuksia voi nykyaikaistaa ja jopa ohjata älypuhelimella. Jyrki Kipinoinen on toiminut sähköalalla vuodesta 1984 sekä yrittäjänä lähes 20 vuotta, ja on huomannut automatiikan sulautuneen yhä enemmän sähkötöihin. Erityisen suurta kasvua on Kipinoisen mukaan näkynyt taloautomaation ja aurinkoenergian suosiossa, johon kokenut yrittäjä on pyrkinyt vastaamaan yrityksellään TST Asennus Oy.

Taloautomaatio on haluttu energiaa säästävä ratkaisu, joka Kipinoisen mukaan soveltuu niin suuriin liikekiinteistöihin ja kerrostaloihin kuin pieniin yksityiskoteihin. Tekniikalla voidaan ohjata mm. valaistusta, lämmitystä ja ilmanvaihtoa. Se tarkoittaa sitä, että ilmastointi toimii tilanteen mukaan, esimerkiksi työpäivän ja yön aikana pienemmällä kuin normaalisti. Samoin ennalta ohjelmoidun valaistuksen saa päälle ja pois yhdellä painalluksella, ja mukaan voi myös valita pistorasioiden sekä vesipisteiden sulkemisen. Toisin sanoen automatiikka edustaa turvallisuutta, säästöä ja ekologisuutta.

Aurinkoenergia on vahvasti tulossa Euroopasta Suomeen, ja Kipinoinen uskoo energiapolitiikan muutoksien lisäävän kysyntää. – Ihmiset epäilevät helposti aurinkoenergian käyttöä Suomessa, mutta totuus on että saamme yhtä paljon aurinkoa vuodessa kuin Pohjois-Saksassa. Vain tammi- ja helmikuu ovat heikkoja kuukausia aurinkoenergian talteenottoa varten.

Vaikka kyseistä järjestelmää on perinteisesti käytetty kohteissa, joihin ei ole ollut verkkosähköä saatavilla, kuten kesämökeillä ja veneissä, auringosta saatavaa lämpöä ja sähköä voidaan tuottaa huomattavissa määrin kotitalouteen. Vaikutus näkyy heti pienemmässä sähkölaskussa.