Muurausliike Sami Vanne_web

Kuparin antimikrobiset ominaisuudet estävät bakteereja leviämästä

Aurubis Finland Oy kuuluu Euroopan johtaviin kuparintuottajiin ja jalostajiin, joka toimittaa kuparia sekä Suomeen että ulkomaille. Nyt yritys haluaa tuoda tunnetuksi myös kuparin antimikrobiset ominaisuudet.

Jälleen on paikallaan turvautua kliseeksikin parjattuun sanontaan, sillä jo antiikin roomalaiset todella olivat tietoisia kuparin antimikrobisista ominaisuuksista. Tuolloin kuparisulfaatilla desinfioitiin haavoja ja myös akveduktien kautta kulkevan veden puhtaus taattiin kuparisten putkien avulla.

Viime aikoina kuparin antimikrobisista ominaisuuksista on saatu jälleen monenlaista uutta tieteellistä näyttöä, minkä ansiosta monipuolisen jalometallin käyttökohteet laajenevat entisestään. Etenkin näyttävänä ja kestävänä julkisivumateriaalina tunnettu kupari siirtyy nyt myös sisätiloihin ja pienemmille pinnoille, joissa se voi ehkäistä erilaisten mikrobien leviämisen.

Tutkimukset ympäri maailmaa todistavat kuparin antimikrobisuuden

Monet kansainväliset tutkimusryhmät ovat tulleet siihen tulokseen, etteivät bakteerit ja virukset viihdy kuparipinnalla. Esimerkiksi MRSA-sairaalabakteeri, korona- ja norovirus sekä kolibakteeri kuolevat antimikrobisilla kuparipinnoilla jopa minuuteissa erilaisten hyökkäävien kupari-ionien ja hapen yhteisvaikutuksesta. Roiskeina, kuten aivastuksen mukana levitessäkin elävät mikrobit kuparilla ainoastaan tunnista kahteen tuntiin.

Kuparin antimikrobisia ominaisuuksia on tutkittu maailmalla etenkin sairaaloissa, mutta myös muissa julkisissa kohteissa, joissa bakteerien leviäminen on erityisen nopeaa. Suomessa aiheeseen on paneuduttu esimerkiksi Satakunnan Ammattikorkeakoulun hiljattain toteuttamassa HYGTECH-hankkeessa, jossa niin toimistoissa, sairaalassa, päiväkodissa kuin vanhusten asuintalossakin käytetyillä kuparipinnoilla havaittiin huomattavasti vähemmän bakteereja muihin materiaaleihin verrattuna. Myös Helsingin yliopistollinen keskussairaala on testannut kuparisten pintojen toimivuutta päätyen vastaavanlaisiin tuloksiin.

Vähemmän tartuntoja, enemmän säästöjä

Käytännössä tämä kaikki tarkoittaa sitä, että hyödyntämällä kuparisia pintoja esimerkiksi sairaaloissa voitaisiin bakteerien ja virusten aiheuttamien tartuntojen määrää vähentää ja sitä kautta saavuttaa merkittäviä säästöjä myös terveydenhoitokuluissa. Saavutettavissa olevan hyödyn mittakaavasta kertoo esimerkiksi se fakta, että sairaala- ja laitosinfektioihin sairastuu pelkästään Euroopassa vuosittain noin kolme miljoonaa ihmistä, joista liki 37 000 kuolee saamansa tartunnan seurauksena.

Eniten mikrobeja levittäviä pintoja ovat julkisissa tiloissa etenkin vetimet, kaiteet ja näppäimistöt. Siksi antimikrobisen kuparin käyttökohteita ovat sairaaloiden ohella yhtä lailla vaikkapa koulut ja päiväkodit, toimistot, kirjastot ja odotustilat, joissa liikkuu päivän aikana paljon ihmisiä ja jotka ovat siksi bakteereille ja viruksille oivallisia paikkoja levitä.

Puhtaan kuparin ohella antimikrobisia ominaisuuksia löytyy myös monista kuparia sisältävistä metalliseoksista kuten messingistä ja pronssista. Tieteellisistä tutkimuksista saatua näyttöä on jo alettu soveltaa hyötykäyttöön, ja myös Suomessa markkinoille on tullut antimikrobisia ominaisuuksia sisältäviä kalustesarjoja etenkin julkisten tilojen tarpeita silmällä pitäen.