Fabriikki on Turun keskustan kupeeseen rakennettava uusi asuinalue, jossa vanhan konepaja-alueen historia ja uusi miljöö luovat mielenkiintoiset puitteet kylämäiselle kaupunkiasumiselle.

Fabriikki – kylämäinen kaupunkimiljöö

VR:n vanhasta konepaja-alueesta syntyy Fabriikki, Turun keskustan kupeeseen rakennettava uusi asuinalue. Vanhan konepaja-alueen historia ja uusi miljöö luovat mielenkiintoiset puitteet kylämäiselle kaupunkiasumiselle.

Fabriikin alueen asemakaava vahvistui syksyllä 2014. VR:n ratapihan, Aninkaistensillan, Logomon ja Köydenpunojankadun rajaamaa aluetta halkoo Tenderipuisto, ja naapurissa sijaitsee kulttuurikeskus Logomo. Pian Logomon kävelysiltaa pitkin pääsee suoraan Turun ydinkeskustaan.

Toisel´puolel´rataa

Uusi Fabriikin asuinalue laajentaa Turun keskustan ulottumaan ratapihan yli. Alueen vanhaa historiaa kunnioittaen siitä rakentuu urbaani, punatiilinen kylä kahden aseman väliin. Alueen suunnittelun keskiössä ovat vanhat konepajarakennukset, jotka tunnetaan tapahtumakeskus Logomona.

Fabriikin alue on alusta asti kaavoitettu asuinkäyttöön ja se tukee kaupungin tavoitetta luoda lisää työpaikkoja ja asuntoja keskustaan, sillä Turun kaupungin strategiana on  vahvistaa keskustan elinvoimaisuutta. Fabriikin alue sijaitsee keskustan reunamalla, joten sen saavutettavuutta parannetaan rakentamalla uusi silta Ajurinkadulta ratapihan yli Fabriikkiin. Samalla kaavoitetaan parkkitalo Ajurinkadun ja Brahenkadun välille, jonne Logomon parkkipaikkojen on tarkoitus tulevaisuudessa siirtyä. Logomon väliin muodostuu kaupunkimainen aukio.

Fabriikissa on valmistuttuaan kolme asuinkorttelia ratapihan ja Köydenpunojankadun välissä. Ensimmäisessä vaiheessa rakentuu Fabriikin keskustanpuoleinen reuna, jonne nousee kuusi asuinkerrostaloa ja yhteensä yli 300 asuntoa.

Kaiken kaikkiaan alueelle tulee kolmisenkymmentä asuintaloa ja valmistuttuaan se tulee olemaan 2 000 kaupunkilaisen koti.

Alueen infra rakentuu vaiheittain

Fabriikin ensimmäisessä vaiheessa rakentuu alueen keskustanpuoleinen reuna Logomon viereen. Rautatien ja ensimmäisen vaiheen kuuden asuintalon välissä tulee kulkemaan Vaunukatu.

Seuraavaksi rakennetaan uusi kävelysilta, tällöin Fabriikki ja Logomo yhdistyvät osaksi keskustaa. Uuden asuinalueen katuverkoston täydentää alueen keskelle rakennettava Veturikatu sekä uusi Köydenpunojankaari, jonka kautta liikenne tulee ohjautumaan Aninkaistensillalle. Fabriikissa on valmistuessaan kolme asuinkorttelia ratapihan ja Köydenpunojankadun välissä. Alueen katuverkoston on tarkoitus olla valmis noin 2020. Pysäköinti sijoitetaan pihakannen alle rakennettaviin autohalleihin, ja vehreyttä alueelle tuo Tenderipuisto.

Jousi yhdistää Fabriikin keskustaan

Fabriikki ja sen vieressä oleva kulttuurikeskus Logomo yhdistyvät osaksi keskustaa Ajurinkadun ja Logomon väliin rakennettavan uuden kävelysillan myötä. Turun kaupungin järjestämän kävelysillan suunnittelukilpailun voittajatyö on nimeltään Jousi. Pääosin terästä ja lasia oleva Jousi on kokonaan ripustettu siltarakenne, joka jännittyy kaarevana muotona ratapiha-alueen yli.

YIT etsi alueelle nimeä nimikilpailulla.

Lähes tuhannen ehdotuksen joukosta asuinalueen nimeksi valittiin Fabriikki. Fabriikki on kulttuurihistoriallisesti merkittävälle alueelle sopiva uusvanha nimi, joka kuvaa alueen menneisyyttä teollisuuden kehtona. Voittajan lisäksi suosituimpien nimien joukossa olivat muun muassa Ratamo, Konepaja, Pajala, Veturi ja Takomo.