rakennusliike_j_rytky_web

Puuverstas Vaahtera luottaa yksilölliseen käsityöhön

Käsityönä valmistetuissa puuhuonekaluissa on aina oma viehätyksensä – olipa kyseessä sitten mittatilaustyönä tehty tuote tai kunnostuksen avulla uuden elämän saanut vanha ja rakas esine. 

Puuverstas Vaahtera on perustettu 1950-luvun alussa, josta lähtien se toimi kahden edellisen omistajansa voimin Helsingin Pietarinkadulla. Vuonna 2012 verstas tuli kuitenkin myyntiin, mistä Rakennusliike J. Rytkyn omistaja ja toimitusjohtaja Jorma Rytky näki ilmoituksen lehdessä. – Olen pienestä pojasta saakka haaveillut puuverstaasta, joten päätin ottaa härkää sarvista ja ostaa yrityksen. Päätöstä ei ole tarvinnut katua, sillä töitä verstaalle on riittänyt tasaiseen tahtiin, mies kertoo.

Vanhat tilat kävivät pian ahtaiksi, joten Puuverstas Vaahteran toiminta päätettiin siirtää Helsingistä Tuusulan Huurrekujalle. Siellä verstaalla on kaksi isoa hallia puusepäntuotteita, huonekalusaneerausta ja verhoilua varten.

rakennusliike-J-rytky-2-webVerstas tukee rakennusliikkeen toimintaa

Menestyvää rakennusliikettä pyörittävä Rytky oli havainnut jo ennen verstaan hankkimista, että monella työmaalla olisi tilausta puusepäntuotteille. – Rakennustoiminta ja verstas käyvät käsi kädessä ja ruokkivat toinen toistaan. Meillä on laaja asiakaskunta kuluttajista yrityspuoleen ja julkiseen sektoriin, eikä yhdellekään projektille sanota ei, yrittäjä kertoo.

Tällä hetkellä verstasta työllistävät puusepäntöiden osalta esimerkiksi Helsingin kaupungin päiväkotiin tilatut kalusteet. Verhoomon puolelle töitä tuovat tasaiseen tahtiin sekä yksityiset että julkiset toimijat. – Verhoojallamme on pitkä kokemus Artekilta ja sitä kautta meille on tullut paljon tilauksia. Huonekalujen lisäksi verhoilemme myös autoja ja veneitä, Rytky kertoo.

Huonekalujen kunnostus kannattaa

Verstaan tilaukset jakautuvat lähestulkoon tasan mittatilauksena tehtävien puusepäntöiden ja huonekalujen entisöintien välillä. Asiakkaan toiveiden mukaan tuotteisiin kuuluu myös suunnittelu-, kuljetus- ja asennuspalvelu. – Mittatilaustyöt ovat yleensä aina isompia eriä esimerkiksi päiväkodeille tai vanhainkodeille, mutta kunnostettavia huonekaluja tulee kuitenkin määrällisesti enemmän, Rytky arvioi.

Verstaan omistaja on jopa hieman yllättynyt siitä, kuinka paljon ihmiset nykyään arvostavat vanhoja huonekalujaan. – Käsityönä tehtyjä talonpoikaishuonekaluja ei haluta enää heittää pois, vaan yhä useampi tahtoo laittaa ne kuntoon, mies toteaa. Vuosisadan vaihteesta peräisin olevat huonekalut herättävät kunnioitusta myös kunnostajissaan. – Varsinkin jos huonekaluun liittyy tunnearvoa, kannattaa sen kunnostusta aina harkita, Rytky kannustaa.

Lisää arvostusta käsityölle

Tänä päivänä monet verstaat tekevät liukuhihnatyönä osia isommille huonekalufirmoille, mutta Puuverstas Vaahterassa sen sijaan luotetaan edelleen yksilölliseen käsityöhön. – Meillä jokainen tuote syntyy mittatilaustyönä ja koneita käytetään mahdollisimman vähän, Rytky sanoo.

Vaikka verstaan asiakkaat ovat tyytyväisiä ja puskaradio toimii, ei käsityötä tämän päivän Suomessa arvosteta silti enää samalla tavalla kuin ennen. – Käsityötä on nykyään vaikea hinnoitella, vaikka se laatua onkin. Toki löytyy myös ihmisiä, jotka arvostavat sitä ja kun puhutaan esimerkiksi vanhojen huonekalujen tunnearvosta, ei sitä voida enää mitata rahassa, Rytky pohtii.

Verstastoiminta ei ole omistajan mukaan mikään varsinainen kultakaivos, mutta työstä löytyy rahan sijaan kuitenkin muuta mielekkyyttä. – Puu on materiaalina monipuolinen ja kaikki projektit niin mielenkiintoisia, että mielellään tätä pyörittää. Laajenemisen sijaan tavoitteemme onkin ennen kaikkea asiakaslähtöisessä yhteistyössä, Rytky tiivistää.