Maanrakennus-Laurila_solidhouse_web

Taantuma ei ole hidastanut alan konkaria

maanrakennus laurila 190X57px

 

Lisätietoa yrityksestä: www.maanrakennuslaurila.fi

 

Kokeneella maanrakennusalan ammattilaisella on edessään työntäyteinen kesä. Tehokkuudesta ja joustavuudesta tunnettu yritys on silti valmiina ottamaan lisää projekteja.

Vaikka kilpailu maanrakennusalalla on vuosien myötä kiristynyt, Maanrakennus Laurila Oy erottuu kilpailijoistaan pitkällä kokemuksella ja tehokkuudella. – Me emme jää työmaalle odottamaan että koska voi jatkaa, vaan siirrymme urakoimaan toiselle työmaalle siksi aikaa, yrittäjä Mikko Laurila selventää. Yritys on lisäksi tunnettu joustavasta työasenteestaan. Jos jollain työmaalla tarvitaan akuutisti viikonloppuna maanrakennusalan ammattilaista, Maanrakennus Laurila Oy ottaa urakan hoitaakseen.

Ympärivuotista maanrakentamista

Maanrakennus Laurila Oy on ympärivuotiseen maanrakentamiseen erikoistunut yritys, joka urakoi sekä uudisrakennuksia että saneerauskohteita pääasiassa julkisella puolella Porissa ja sen lähialueilla. Kevään tullessa yritystä työllistävät mm. taloyhtiöille tehtävät pihasaneeraukset, joihin kuuluvat oleellisesti myös viemäreiden kaivamiset. Laurilan mukaan putkiremonttiin ryhdytään vasta, kun on aivan pakko: – Kun taloyhtiöt saivat valtiolta tukea, putkiremontteja tehtiin ennakoivasti. Nyt ne ovat käytännössä loppuneet.

Yksi suurimmista ja mielenkiintoisimmista kohteista Porissa on ollut Porin uusi uimahalli, jossa yritys oli urakoimassa kahden miehen voimin. – Siellä oli n. 30 000 kiintokuutiota pelkästään kaivettavia ja ajettavia maita. Viemäreitäkin 2 km, Laurila sanoo. – Porin uimahallia tehtiin onneksi kahtena vuotena, mikä mahdollisti sen että pystyimme tekemään muitakin töitä, Laurila jatkaa. Toinen näyttävä referenssi Porissa on lasten- ja naistentalo, jossa yritys oli vastuussa maantäytöstä ja viemäröinneistä. Lisäksi Maanrakennus Laurila Oy on urakoinut Porin taloyhtiöille paljon salaojituksia ja viemäröintejä.

Konkari pitää haasteista

Yli 20 vuotta alalla ollut Laurila tuntee Porin kaupunginosien maaperät paremmin kuin moni muu. Monissa kohdin vesi tulee maata kaivaessa vastaan jo aikaisessa vaiheessa, mikä on välillä erittäin haastavaa. Tämänkaltaiset ongelmat pyritään minimoimaan kuitenkin jo suunnitteluvaiheessa. – Esimerkiksi Porin uimahallin työmaalla mentiin yli 5 metrin syvyyteen eikä vastaan tullut pisaraakaan vettä. Kuitenkin 150 metriä toisessa päässä vesi tuli vastaan jo puolen metrin syvyydessä. Suurilla työmailla nämä murheet ovat yleensä tiedossa, koska maanäytteet on otettu. Niihin on vain varauduttava, Laurila kertoo.

Haasteita tuovat lisäksi työturvallisuusriskit sekä talvisesongin nousu muiden vuodenaikojen rinnalle. Vaikka talvisin maanrakentaminen on hitaampaa, kaikin puolin vaikeampaa ja kalliimpaa kuin muina aikoina, tiukat aikataulut ovat osasyy siihen että talvella urakoiminen kannattaa. Myös rakennuttajat käyttävät tilaisuutta hyväkseen saadessaan palvelut talvikuukausina hieman edullisemmin.

Laurila ei pelkää alan haasteita, vaan suhtautuu niihin mielenkiinnolla: – Kun on ollut pitkään alalla, haasteita täytyy olla, hän naurahtaa.

Alalle päädytään kutsumuksesta

Maanrakennus Laurila Oy:n historia ulottuu 1970-luvulle, jolloin Laurilan isä aloitti maanrakennusalalla. Laurila itse kasvoi alalle isänsä jalanjälkiä seuraten: – Tuntui luontevalta jatkaa isän perintöä, Laurila kertoo. Hänen mukaansa maanrakennusalaa ei voi opiskella kirjoista, vaan parhaiten se onnistuu kokeneempia ammattilaisia seuraamalla. Jotta alalla pärjää, vaaditaan lisäksi aitoa kiinnostusta ja kunnianhimoa. – Kun töitä tehdään millimetrin tarkkuudella, täytyy olla myös erittäin huolellinen ihminen. Toinen vakituinen työntekijäni on myös esimerkiksi opetellut tälle alalle. Nyt hänellä on takanaan liki 10 vuoden kokemus, Laurila lisää.

Kun Laurilalta tiedustellaan unelmien kohdetta, hän ei osaa vastata. – Kaikki kohteet ovat hienoja. Ei tätä hommaa kukaan tekisi, ellei tästä nauttisi.