turkuenergia

Yhä vihreämpää kehitystä kohti

Vihreä villitys ei ainoastaan koske maalämmön ja aurinkosähkön tuottajia, sillä myös kaukolämmössä pyritään ympäristöystävälliseen energiatuotantoon. Turku Energia on ottanut suuria askeleita ekologisemman toiminnan puolesta ja viime vuonna yritys saavutti parhaan tuloksensa kautta aikojen. Terveellä pohjalla oleva liiketoiminta on toisin sanoen tuottanut tulosta.

Turku Energia on mukana kehittämässä tuotantoa entistä vihreämpään suuntaan. Tällä hetkellä noin 25 % lämmöstä ja sähköstä tuotetaan uusiutuvalla energialla, ja vuonna 2020 sen osuus tulee olemaan yli 50 %. Viime keväänä Turku Energia ja Turun Seudun Energiantuotanto Oy tekivät investointipäätöksen, jonka tarkoituksena on tehdä uusi voimalaitos Naantaliin. Voimalaitoksen pääpolttoaineena käytettäisiin biomassaa, jolloin vanha kivihiilirakenne murtuisi alta pois. Lisäksi Turku Energia pyrkii pois raskaan polttoöljyn käytöstä ja rakentaa ensi vuoden aikana Luolavuoreen huippulaitoksen, jossa käytetään pellettiä. – Vihreys on päämäärä, jota kohti menemme toiminnassamme, Turku Energian lämpöyksikön vastaava Jari Kuivanen kertoo.

turkuaenergia2”Kaukolämpö ja maalämpö eivät keskenään ole kilpailevia ratkaisuja”

Eri lämmitysjärjestelmissä on omat hyvät ja huonot puolensa. Maalämpö on herättänyt paljon huomiota alalla sen ollessa vihreä ratkaisu, joka minimoi sähkölaskun. Kuivanen ei kuitenkaan koe maalämmön ja kaukolämmön olevan toisiaan poissulkevia järjestelmiä. – Kaukolämpö ja maalämpö eivät ole keskenään kilpailevia ratkaisuja, vaan ne pikemminkin täydentävät toisiaan. Hän kertoo kuitenkin kaukolämmön edun olevan se, että lämpöä tehdään yhteistuotantona isoissa kaupunkiyhtiöissä, jolloin polttoaineen hyötysyhde nousee melkein 90 %:in. – Polttoaineesta saadaan liki kaikki talteen, joko lämpönä tai sähkönä. Lisäksi kaukolämmön toimintavarmuus on aivan omaa luokkaansa, se ei lopu kesken.

Turku Energia on myös ensimmäisten joukossa toimittanut jäähdytysratkaisuja asiakkailleen. Kakolanmäen jätevesipuhdistamolla sijaitsee kaksi isoa lämpöpumppulaitosta, jotka ottavat jätevedestä lämmön talteen ja siirtävät sen kaukolämpöverkkoon. Jäähdytetty jätevesi kierrätetään puolestaan jäähdytysasiakkaille. – Asiakkaita on jo yli 60 ja Turku on ehdottomasti ollut jäähdytysratkaisujen edelläkävijä.