Pukkila_Kartano_02

140 vuotta designia

Keraamiset laatat koristavat niin kotisi sisä- kuin ulkopinnat, kun vain annat mielikuvituksen laukata. Pukkilan monipuoliset ja tyylikkäät ratkaisut luovat upean kokonaisuuden, oli kyse kylpyhuoneesta, keittiöstä tai julkisivusta.

Pukkila Oy:n tarina alkoi 140 vuotta sitten kun Turkuun rakennettiin hotellia, johon tarvittiin kaakeliuuneja. Se oli menestyksekkään yrityksen ensimmäinen toimeksianto, jonka myötä toiminta kasvoi ja kehittyi, kunnes siirryttiin täysin laattojen valmistukseen. Tänään Pukkila on Pohjoismaiden ainoa suuren mittakaavan laattatehdas, jonka tuotantokapasiteetti on miljoona neliötä vuodessa. Siitä suuri osa myydään ulkomaille, varsinkin Ruotsiin, ja loput löytyvät yrityksen omista myymälöistä sekä kenttämyyntiorganisaatioiden kautta.

Oman tuotannon lisäksi Pukkila toimii laattojen maahantuojana, joten vaihtoehtoja on monia. Myös digitaalisen aikakauden hyötyjä voidaan käyttää monipuolisen valikoiman luomisessa; digitekniikan avulla laattojen pintoihin on mahdollista lasittaa kuvia sekä matkia materiaaleja, kuten kiveä, betonia tai puuta, ja lopputulos on täysin luonnollisen näköinen.

Pohjoismaiseen makuun

Toimitusjohtaja Johan Westerlund kertoo Pukkilan olevan vahva Pohjalan markkinoilla, koska laattojen kuosi ja koko on räätälöity pohjoismaisen tyylin mukaan. Eurooppalainen tyyli taas poikkeaa siitä vahvasti. – Suomessa laattoja käytetään yleisimmin kylpyhuoneissa ja keittiöiden välitiloissa, kun taas Euroopassa laattojen käyttömahdollisuutta hyödynnetään huomattavasti enemmän. Isoja ja värikkäitä laattoja käytetään monipuolisesti sisustuksessa, mutta yhtälailla julkisivujen koristamisessa.

Westerlund toivoisi, että myös suomalaiset kuluttajat käyttäisivät enemmän värejä, ja ennen kaikkea kotimaisia tuotteita. – Haluamme kehittää suomalaisten makua tuomalla jatkuvasti jotakin uutta markkinoille ja tarjoamalla erilaisia vaihtoehtoja, hän kertoo. Aktiivinen tuotekehitys jatkuu myös tulevaisuudessa, sillä ainoana tuottajana on oltava valmis vastaamaan markkinoiden kysyntään. Tuotteenvalmistajana, maahantuojana ja designtalona Pukkila on edelläkävijä, jonka kuosit hurmaavat ja kaunistavat kohdetta kuin kohdetta.