Turkulainen Finn Epox Oy on erikoistunut laadukkaisiin lattiapinnoitteisiin.

pinnotteilla eloa betoniin

www.finnepox.fifinnepox_160

 

Sisäilmaongelmien myötä betonilattioiden kysyntä jopa omakotitaloihin on kasvanut. Yksi laadukkaisiin lattiapinnoitteisiin erikoistunut yritys on turkulainen Finn Epox Oy.

Finn Epox Oy perustettiin 22 vuotta sitten, ja sen ominta aluetta ovat polyuretaani-, epoksi-, akryyli- ja Ucrete-pinnoitteet sekä hybridimassat.

– Ennen näitä on tehty pääosin teollisuuteen, mutta nykyään kiitettävästi jo kuluttajillekin. Tärkein syy ovat laatu-, ulkonäkö- ja terveysvaatimukset, sillä lattioilta vaaditaan kestävyyttä ja esimerkiksi olohuoneisiin halutaan saumattomia lattioita. Muovimattojen kanssa käytetyt liimat ja tasoitteet puolestaan ovat aiheuttaneet sisäilmaongelmia, joita näiden kanssa ei tule. Monet rakennusurakoitsijat ovatkin muovimatoista luopuneet. Betonilattia on helppo pitää puhtaana ja siihen on saatavissa laaja väriskaala, kertoo Tero Alankoja.

Kehitys alalla nopeaa

Sisäilman laatu on puhuttanut valtakunnallisesti, etenkin oppilaitosten kohdalla. Turun kaupunginteatteriin yrityksen laittama läpihengittävä pinnoite löysi kodin myös Turun Normaalikoulusta, jossa kaikki luokkatilat tehtiin läpihengittäviksi.

– Ominaisuus mainitaan tarjouspyynnöissä nykyään yhä useammin. Siitä ei ole vielä paljon käyttökokemuksia, niitä vasta kartoitetaan. Mutta tutkimusten mukaan läpihengittävä pinnoite antaa materiaalin hengittää koko ajan, jolloin ei voi syntyä homeita, Alankoja muistuttaa.

Turun kaupunginteatteriin yritys teki myös askelääniä eristäviä ja sähköä johtavia pinnoitteita. Kehitys alalla menee koko ajan eteenpäin ja tuotteet uudistuvat, joskus jopa niin nopeasti, ettei rakennusten suunnittelupuoli tahdo pysyä perässä.

– Jo suunnitteluvaiheessa kannattaisi olla yhteydessä tekijöihin, jolloin he voisivat esitellä eri vaihtoehtoja. Toisinaan tarjouspyynnöissä on tuote, jota ei ole valmistettu vuosiin, Alankoja vinkkaa.

Muita haasteita päivittäisessä työssä ovat kireät aikataulut, sekä omalla tavallaan myös vaativa kaksivärisen lattian teko. Ammatilliset haasteet koetaan kuitenkin positiivisiksi.

Finn Epox Oy tekee töitä pääasiassa Turun tienoilla, mutta lähtee tarvittaessa kauemmaksikin. Paraikaa työn alla on Helsingin Lastensairaala, mutta myös pienempiä kohteita on hoidettu kauempana omalta reviiriltä. Yritys palvelee siis mielellään kaikenlaisia asiakkaita.