loft pääkuva

Historiallinen rakennus muuttuu Loft-tehtaaksi

Ainutlaatuista kohdetta rakentamassa

Rakennusliike Jatke Oy toimii Turussa parhaillaan kiinnostavan Loft-tehtaan parissa. Yrityksen Varsinais-Suomen ja Satakunnan aluejohtaja Jukka Aaltonen kertoi meille tarkemmin projektin etenemisestä. 

Jatke Oy on seitsemällä paikkakunnalla ympäri Etelä-Suomea toimiva rakennusliike, joka on kasvanut hurjaa noin 30 % vuosivauhtia perustamisestaan alkaen. Siinä missä yritys on aiemmin keskittynyt lähinnä julkisivusaneerauksiin ja korjauskohteisiin, on toimintaa päätetty nyt laajentaa myös uudistuotannon puolelle kaikissa toimipisteissä. – Tavoitteena on tehdä Jatkeesta seuraavan kolmen vuoden sisällä täysiverinen rakennusliike, kertoo Aaltonen. Organisaatiomuutokset ovat olleet merkittäviä ja yritys onkin rekrytoinut runsaasti uusia osaajia riveihinsä.

Tehdaskiinteistön tulevaisuus

Jatkeella on tällä hetkellä käynnissä useita uudiskohteita Turun alueella, mutta suurinta mielenkiintoa on herättänyt Loft-tehdas nimellä kulkeva projekti. Kyseessä on vaiheittain 1930- ja 50-luvulla Aurajoen rantaan rakennettu vanha Wärtsilän tehdaskiinteistö, jossa valmistettiin aikoinaan laivojen diesel-moottoreita. Vuoteen 2016 mennessä historiallisen rakennuksen on tarkoitus muuttua ainutlaatuiseksi Loft-tehtaaksi, joka kätkee sisälleen uniikkeja kaupunkilaisasuntoja. Rakennusprojekti on haasteellinen muun muassa siitä syystä, että museoviraston suojelemaa tehtaan julkisivua ei saa muuttaa tai purkaa. Valmistuessaan punatiilinen talo sisältää kuitenkin jopa 154 ainutlaatuista asuntoa, joiden koko vaihtelee 45m2 aina 300m2. Loft-henkisten asuntojen huonekorkeus tulee yltämään parhaimmillaan jopa 6 metriin ja ikkunoista avautuvat huikeat näkymät Aurajoelle.

Rakennuksen historiaakaan ei olla haluttu peitellä. – Tehdasmiljööstä muistuttavat esimerkiksi asuntojen tiiliseinät, kuvailee Aaltonen. Wärtsilän tehdas työllisti aikoinaan jopa lähes 6000 turkulaista, joten rakennuksella on ehdoton paikka monen kaupunkilaisen sydämessä. Siksi onkin hienoa, että vanha kiinteistö voi säilyttää arvoisensa aseman kaupunkihistoriassa myös tehdastoiminnan lakattua.

 

Yhteinen tavoite motivoi

Vuokrataloihin keskittynyt yritys päätti lähteä mukaan ainutlaatuiseen Loft-tehdas -projektiin. Valmistuessaan hanke tuonee YH-Kodeille paljon näkyvyyttä.

YH-Kodit on vuokra- ja asumisoikeusasuntojen rakennuttaja ja omistaja, joka toimii Turussa, Tampereella ja niiden ympäristökunnissa. Kyseessä on Pirkanmaan ja Varsinais-Suomen kuntien omistama yritys, joka on jo pitkään pyrkinyt rakennuttamaan kohtuuhintaisia asuntoja kaikkien kuluttajien saataville.

Loft-hanke on YH-Kodeille ainutlaatuinen projekti, sillä vuokraamisen sijaan valmistuvan kohteen premium-luokan asunnot ovat tulossa myyntiin. Yritys on innolla mukana uudentyyppisessä rakentamisessa, vaikka tulevaisuudessa toiminnan pääpainon on edelleen silti tarkoitus pysyä perinteisimmissä vuokrataloissa.

