Pääkaupunkiseudulla toimiva Viherpojat Oy on maanrakennuksen, ympäristö- ja viherrakentamisen sekä piha-alueiden parannustöiden pitkän linjan ammattilainen.

Yhteisillä peli­säännöillä aikataulut haltuun

www.viherpojat.fi

 

Uudisrakennuskohteessa viherrakentaja aloittaa työnsä silloin, kun muut urakoitsijat ovat jo poistumassa työmaalta. Minkä muut taakseen jättävät, sen viihtyisää ympäristöä luova yritys edestään löytää.

Pääkaupunkiseudulla toimiva Viherpojat Oy on maanrakennuksen, ympäristö- ja viherrakentamisen sekä piha-alueiden parannustöiden pitkän linjan ammattilainen. Viherpojat Oy toimii sekä pääurakoitsijana että aliurakoitsijana uudis- ja saneerauskohteissa yhdessä muiden rakennusalan yritysten kanssa. Aliurakoitsijan tie isossa rakennusprojektissa voi kuitenkin olla pitkä ja kivinen. Toimitusjohtaja Anssi Koskela on valmis työskentelemään yhteisten pelisääntöjen puolesta.

Yhteinen työmaa on yhteistoiminnan paikka

Yhteisellä työmaalla olosuhteet ovat usein äärimmäisen haastavat. Aikataulut pettävät herkästi ja muiden viimeistellessä omaa urakkaansa viherrakentajan työt vasta alkavat. Pahimmassa tapauksessa projekti on jo pihatöitä aloitettaessa reilusti myöhässä. Ei ole harvinaista, että katseet kohdistuvat silloin yritykseen, joka vielä jatkaa oman osuutensa parissa.

Usein viivästyskierre alkaa jo projektin alkuvaiheessa, ja jokainen pettävä lenkki viivästyttää urakkaa entisestään. Viherrakentajan saapuessa työmaalle ollaan jo takaa-ajoasemissa. On selvää, ettei kuukauden työtä voi tehdä kahdessa viikossa laadukkaasti. Kiire synnyttää kitkaa paitsi työn tilaajan ja urakoitsijan, myös työntekijöiden ja työnjohdon välillä.

– Konflikteja syntyy väkisinkin, kun osaavat, laatua arvostavat ammattilaiset joutuvat kiirehtimään asioissa, joihin ei voi vaikuttaa, hyvänä esimerkkinä betonin kuivuminen, Koskela huomauttaa.

– Jos aikataulut suunniteltaisiin yhdessä, jokainen saisi hoitaa työnsä laadukkaasti ja suunnitellusti. Se olisi ennen kaikkea työn tilaajan etu, hän korostaa.

Ainoa tapa estää ongelmatilanteet on suunnitella projekti alusta alkaen yhdessä kaikkien urakkaan osallistuvien yritysten kanssa, Koskela toteaa.

– Vaikka emme olekaan hinnalla kilpaileva yritys, olemme valmiita tulemaan vastaan työn hinnassa rakennusliikkeelle, joka uskaltaa ottaa haasteen vastaan. Sellaiselle, joka rohkenee myöntää yhteisen työmaan ongelmat ja on valmis ottamaan askeleen kohti sujuvampaa urakoitsijoiden välistä yhteistyötä.

– Me haluamme toimittaa ainoastaan korkealaatuista ympäristörakentamista.

Missä on ammattilaisten arvostus?

Koskela nostaa esiin muitakin ongelmakohtia.

– On surullista nähdä, kuinka vähän ammattilaiset toisten työtä arvostavat. Liian usein uudelle istutukselle lentää ikkunasta sangollinen laastia tai istutuksen päälle ajetaan kuukulkijalla ja työ on aloitettava alusta. Tällainen toiminta on käsittämätöntä. En minäkään mene mutaisilla kengillä kävelemään upouudelle parketille, hän toteaa harmissaan.

– Piharakentaminen tuntuu edelleen olevan monelle rakennustyömaalla työskentelevälle vähemmän tärkeää. Asenne on onneksi hiljalleen muuttumassa parempaan suuntaan.

Koskela kuvailee ongelmia vastaan taistelemisen olevan pään takomista tiiliseinään. Epäkohdat olisi nostettava esiin rakentavassa hengessä niin, että urakan jokainen lenkki tiedostaisi yhteisen työmaan ongelmat ja sitoutuisi muutoksiin.

– Näin tehtiin aikoinaan työturvallisuuden parantamiseksi, ja vuosien taistelun jälkeen se vihdoin tuotti tulosta. Uusien turvallisuusmääräysten ansiosta onnettomuudet ovat vähentyneet huimasti. Sama pitäisi toteuttaa työn laadun ja toisen työn arvostamisen suhteen – luodaan yhdessä pelisäännöt, joita jokainen sitoutuu noudattamaan. Näin projektit pysyvät aikataulussa ja laatu vastaa jokaisen osapuolen odotuksia, Koskela ehdottaa.

Yhdessä kohti parempia tuloksia

Koskela muistuttaa, että viihtyisä piha myy asuntoja. Sen sijaan, että pihan rakentaminen olisi vain yksi kustannus lisää, sitä tulisi ajatella enemmänkin sisäänvetotuotteena tai sisäänheittäjänä. Jos potentiaalinen asukas ihastuu asuntoon ennen kuin ulko-ovi on edes avattu, on myyntityö helppoa.