Rakennus-timo-pekka-_web

30-vuotisen historian salaisuus

rakennus timo pekka 190X57px copy

Lisätietoa yrityksestä: www.timopekka.fi

 

Ensi vuonna 30-vuotisjuhliaan viettävä forssalainen rakennusyritys on kokenut vuosien aikana paljon. Töitä riittää edelleen ja katse on suunnattu kohti tulevaisuutta.

Kun yrittäjä Timo Pekka vuonna 1987 perusti Rakennus Timo Pekka Oy:n, oli yritys aluksi suuntautunut puu- ja betonielementtiasennuksiin, joita tehtiin ympäri Keski- ja Etelä-Suomea. Pikkuhiljaa yrityksen toiminta alkoi keskittyä urakointiin sekä saneerauskohteisiin, ja toimialueeksi vakiintui Forssa ja lähialueet. Vaikka yritys ottaa edelleen vastaan myös pienempiä urakoita, on se tietoisesti suuntautunut isompiin kohteisiin.

Yrittäjän on hyvä jakaa omaa taakkaa
Rakennus-timo-pekka-2-web

Forssan Korkeavahan terveysaseman peruskorjaus- ja laajennus, valmistuu syksyllä 2017, kuvat Kati Rusanen

rakennus-timo-pekka-jokioistentietotalo-web

Jokioisten Tietotalo, vanhasta navetasta tehty yritystalo.

Kiireisimpinä vuosinaan Rakennus Timo Pekka Oy työllisti 55 työntekijää ja tilauksia oli urakat ja pienemmät remonttihommat yhteenlaskettuna useampana vuonna yli 200 kpl vuodessa. Pekka on oppinut vuosien varrella, että pienyrittäjä ei voi pitää itse kaikkia lankoja käsissään. Joskus on hyvä turvautua myös muiden apuun. – Luulin, että pystyisin johtamaan yritystä yksin. Palkkasin kyllä työmaalle lisää työntekijöitä, mutta olin itse yksin konttorissa ja olin myös vastaavana mestarina työmaalla. Eräänä päivänä huomasin olevani yrityksen jarruna, Pekka kertoo. Palkattuaan rinnalleen pätevän toimihenkilön ja asiansa osaavan vastaavan mestarin Pekka oli tyytyväinen tekemäänsä päätökseen ja se päätös vaikutti tulokseenkin positiivisesti. – Mitä firmalle tapahtuu, jos yrittäjälle sattuu jotain? Tietoa ja taitoa on jaettava eteenpäin. On ajateltava myös työntekijöitä, Pekka pohtii.

Yritys on organisaatiorakenteeltaan tehty mahdollisimman yksinkertaiseksi ja kevyeksi. Yrityksen sisällä työntekijät tuntevat toisensa ja johtoportaan. Pekka itse pyrkii käymään työmailla niin useasti kuin mahdollista. Hänellä on hyvä yhteys kaikkiin työntekijöihin. – Kahden viikon välein käyn viemässä jokaiselle työntekijälle henkilökohtaisesti tilinauhan ja samalla jutellaan kuulumisia, hän naurahtaa.

Aikataulut ja laatu ovat ykköskriteerejä

Rakennus Timo Pekka Oy on tunnettu siitä, että luvattu rakennusaikataulu pitää. Aikataulutuksesta vastaa työpäällikkö yhdessä kohteen vastaavan mestarin kanssa, aikataulussa pysymiseen ja resurssisuunnitteluun apua antavat myös luotettavat tietokoneohjelmistot. – Emme ole koskaan luovuttaneet kohdetta myöhässä, aikataulussa pysyminen on meille kunnia-asia, Pekka kertoo.

Yrityksen laadun takaavat vahva oma kalusto sekä erityisen luotettava ja pitkäaikainen henkilökunta. – Meillä on omat erikoisosaajamme, mm. peltimies, laatoittajia, mattomiehiä ja huopanainen pikikattojen tekemiseen, Pekka nauraa. Yrityksen käytössä on lisäksi vuodesta 2000 laatujärjestelmä, jota päivitetään ja ylläpidetään jatkuvasti.

Saneeraamisesta uudiskohteisiin

Rakennus Timo Pekka Oy:n referenssilista on pitkä ja vaikuttava. Yritys on ollut urakoimassa monia vaativia saneerauskohteita, kuten Forssan Finlaysonin vanhoja tehdaskiinteistöjä ja Jokioisille saneerattiin entiseen valtion navettaan Jokioisten Tietotalo. Vaikka vanhan saneeraaminen on aina omanlaisensa haaste rakentajalle, vanhaa rakentamista arvostavalle Pekalle tämänkaltaiset kohteet ovat mieleen: – Itse säilyttäisin mielelläni sen, mikä on säilyttämisen arvoista. Uudisrakennuspuolella yritys on tehnyt mm. Rengon koulukeskuksen sekä palvelutaloja, joista viimeisin Hämeenlinnaan rakennettu Teerentien palvelutalo valmistui viime kesänä. Lisäksi yrityksellä on ollut omaa talotuotantoa Forssassa.

Töitä yli vuodeksi eteenpäin

Tällä hetkellä Rakennus Timo Pekka Oy:llä on menossa uudisrakennuskohde Riihimäellä sekä loppusuoralla oleva Forssan jätevedenhuoltamon saneeraus, jonka yritys jakaa erään tekniikan puolen toimijan kanssa. Huhtikuun alussa Rakennus Timo Pekka Oy aloitti 17 kuukautta kestävien Korkeavahan terveysaseman saneerauksen sekä huhtikuun lopussa Karkkilan terveyskeskuksen saneerauksen. Haastavuutta näihin projekteihin tuo täyden toiminnan keskellä urakointi, kun huomioon on otettava mm. pölynhallinta, suojaukset ja kulkureitit.

Koska urakoita on luvassa paljon, Pekka on palkannut yhden henkilön lisää toimistotehtäviin. Yritys on myös hakenut eri kanavien kautta uutta vastaavaa mestaria, mutta oikeaa henkilöä ei ole vielä löytynyt. Pekan mukaan kokeneista vastaavista mestareista on nyt alalla valtava pula, kiitos siitä valtiovallalle päättäessään lopettaa kokonaan rakennusmestarikoulutuksen muutamaksi vuodeksi.

Vaikka Pekka katsoo mielellään tulevaisuuteen, hän ei halua asettaa yritykselle enää kasvutavoitteita. Kun Rakennus Timo Pekka Oy tekee tarjouksen urakasta, tarkoittaa se täydellistä sitoutumista projektiin. – Haluamme toimia siinä sarjassa, missä nyt olemme. Teemme vähemmän, mutta hyvin, hän lupaa.