taivassalonkunta_solidhouseweb

Saaristolla on monet kasvot – Taivassalosta löydät ne kaikki

Taivassalossa saariston elämykset ovat ulottuvilla ympäri vuoden. Kokemuksia on tarjolla vuoden jokaiselle päivälle.

Jokainen suomalainen tietää, miltä saaristo tuntuu kesällä. Lämmin kallio paljaiden jalkojen alla, suolaisen meriveden tuoksu ja korviin kantautuva haahkan kukerrus ovat nautintoja, joiden pariin palataan. Syksyllä kesän kirkkaat värit vaihtuvat murretuiksi, äänet hiljaisuudeksi ja kiireet levoksi. Syysmyrskyjen ja talven tuiskujen myötä luonto muuttuu. Mikäpä voittaisi avannosta kalastetun aterian tai lämpimän saunan löylyn tunteen kirpeän pakkasen jälkeen? Taivassalo on moni-ilmeinen kunta. – Täältä löytyy niin saaristoa, merta ja mannerta, viljapeltoja sekä historiaa. Merellisyyden ja saariston vuoksi merenrantaa on yli 300 km, saaria yli 180 ja kesämökkejä noin pari tuhatta, kunnanjohtaja Vesa Rantala kertoo.

Kunnassa asuu vakituisesti noin 1700 ihmistä, mutta kesäisin asukasluku nelinkertaistuu mökkeilijöiden myötä. –  Tosin nykyisin pitäisi puhua pikemminkin vapaa-ajan asukkaista, sillä vapaa-ajan asunnot on tänä päivänä yleensä rakennettu ympärivuotiseen asumiseen, Rantala muistuttaa. Vapaa-ajan asukkaita löytyy Taivassalosta siis ympäri vuoden.

Taivassalo tarjoaa niin vakituisille kuin vapaa-ajan asukkaillekin toimivat peruspalvelut.  –Julkiset palvelumme ovat tällä hetkellä erinomaisessa kunnossa. Kunnassamme on myös vireää yritystoimintaa: täällä toimii 140 yritystä ja niiden lisäksi satakunta maatilaa. Täällä kalastetaan yli miljoona kiloa silakkaa vuosittain, sillä Taivassalosta löytyy eniten ammattikalastajia koko saaristomeren alueelta. Kiviteollisuus on myös merkittävä teollisuudenala. Olemme tunnettuja punaisesta graniitista. Esimerkiksi Turun Hansakorttelin lattia on päällystetty Taivassalon kivellä.

Taivassalossa myös tapahtuu. – Täällä järjestetään Varsinais-Suomen suurin maaseututapahtuma Silakkarysäys heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna. Tapahtumassa käy vuosittain 5000 – 8000 vierailijaa. Silloin tänne kannattaa tulla kauempaakin. Taivassalon kunnalla on muuten tällä hetkellä myynnissä omarantaisia mökkitontteja ja keskustan alueella omakotitontteja, Rantala vinkkaa.