Yhteistyöllä parempiin lopputuloksiin

Elementtiasentaja tietää, miten korjausrakentamisen sudenkuopat voitaisiin välttää jo ennen projektin varsinaista käynnistymistä.

Betonielementtien asennusurakoita tekevä Röpö Oy siirtyi viitisentoista vuotta sitten uudispuolelta saneerauksen pariin. Korjausrakentamiseen liittyy monia haasteita, joista yksi on se, etteivät alkuperäiset suunnitelmat ja toteutus aina vastaa toisiaan. – Aika usein vastaan tulee piirustuksia, joista näen heti, etteivät ne toimi. Yleensä suunnitelmien muuttaminen käy insinööritoimistoille, mutta löytyy myös toimistoja, joihin ei valitettavasti pysty vaikuttamaan oikein mitenkään, kertoo yrittäjä Mikko Grönlund.

Toimivampia suunnitelmia

Yhteistyö kuitenkin parantaisi ennakkosuunnittelua ja helpottaisi projektin onnistumista, sillä huonoilla suunnitelmilla aiheutetaan isoja kustannuksia sekä pääurakoitsijalle että taloyhtiölle. – Taloyhtiöiden tulisi valita ennakkosuunnitteluun insinööritoimisto, jolla on riittävästi kokemusta saneerauspuolelta, Grönlund muistuttaa.

Parhaillaan Röpö Oy:llä on käynnissä mielenkiintoinen projekti Espoon Matinkylässä, jonne se asentaa neljä uutta porrashuonetta ja hissikuilua. – Erityisen urakasta tekee se, ettei vesikattoa pureta, vaan 6000 kg painavat elementit nostetaan sen alle nosturilla. Viime talvena teimme kaksi vastaavaa kohdetta Matinkylään ja silloinkin suunnittelutoimiston ja pääurakoitsijan kanssa tehty tiivis yhteistyö auttoi pääsemään hyvään lopputulokseen. Yrittäjä kiittää toimivasta yhteistyöstä myös pitkäaikaista kumppaniaan Constia. – Constin ja suunnittelutoimistojen kanssa olemme palaveeranneet monta kertaa siitä, miten kohde olisi parasta toteuttaa. Se edesauttaa jokaisen työtä kyseisessä projektissa, ja silloin myös yllätyksiä tulee vastaan paljon vähemmän.

Tilaajat ajoissa liikkeelle

Toinen projektia jouhevoittava tekijä on tilaajan riittävän ajoissa tekemä yhteydenotto elementtitoimittajaan ja urakoitsijaan. Mikäli parvekeremonttia suunnittelee ensi kesäksi, alkaa nyt olla jo kiire toimia. – Kannattaa myös miettiä, onko vanhaa parveketta enää järkevää korjata. Monille taloyhtiöille on käynyt niin, että korjaamisella on yritetty säästää rahaa, mutta lopulta urakka onkin maksanut yhtä paljon tai jopa enemmän kuin uudet parvekkeet, Grönlund kertoo.