Laimu_solid-house_300_CMYK

Yksi työkone, monta toimintoa

Oy Lai-Mu Ab:n valmistamat työkoneet ovat todellisia monitoimikoneita. Yhdellä koneella voi tehdä monta eri työtä kaikkina vuodenaikoina – ja jopa kahta työtä samaan aikaan.

Yhtiön tarina sai alkunsa siitä, kun tammikuusta 1968 alkaen Suomessa ei voitu enää rekisteröidä maataloustraktoreita, joissa ei ole turvaohjaamoa. Silloin Lai-Mu Oy:n perustaja Muisto Laine kehitti ensimmäisen traktorin turvaohjaamon. – Siitä lähtien olemme valmistaneet yli 40 000 traktorin ja työkoneen ohjaamoa. Lähes kaikkiin suomalaisiin työkoneisiin: trukkeihin, metsäkoneisiin, tukkikurottajiin, kaivoskoneisiin ja maataloustraktoreihin on jossain vaiheessa asennettu Oy Lai-Mu Ab:n valmistama ohjaamo. 1980-luvulla kiinteistötraktorit tulivat mukaan kuvioon ensin yhdellä mallilla. Tällä hetkellä valmistamme niitä viittä eri mallia erikokoisina. Nämä traktorit on tarkoitettu kiinteistöjen ympärivuotiseen kunnossapitoon, erilaisiin pesutehtäviin, lehtien keräämiseen, hiekan harjaamiseen ja lumen auraamiseen. Koneet edustavat raumalaista laatutyötä. Komponentit tulevat toki maailmalta, mutta muutoin valmistus tapahtuu tehtaallamme Raumalla, toimitusjohtaja Ari Lindholm taustoittaa.

Perinteikäs perheyritys

Oy Lai-Mu Ab on siis Raumalla toimiva metallialan yritys. – Valmistamme LM TRAC-monitoimikoneita ja työlaitteita sekä turvaohjaamoja erilaisiin työkoneisiin. Turvaohjaamojen valmistus on alkanut jo 60-luvun lopulla ja muodostaa edelleen merkittävän osan yhtiömme toiminnasta. Olemme perinteikäs yritys ja perheyhtiö, joka on toiminut Raumalla koko historiamme ajan. Koneitamme toimitetaan kotimaan markkinoiden lisäksi Ruotsiin, Norjaan, Tanskaan, Belgiaan, Hollantiin ja Venäjälle. Koska valmistamamme koneet ovat tyypillisesti pohjoismaiseen käyttöön tarkoitettuja, antavat suomalaiset, korkeat laatu-kriteerit hyvät edellytykset käyttää niitä kaikkialla maailmassa, Lindholm kertoo.

Toimivat, turvalliset koneet

Oy Lai-Mu Ab:n valmistamat koneet ovat runko-ohjattuja. – Se tarkoittaa, että niissä ei ole kääntyviä etu- tai takapyöriä, vaan niitä ohjataan keskinivelestä. Näin saadaan pieni kääntösäde eli ne taipuvat hyvin tiukkoihin mutkiin ja niiden ajettavuus on erinomainen verrattuna siihen, että koneessa olisi kääntyvät pyörät.

Koneet ovat myös turvallisia. – Laitteiden on täytettävä niille asetetut turvallisuuskriteerit. Kun ohjaamoita testataan, niitä kuormitetaan painamalla sivusta ja pudottamalla ohjaamon päälle paino, jolloin niiden on kestettävä rasitus ilman, että kuljettajalle ohjaamon sisällä tapahtuu mitään. Ohjaamot ovat siis FOPS ja ROPS- testattuja. Meidän olosuhteissa on myös tärkeää, että koneet ovat talvella lämpimiä ja ne voi jäähdyttää kesällä. Ja aivan oleellista on se, että kuljettajan hytissä on hyvä ergonomia, sillä se on kuljettajan työpaikka. Istuimen on oltava hyvä ja hallintalaitteiden helposti saavutettavissa.

Aktiivista tuotekehitystä

Lindholmin mukaan yhtiö tekee aktiivista tuotekehitystä. – Kehitämme ja parannamme olemassa olevien tuotteiden ominaisuuksia. Toimimme samojen direktiivien alaisuudessa kuin muutkin konevalmistajat, mikä tarkoittaa, että esimerkiksi päästömääräysten vuoksi koneiden ominaisuuksia on päivitettävä määrätyin väliajoin.

Kaikki vuodenkierron työt

Lai-Mun työkoneet jakautuvat painoluokan mukaan. – Niiden koko on usein suoraan verrannollinen käyttötarpeeseen. Koska koneen hankintakustannus on melko korkea, yhdellä koneella on kyettävä tekemään monta eri työtä tai jopa kahta työtä samaan aikaan. Talvella etupäässä voi olla aura, jolla aurataan esim. kulkutie ja takana hiekoitin, jolla levitetään liukkauden estävä hiekka. Näin työstä tulee kustannustehokasta. Kevättöihin meillä on mm. Hamsteri-niminen työkoneeseen liitettävä työlaite, jonka avulla voidaan kerätä pois kunnossapidettävän alueen hiekoitushiekka. Sen jälkeen koneesta otetaan pois harjausvarustus, liitetään pesurivarustus ja pestään kulkuväylät. Pienemmillä koneilla voi hoitaa kesällä myös ruohonleikkuun. Syksyllä koneeseen voi liittää lehti-imurin, joka kerää lehdet tankkiin.

Uutuustuote markkinoille

Nyt Lai-Mu on lanseerannut pienimpään kokoluokkaan uuden runko-ohjatun traktorin. Kyseessä on kiinteistönhoitokone LM TRAC 387. – Se soveltuu käytettäväksi pienillä, kapeilla väylillä, kuten jalkakäytävillä ja pyöräteillä. Laite on kevyt ja siihen voi liittää runsaasti erilaisia työlaitteita. Uskomme, että sillä tulee olemaan hyvä kysyntä markkinoilla.