Loft-tehdas syntyy yhteen hiileen puhaltamalla

YH-Kotien lisäksi suuren mittaluokan projektissa on mukana myös muita tahoja, kuten rakennusliike Jatke Oy ja suunnittelutoimisto Haroma & Partners. Koska hanke poikkeaa niin paljon perinteisestä, ovat kaikki osapuolet todenneet tarvitsevansa sen toteuttamiseen apuvoimia. Useamman yrityksen mukanaolo tuo hankkeelle myös lisää uskottavuutta. YH-Kotien toimitusjohtaja Janne Tuomisen mukaan yhteistyö yritysten kesken on sujunut saumattomasti: – Kaikilla meillä on yhteinen tahto onnistua mahdollisimman hyvin. Toivomme, että valmis kohde tekijöineen muistettaisiin vielä vuosien päästäkin.

Uniikit asunnot kiinnostavat

L-Tehdas---lei-09  Loft-tehtaan mieleenpainuvuudesta on tuskin epäilystäkään, sillä  vuoden  2016 kesällä valmistuvat ainutlaatuiset kodit ovat ehtineet  herättää jo  paljon kiinnostusta turkulaisten keskuudessa. – Kyseessä on  kaikille  kaupunkilaisille tuttu kohde, siksi sen ympärillä tapahtuvaa  toimintaa  seurataan suurella mielenkiinnolla, Tuominen pohdiskelee.  Projektiin on  päässyt tutustumaan esimerkiksi Taiteiden yön yhteydessä  järjestetyssä  kutsuvierastilaisuudessa, jossa hankkeeseen osallistuvat  tahot esittelivät  tehdasrakennuksen tulevaisuutta.

YH-Kodit ovat hakeneet ostajia rakentumassa oleville asunnoille sijoittajien kautta. Jos kaikki tällä hetkellä käynnissä olevat neuvottelut kantavat loppuun saakka, olisi rakennuksen sisältämistä noin 150 asunnosta jopa 75 % jo käytännössä myyty projektin ollessa vasta paalutusvaiheessa.

 

Suunnittelussa kunnioitetaan loftin perinteitä

Loft asumismuotona on peräisin 1940-luvun Manhattanilta, jossa taitelijat alkoivat vallata hylättyjä tehdaskiinteistöjä työtiloikseen ja studioasunnoikseen. Pikkuhiljaa muukin kansa pääsi kosketuksiin loft-asuntojen kanssa, ja ennakkoluulottomat rakennuttajat alkoivat levittää ajatusta myös Euroopan suurkaupunkeihin. Ilmiö on rantautunut hiljalleen myös Suomeen, ja yksi tämän hetken kiinnostavimmista projekteista onkin Turun Loft-tehdas hanke, jonka suunnittelusta vastaa Arkkitehtitoimisto Haroma & Partners Oy.

Haroma & Partners Oy

Kyseiseen kohteeseen on haluttu tuoda loft-henkeä          puhtaimmillaan, mikä tarkoittaa avaria ja korkeita tiloja,    joissa näkyy myös rakennuksen historiallinen charmi.    Koska vanha tehdasrakennus on suuri ja korkea, saadaan    siihen jopa 7 kerrosta. – Ensimmäisessä kerroksessa    sijaitsevat parkkitilat ja käynti neljään porrashuoneeseen,    kerroksissa 2-7 on asuin tiloja, ylimmän kerroksen    asuinnoissa myös kattoterassit, kuvailevat Renni  Haroma    ja Antti Rinne. Valmiita asuntoja hallitsevat  lattiasta    kattoon ulottuvat ikkunat ja menneisyydestä  muistuttavat    tiilipinnat. Kokonaisuus tarjoaa kuitenkin  mahdollisuuden  useisiin erilaisiin sisustusratkaisuihin.

Rakenteeltaan ja toiminnoiltaan tuleva Loft-tehdas on  perusasuintaloa hieman monipuolisempi. Rakennukseen  on suunniteltu myös toimistoja sekä ravintolatila  katutasoon. Toisesta kerroksesta löytyvä yhdyskäytävä  johtaa puolilämpimille, lasikattoisille sisäpihoille, joiden  on  tarkoitus toimia asukkaiden yhteisinä oleskelutiloina  lounge-henkisiä istuskeluryhmineen. Koska  tehdaskiinteistö sijaitsee aivan Aurajoen rannalla, on talon  läheisyyteen suunnitteilla myös oma vierasvenesatama  asukkaiden käyttöön.