Rautarakenne-Lipponen-web

Alan tulevaisuus mietityttää pitkän linjan teräsyrittäjää

Sampo Lipponen haaveili yrittäjäksi ryhtymisestä jo nuorena. Sopiva tilaisuus tuli vastaan vuonna 1984, kun teräsovia ja -ikkunoita Kalannin kunnan omistamassa vanhainkodin navetassa valmistanut mies siirtyi eläkkeelle ja Lipponen vuokrasi tilan sekä osti mieheltä koneet. – Päätin, että jos en viiden vuoden aikana pääse pois navetasta, lopetan toiminnan, mies naurahtaa. Ensimmäinen oma halli rakennettiin kuitenkin varsin pian, ja siitä saakka Rautarakenne S. Lipponen Oy on toiminut tilauskonepajana, joka palvelee asiakkaitaan noin 100 km säteellä Uudestakaupungista.

Asiakaskuntaan kuuluu rakennusliikkeitä ja teollisuuslaitoksia, jotka tilaavat yritykseltä niin kantavia teräsrakenteita kuin kevyempiäkin tuotteita. Toimitusvarmuus, joustavuus ja osaava henkilöstö ovat taanneet tarjouspyyntien tasaisen määrän. – Vuoden 1992 lama koetteli meitä kaikkein eniten. Nykyisestä taantumasta olemme selvinneet melko hyvin, sillä uusia rakennushankkeita on käynnistynyt Uudessakaupungissa vaikeista ajoista huolimatta, Lipponen kertoo.

Viime vuosina ala itsessään on silti muuttunut, ja byrokratian määrä kuormittaa yrittäjiä koko ajan enemmän. – Harmaan talouden kuriin saaminen on tarkoituksena hyvä, mutta yrittäjille sälytetty työmäärä alkaa olla jo liian suuri. Oikein huolestuttaa, löytyykö alalle enää uusia toimijoita, Lipponen pohtii. Myös suurten ikäluokkien eläköityminen mietityttää miestä. – Joukossa on paljon yrittäjiä, eikä kaikille pienille firmoille välttämättä löydy jatkajaa. Ainakin omalta osaltani haluaisin hoitaa asian niin, että työpaikat Rautarakenne S. Lipponen Oy:ssä säilyisivät myös oman eläköitymiseni jälkeen, yrittäjä toteaa.