utu_solidhouse_300_CMYK

Älykkäämpi koti taloautomaatiolla

image002Lisätietoja yrityksestä: www.utu.eu

Taloautomaatio on yksi sähköalan nousevimmista trendeistä. Yksi merkittävä alan toimija on myös Urho Tuominen Oy -nimellä aikaisemmin tunnettu UTU Oy. Yritys on Porissa vuonna 1919 perustettu sähköalan monitoimiyritys, jonka slogan ”sähkön ammattilainen” kuvaa hyvin yrityksen toimintaa. UTU Oy:n toiminnan kantavana voimana on aina ollut sähkö, vaikka vuosien saatossa liiketoiminta onkin muuttunut.

Säästöä, asumismukavuutta, helppoutta

Taloautomaation puolella UTU Oy on keskittynyt asuinrakentamisen taloautomaatioratkaisuihin. Se edustaa Suomessa mm. tunnettua Hageria, joka kehittää jatkuvasti laajalla kirjolla uusia taloautomaatioratkaisuja. – Automaatio on yksi keino saavuttaa energiatehokkuutta, UTU Oy:n toimitusjohtaja Olli Heinonen kertoo. Parhaimmassa tapauksessa kodista voi tehdä jopa itseohjautuvan, jolloin esimerkiksi valaistusta ja lämpöä ei tarvitse itse säätää. Valaistuksen voi asentaa ohjautumaan vaikkapa luonnonvalon, kellonajan tai läsnäolon mukaan. Osa järjestelmistä on jopa itseoppivia. – Taloautomaatio on parhaimmillaan silloin, kun loppukäyttäjä ei sitä huomaa, Heinonen naurahtaa. Helppokäyttöisyydestä kertoo myös se, että monia järjestelmiä voi käyttää keskitetysti eri päätteillä.

Asiakkaan on osattava vaatia

Monista eduista huolimatta vain harvassa suomalaisessa kodissa hyödynnetään taloautomaatiota. Yksi syy tähän on Heinosen mukaan tiedonpuute: – Tavallinen kuluttaja ei välttämättä osaa vaatia automaatiota, koska on tottunut katkaisijoihin. Sama pätee design-sähkökalusteisiin. Kaikilta meiltä löytyy ne perinteiset valkoiset kytkimet, mutta niiden lisäksi on mahdollista saada aikamoisia vaihtoehtoja, Heinonen sanoo.

Koska laitevalmistajan ja lopullisen käyttäjän välimatka on pitkä, erityistä huomiota alalla kiinnitetään koko jakeluketjun kouluttamiseen ja tiedottamiseen. – Jos automaatiojärjestelmät kiinnostavat, kannattaa kääntyä valveutuneen sähköurakoitsijan tai -suunnittelijan puoleen, Heinonen ohjeistaa.

Houkutteleva ala

UTU Oy:n pitkä historia on merkki ansioituneesta sähköalalla toimimisesta. Yritys toimii Suomessa maanlaajuisesti, minkä lisäksi sillä on sisaryritykset Baltian maissa sekä vientiä jopa Kiinaan saakka. Heinosen mukaan alaa ajavat eteenpäin energiansäästötrendit:
– Tulevaisuudessa huomiota kiinnitetään energiantuottotapaan. Sähköautot ovat olleet tuloillaan jo pitkään, mutta niiden lyödessä läpi muutos voi olla yllättävän raju. Parinkymmenen vuoden päästä ihmettelemme bensa-autoja, Heinonen uumoilee.

Taloautomaatio on myös tullut voimakkaasti alalle mukaan, ja se on tuonut mukanaan uusia toimijoita ja uusia toimintamalleja. – Uuden ajattelun kautta ala on melko voimakkaassa muutoksessa. Se on tullut myös selvästi houkuttelevammaksi alaksi nuorten parissa, Heinonen sanoo.

Viime vuoden loppupuolella UTU Oy otti jälleen mittavan askeleen, kun se laajensi toimintaansa teollisuusautomaatiopuolelle ostamalla Beijer Electronics Suomen sisaryrityksen.