Asfalttimies_web

Asfalttimies uurastaa kesällä

Asfalttiyrittäjän kiireisin työsesonki ajoittuu toukokuun puolivälistä ensimmäisiin pakkaskeleihin. Asfalttien paikkaukset aloitetaan pääsääntöisesti jo huhtikuussa.

Kohta kolmekymmentä vuotta asfalttialalla toiminut porilainen yrittäjä Hannu Aapa tietää, miten asfaltti levitetään nopeasti ja laadukkaasti. Asfaltin levittämisessä hän sanoo olevansa kuningas. Hänen yrityksensä Asfalttimies Oy tekee vuosittain n. 300 pienempää ja isompaa urakkaa, mikä lyhyestä sesongista johtuen tarkoittaa noin kolmea urakkaa päivässä. Luottamus Porin talousalueen kiinteistönomistajien ja taloyhtiöiden kanssa on ansaittu kovalla työllä ja joustavalla asenteella.

Asfalttimies Oy:n palveluihin kuuluvat asfalttitöiden lisäksi kaikki niihin liittyvät maanrakennustyöt. Laajan koneiston ja oman kuljetuskaluston ansiosta yritys pystyy tarjoamaan tehokasta avaimet käteen -palvelua.

Kesä ja asfalttimiehet – aina yhdessä

Kesä on oiva aika asfalttitöiden tekemiselle, asfaltin levittäminenhän tehdään kuumana. Yleensä lopputuloksesta tulee sitä parempi, mitä lämpimämmällä ilmalla asfaltti levitetään ja tiivistetään. Kaiken perustana on kuitenkin hyvin tehdyt alustatyöt. – Pohjan pitää olla tasainen, jotta asfaltti pystytään levittämään. Koska asfaltti itsessään ei ole kantava materiaali, täytyy pohjasta tehdä kantava. Siksi maanrakennus on tärkeää, Aapa tietää. Suomalaista käsityön perinnettä arvostava Aapa on huolissaan laatuvaatimusten madaltumisesta: – Nykyään lähes kaikesta puuttuu ammattiylpeys. Työt tehdään nopeasti ja rahat pois -tyyliin. Suomessa on pitkät käsityön perinteet, ja kun taito katoaa, katoaa myös ammattiylpeys, hän sanoo.

Ala vaatii sitoutumista ja pieniä yrittäjiä on vähän mukana

Vaikka markkina on iso, työskentelee alalla siihen nähden vain vähän väkeä. Uutena yrittäjänä on haastava lähteä alalle mukaan. Asfalttiala on hyvin pääomavaltaista. Koska työ on raskasta ja vaatii sitoutumista sekä pääomia, moni osaavakin tekijä tippuu alalta pois. – Nykyistä sukupolvea taas ei kiinnosta lähteä alalle, koska työ on vieläkin erittäin raskasta ja likaista, Aapa kertoo. Hän itse näkee alassa monia hyviä puolia: – Tämä on loistavaa työtä: työporukka on äärimmäisen tiivis ja ahkera, paikat sekä asiakkaat vaihtuvat jatkuvasti ja työnsä jäljen näkee heti, eikä mikään ole niin hienoa kuin olla kesä ulkona töissä, hän tiivistää.

Talvisin asfalttialalla työskentelevät joko lomailevat tai tekevät muita töitä. Aapa on yhdistänyt harrastuksen ja liiketoiminnan, ja on mukana kiinteistöbisneksessä. – Vuokraan liiketiloja noin 40 yritykselle ja asuntoja noin 40 yksityistaloudelle. Hirsitalot ovat intohimoni, Aapa kertoo. Hän itse asuu Porin keskustassa 100 vuotta vanhassa hirsitalossa, jossa ajan henkeä on kunnioitettu myös sisustuksessa. – Vuokra-asunnoissanikin on käytetty sen ajan tapetteja, mitä talo edustaa. Vanhimmat talot ovat 150 vuotta vanhoja, Aapa kertoo. Vaikka työnteko on Aapalle elämäntapa, talvisin aikaa löytyy myös matkustamiseen.