DSC03804_MUOKATTU

Yksilöllistä asumista ainutlaatuisessa ympäristössä

Vanhoihin kylpylätiloihin rakennetut asunnot ovat uniikki yhdistelmä vanhan ajan henkeä ja nykyaikaista asumismukavuutta. Linnapihan viehätystä lisää rauhaisa sisäpiha, jonne kaupungin melut eivät kantaudu.

Elokuussa 2014 aloitetut Porin Linnapihan rakennustyöt ovat vihdoin valmistumassa. Pitkän, mutta antoisan urakan tuloksena markkinointiin tulee 10 uniikkia yhden- ja kolmen tason asuntoa. Vaikka huoneistot ovat ajan henkeä kunnioittavia, on ne varusteltu paikan arvokasta luonnetta vastaavaksi. – Julkisivu on pyritty pitämään mahdollisimman alkuperäisenä. Sisätilat on tehty tämän lähtökohdan mukaan, rakennuttaja Calax Oy:n edustaja Markku Heljakka kertoo.

Toimiva yhdistelmä vanhaa ja uutta

Porin keskustassa Hallituskatu 1:ssä kaikkien palveluiden läheisyydessä sijaitseva Linnapiha on sijainniltaan loistava. Vaikka Linnapiha sijaitsee keskeisellä paikalla, sen ainutlaatuiselle sisäpihalle eivät kantaudu kaupungin melut eivätkä liioin pölytkään. Sisäpihan muodot ovat säilyneet sellaisenaan 1800-luvulta. Rakennustöiden yhteydessä piha on ainoastaan pinnoitettu ja portit nykyaikaistettu.

Linnapihan julkisivu on paksua kiviseinää. Kymmenestä asunnosta yksi on sijoitettu kolmeen tasoon, loput ovat yhden tason huoneistoja. Kolmen tason asunnossa helpotusta asumiseen tuo hissi, jolla pääsee näppärästi asunnon eri kerroksiin. Lähes kaikissa huoneistoissa on parvekkeet hienoine lasi/puu-kaiteineen. Kolmannessa kerroksessa sijaitsee lisäksi yhteinen parveketila sekä yhteisessä käytössä oleva kuntosali ja kerhotilat.

Rakennuksen pitkästä historiasta kielivät tiilipinnat ja ikkunoiden korkeus. – Jos tiilipintaa on voitu jättää, ne on jätetty. Rakentamisen edellytyksenä on ollut laatu, Heljakka toteaa. Varustelutasoltaan asunnot ovat huippuluokkaa: – Keittiöissä ja vesitiloissa ei ole tingitty mistään. Ovet ovat massiivipuuta ja parketit ovat viimeisen päälle hyvin tehty. Tekniikka on tehty asukasystävälliseksi, kuten lattialämmitykset, huoneistokohtaiset ilmastoinnit ja lämmöntalteenotot, Heljakka luettelee.

Haasteiden kautta voittoon

Vanhan kylpylän muuttaminen asunnoiksi ei ole ollut aivan yksikertainen projekti. Kun Calax Oy hankki kohteen vuonna 2005, ei Heljakka osannut aavistaa työmäärän paljoutta ja muita eteen tulevia haasteita. – Budjetissa ei olla pysytty eikä aikataulukaan ole pitänyt, Heljakka myöntää. Haastava kohde on vaatinut käsityötaitoisia ammattimiehiä, joiden löytäminen ei ole ollut aina helppoa. Lisäksi perustuksissa on jouduttu tekemään ylimääräistä työtä, mikä venytti aikataulua entisestään. Heljakka antaa tunnustusta kahdelle pääsuunnittelijalle, edesmenneelle Pertti Hokkaselle ja Hokkasen työtä jatkaneelle Erkki Krannilalle: – Heidän näkemyksiinsä oli helppo tukeutua. Erkki Krannila on ollut jokaisessa yksityiskohdassa äärimmäisen tarkka. Hän on toiminut myös projektissa päävalvojana, Heljakka kiittelee.

Calax Oy ei ole aktiivisesti ennakkomarkkinoinut kohdetta, sillä projekti on haluttu rauhassa viedä loppuun. – Uskon ja toivon, että Linnapihan kohde löytää hyvät asukkaat, Heljakka sanoo.