Timanttileikkaus Mäkinen Oy toteuttaa timanttityöt ovien, ikkuna-aukkojen ja LVIS-putkistoja varten tarvittavien reikien porauksesta aina suurien betonisiltojen katkaisuihin.

Timantti­leikkaus haastaa ja palkitsee tekijänsä

www.timanttileikkaus.fiTIMANTTILEIKKAUS_MAKINEN_160

 

Timanttileikkaus saattaa asiaa tuntemattomalle kuulostaa glamourilta hommalta, mutta on todellisuudessa raskasta fyysistä työtä, jossa koville joutuvat sekä miehet että koneet.

Ovien, ikkuna-aukkojen ja LVIS-putkistoja varten tarvittavien reikien porauksesta aina suurien betonisiltojen katkaisuihin – kaikkea tätä timanttityöt pitävät sisällään. Kaikkea sitä on päässyt tekemään myös Timanttileikkaus Mäkinen Oy, joka on toiminut alalla jo yli kahdenkymmenenviiden vuoden ajan.

– Timanttityöt kulkevat usein käsi kädessä purkutöiden kanssa, joten olemme saneeraustyömaalla yleensä ensimmäisten joukossa. Korjausrakentamisen lisäksi meitä tarvitaan kuitenkin myös uudispuolella. Joskus uudisrakennuksissa aukotusten tekeminen saatetaan jättää jopa aivan viimeiseksi vaiheeksi kun tiedetään, millaisia tiloja loppukäyttäjä tarvitsee. Näin toimittiin esimerkiksi Myllyn kauppakeskuksessa, kertoo yrityksen perustaja Pasi Mäkinen.

Työ täynnä haasteita

Vaikka timanttitöissä käytettävä laitteisto onkin viime aikoina muuttunut yhä enenevissä määrin kaukosäädettäväksi, joutuu alalla toimiva työntekijä silti edelleen koville. Eikä pelkästään fyysisesti vaan myös henkisesti.

– Näissä hommissa ei auta pelätä mitään, sillä välillä kiikumme piipun päällä ja välillä taas ryömimme tunneleissa. Kerran minut esimerkiksi jouduttiin vetämään talon alta pois kun jäin sinne jumiin, Mäkinen muistelee.

Timanttityöhön liittyy myös monia muita haasteita. Poratessa ja sahatessakaan ei saa vahingoittaa muuta ympäristöä, ja varsinkin sisätiloissa työtä valvotaan tarkasti tärinämittareilla. Aina kaikki ei hyvästä suunnittelusta huolimatta mene silti putkeen, sillä poratessa saattaa osua vahingossa vaikkapa kaapeliin tai sähköjohtoon, jonka olemassaolosta työntekijällä ei ole ollut tietoa. Silloin ei auta muu kuin korjata sattunut vahinko.

Laitteistokaan ei pääse helpolla

Vaikka timanttileikkauksessa porataan ja pilkotaan järeitä materiaaleja, ovat työssä käytetyt laitteet Mäkisen mukaan silti yllättävän pieniä.

– Koneiden täytyy olla sellaisia, että yksi mies pystyy siirtelemään niitä paikasta toiseen, välillä ahtaissakin tiloissa. Liian hentoja ja kevyitä ne eivät silti saa olla, jotta ne myös kestäisivät rankassa käytössä, hän kertoo.

Timanttityöt kulkevat usein käsi kädessä purkutöiden kanssa, joten olemme saneeraustyömaalla yleensä ensimmäisten joukossa.

Päivittäin kovia kokevia koneita joudutaan Mäkisen mukaan korjaamaan ja uusimaan lähes kuukausittain. Uutta laitteistoa hankittaessa silmät kannattaa pitää avoinna myös oman alan ulkopuolella.

– Usein alun perin ihan muuhun työhön tarkoitetut koneet ja välineet saattavatkin olla niitä, jotka sopivat erinomaisesti myös meidän hommiimme, Mäkinen tietää.

Haasteet pitävät työn mielekkäänä

Toisin kuin voisi kuvitella, pienen aukon tekeminen ei ole aina se kaikkein helpoin urakka, vaan saattaa vaatia yllättävän paljon suunnittelua ennen timanttiporaan tarttumista.

– Itse kuitenkin tykkään haasteista enkä siksi kieltäydy juuri mistään keikasta. Mitä vaikeampi kohde, sitä mielenkiintoisempi se myös on, Mäkinen tiivistää.

Alalla pitkään olleen ja lähes kaiken kokeneen Mäkisen mukaan työn suola on myös siinä, että sen kautta pääsee paikkoihin, jonne ovet eivät normaalisti aukeaisi.

– Olemme tehneet töitä esimerkiksi ydinvoimalaitoksessa ja puolustusvoimien tiloissa. Jälkimmäiseen meidät ohjattiin saattajan kanssa, emmekä saaneet tietää sen tarkemmin, mitä muuta kohteeseen meidän hommiemme jälkeen tehtiin, Mäkinen kertoo.

Monia mieleenpainuvia kohteita

Hieman vähemmän salaisia, mutta silti mieleenpainuvia kohteita on Mäkisen mukaan muitakin.

– Sellaisia ovat olleet esimerkiksi Ilmalan sillan purku Helsingissä ja Nesteen jalostamon urakat, jotka ovat aina oma lukunsa. Tuoreimpana mieleen on tietenkin jäänyt Turun kaupunginteatterin työmaa, jossa olimme mukana vuoden päivät, mies kertoo.

– Parhaimmillaan meillä oli siellä viisi miestä töissä ja homma oli varsin hektistä. Muuhun rakentamiseen verrattuna teatteri on myös siitä hankala kohde, että siellä täytyy ottaa huomioon ääni- ja valomaailma aivan eri tavalla kuin monissa muissa tiloissa, Mäkinen pohtii.

Aiemminkin kaupunginteatterilla työskennellyt Timanttileikkaus Mäkinen Oy uskoo ja toivoo, ettei tämäkään urakka jäänyt siellä viimeiseksi.

– Turun seudulla on alkamassa myös monia muita kiinnostavia projekteja, joiden tarjouskilpailuihin toivomme pääsevämme mukaan, Mäkinen sanoo.