Sähkötyö Mäki Oy palvelee yksityisiä ihmisiä, yrityksiä, teollisuutta ja maatalouden asiakkaita.

Sähköalalla tietotaidon ylläpito vaatii aikaa ja rahaa

SAHKOTYOMAKI_160

Sähkötyö Mäki Oy

 

Huittislaisen sähköliikkeen johtaja tuntee sekä alan ilot että haasteet. Etenkin koulutukset saisivat hänen mukaansa olla nykyistä edullisempia.

Sähkötyö Mäki Oy:n perustaja Pekka Mäki halusi sähkömieheksi jo heti pienenä. Tänä päivänä mies on johtanut omaa Huittisten Vampulasta käsin toimivaa sähköalan yritystään jo yli kymmenen vuoden ajan eikä mielenkiinto hommaa kohtaan ole kadonnut.

– Vaikka en olekaan ollut täysipäiväisesti työmailla mukana enää pariin vuoteen, on yrittäminen silti mielenkiintoista. Päiväni kuluvat työmaiden organisointiin ja sähköposteihin vastailuun. Olen jatkuvasti yhteydessä työmaapäälliköiden kanssa ja sitä kautta läsnä myös varsinaisissa sähköhommissa, Mäki kertoo.

Sähkötyö Mäki Oy palvelee yksityisiä ihmisiä, yrityksiä, teollisuutta ja maatalouden asiakkaita varsin laajalla alueella.

– Toki toimimme eniten lähialueilla, mutta uudiskohteita teemme myös ympäri Suomen. Esimerkiksi viime vuonna olimme mukana Gasumin biokaasulaitoksessa Riihimäellä ja tällä hetkellä meillä on käynnissä lisäksi yksi työmaa Oulussa, Mäki listaa.

Kehittyvä tekniikka ja kova kilpailu haastavat

Vaikka yrittäminen palkitsee ja työmaita riittää, ei sähköalalla toimiminen ole silti pelkästään helppoa. Tekniikka kehittyy jatkuvasti esimerkiksi led-valojen, turvajärjestelmien ja erilaisten älytaloratkaisuiden myötä. Sitä mukaa kun hinnat putoavat alemmas, on myös yksityisillä kuluttajilla vara satsata vaikkapa kameravalvontaan.

– Uuden tiedon hankkiminen vaatii jatkuvaa kurssitusta ja opiskelua. Hyödyllisiä kursseja on tarjolla niin paljon kuin niitä vain jaksaa käydä, mutta valitettavasti ne ovat myös varsin kalliita. Asentajan lähettäminen kurssille on kuitenkin aina pois varsinaisesta työajasta, Mäki harmittelee.

Toinen sähköalan iso haaste on Mäen mukaan kova kilpailu sekä asiakkaista että ammattitaitoisista ja motivoituneista työntekijöistä.

– Alalle tulee koko ajan uusia yrityksiä, jotka polkevat hinnat alas ja sitten katoavat, yrittäjä tietää.

– Työntekijöiden löytäminenkään ei ole aina aivan yksikertaista kun töiden määrä määräytyy aina kulloistenkin projektien mukaan. Vakituisten tekijöiden sijaan onkin usein helpompaa turvautua vuokramiehiin.

Rakentaminen piristyy pikkuhiljaa

Sähköalan toimintaa leimaavat siis pitkälti lainalaisuudet, jotka pätevät muuallakin rakennusalalla. Sama näkyy myös hiljattaisessa kysynnän vilkastumisessa, joka on pantu merkille myös Sähkötyö Mäki Oy:ssä.

– Rakentaminen on vilkastumaan päin ja esimerkiksi Turun seudulla asuntorakentaminen on laajaa. Etenkin täällä maaseudulla kehityskulku on kuitenkin verkkaisempaa, sillä yksityisten rakentaminen lähtee uudelleen käyntiin aina hieman viiveellä, Mäki tietää.

Yksityisten osalta yritystä eivät myöskään työllistä niin paljon huoltohommat, jotka taas teollisuuden puolella ovat varsin merkittävässä roolissa. Mäki kuitenkin muistuttaa, että kaikenlaiset sähkötyöt kannattaa aina siirtää ammattilaisten vastuulle.

– Kentällä näkee monenlaisia virityksiä, etenkin maataloudessa. Niillä voidaan kuitenkin saada aikaan laitteiden rikkoutumisia ja pahimmassa tapauksessa jopa tulipaloja tai henkilövahinkoja, Mäki varoittaa.