DSC03717

Ylpeästi naantalilainen sähkösuunnittelutoimisto

Karawatski Oy on sähkösuunnittelutoimisto, jonka talotekniikka- ja valaistusosaaminen palvelee monipuolisesti saneerauskohteita ja uudisrakentamista. Yrityksen ratkaisut näkyvät esimerkiksi palvelutaloissa, terveyskeskuksissa, kouluissa, uimahalleissa ja asuinrakennuksissa. Karawatski Oy:n asiakkaisiin puolestaan kuuluvat mm. ATT, Senaatti Kiinteistöt, KELA ja Espoon Asunnot, mutta yritys palvelee myös pienempiä rakennuttajia. – Asiakkaan koosta huolimatta haluamme olla hyvä suunnittelutoimisto asiakkaan hankkeisiin. Tarjoamme laadukkaita suunnitelmia ja tukea niissä asiantuntijatehtävissä, joita asiakkaamme meiltä tarvitsevat, toimitusjohtaja Iiro Karawatski kertoo.

Iiro Karawatskin isä, perusti sähkösuunnitteluyrityksen Naantaliin vuonna 1988. Vaikka yritykselle toimeksiantoja tulee tänä päivänä ympäri Suomen ja erityisesti pääkaupunkiseudulta, yritys on pysynyt uskollisena juurilleen. – Olemme aina halunneet säilyttää alkuperäisen toimipaikkamme, ja etsiessämme uusia toimitiloja oli selvää, että jatkaisimme Naantalissa. Se on identiteettikysymys ja haluamme vahvasti olla naantalilaisia, Iiro Karawatski kertoo. Uudet toimitilat löytyivät Naantalista, saneeraamalla Naantalin vanha paloasema, saatiin edustavat ja nykyaikaiset toimitilat, mutta osa henkilökunnasta on sijoitettu Helsinkiin, suuren kysynnän vuoksi.

Sähkösuunnittelualalla energiasäästö on lähes aina yhtä tärkeä edellytys työlle. Iiro Karawatski huomauttaa, että energiasäästöä saa tietämällä mitä kuluttaa ja kuinka paljon. Nykytekniikan avulla sähkönkulutustiedot on helppo saada esimerkiksi puhelimeen, ja tietoja analysoimalla voi päästä säästöihin. Iiro Karawatski uskoo taloautomaation olevan oikea ratkaisu. – Taloautomaation näkee yleistyvän, sillä sen mukana tulevat perustoiminnot saa suhteellisen pienin kustannuksin. Sen lisäksi, että hälytin- ja mittausjärjestelmät edistävät turvallista asumista, valaistuksen ohjaus on se, millä säästetään energiakustannuksissa. Vaikka LED monesti on energiatehokkaampi vaihtoehto, elinkaaritarkastelussa kaikkein eniten säästää se valo, mikä ei ole päällä.