rmp-kattohuolto-web

Katon huoltaminen on ennakointia

Katon pitäminen siistinä on yksi helpoimmista tavoista välttyä suurilta ja arvokkailta remonteilta. Kattoalan ammattilainen tietää tarkkaan, milloin ja miten huoltotöihin kannattaa ryhtyä.

Katto on yksi kiinteistön suurimpia elementtejä ja tärkein veden eristäjä. Jo yleisen siisteyden kannalta katosta kannattaa pitää hyvä huoli, mutta puhdas ja toimiva katto tuo myös kiinteistölle lisää arvoa. Jotta suurimmilta remonteilta ja kuluilta vältyttäisiin, katon kuntoa tulisi pitää silmällä ja pyytää tarvittaessa ulkopuolista apua. – Katon kanssa kannattaa olla ajoissa liikenteessä. Kun ratkaisut tehdään ajoissa, myöhemmin sen kanssa ei tule niin isoa ongelmaa. Ainakin kuntoarvio kannattaa tehdä asiantuntijan toimesta, kehottaa Uudenmaan alueella toimivan RMP Kattohuolto Oy:n työnjohtaja Matti Koivunen. RMP Kattohuolto Oy on kattojen huoltoihin, maalaus- ja pinnoitustöihin sekä remontteihin erikoistunut yritys.

Milloin ottaa yhteyttä kattoammattilaiseen?

Kun talo saavuttaa kymmenen vuoden iän, tulee katon ensimmäinen pesu tavallisesti ajankohtaiseksi. Ensimmäisiä merkkejä huollon tarpeellisuudesta ovat katon likaisuus ja sammaloituminen, joiden määrään vaikuttaa oleellisesti talon sijainti. Taloyhtiöt tapaavat tehdä katon kuntoarvion isojen remonttien yhteydessä. N. 10–15 vuoden säännöllisellä huollolla taloyhtiöt pystyvät siirtämään kattoremontin jopa pitkälle tulevaisuuteen.

Koivusen mukaan tiilikatto pysyy pitkään siistinä, jos sitä jaksaa huoltaa. Katto pestään ja suojakäsitellään tai pinnoitetaan uudestaan, hän kertoo. RMP Kattohuollon edustamista Iso Paintin tuotteista löytyy suojakäsittelyt ja pinnoitteet niin tiili-, pelti- kuin huopakatoille. – Peltikaton annetaan hapettua pari vuotta ennen ensimmäistä maalausta. Huoltomaalaus tehdään 10–15 vuoden päästä, Koivunen kertoo.

Asiantuntija tietää mitä tekee

Jotta maali pysyisi katolla pitkään, täytyy pohja puhdistaa huolellisesti. Myös lämpötila ja sää vaikuttavat maalin kestävyyteen. – Liian kuumaa tai kosteaa pintaa ei saa maalata, Koivunen tietää monen vuoden kokemuksesta. Viime kesän vaihtelevat säät viivästyttivät joidenkin kohteiden valmistumista, mutta kattoalan yritystä voivat hidastaa muutkin tekijät: – Mellunmäki viime kesänä oli mielenkiintoinen kohde. Sen lisäksi, että sää soti meitä vastaan, myös lokit häiritsivät. Uhanalainen harmaalokki oli tehnyt pesän ränneihin, ja projektia jouduttiin lykkäämään siihen asti että poikaset olivat lähteneet pesästä, Koivunen nauraa.

RMP Kattohuolto Oy:n pääasiallisia asiakkaita ovat isännöitsijät ja suuret teollisuusyritykset, mutta myös yksityiset omakotitaloasukkaat. Varsinaisia kattojen kuntoarvioita yritys tekee vain tilaustyönä isoimmille yhteistyökumppaneille, joihin lukeutuvat mm. Consti, Reim, Ovenia ja Realia. Yritys tunnetaan kentällä korkealaatuisesta työstä sekä hyvästä asiakaspalvelusta. Asiakastyytyväisyyden lisäksi yrityksessä kiinnitetään erityisen paljon huomiota työturvallisuuteen. – Kun tehdään korkealla töitä, varovaisuutta pitää noudattaa, Koivunen toteaa.