porin-isännöintipalvelut_solidhouse_300_CMYK

Apua linjasaneerauksen toteuttamiseen

Linjasaneeraus on suuri hanke, jossa kannattaa käyttää hyväkseen kaikki mahdollinen apu. Isännöintiyrityksen laaja-alaiseen palvelukattaukseen kuuluu myös linjasaneeraus-projekteissa avustaminen. 

Taloyhtiön lähtiessä toteuttamaan linjasaneerausta, on isännöintipalveluja asunto- ja kiinteistöosakeyhtiöille Porissa tarjoava Porin Isännöintipalvelut Oy mukana kaikissa projektin vaiheissa. – Suunnittelijat suunnittelevat ja urakoitsijat tekevät työn, mutta se on tiimityöskentelyä, jossa kemia kaikkien osapuolten välillä on toimittava, yrityksen toimitusjohtaja Jari Jokiniemi sanoo.

Kaikki lähtee hankesuunnittelusta

Ennen kuin taloyhtiössä päästään varsinaisesti suunnittelemaan ja toteuttamaan linjasaneerausta, täytyy tehdä hankesuunnittelu. Se onnistuu parhaiten isännöintiyrityksen, taloyhtiön ja suunnittelutoimiston yhteistyönä. Hankesuunnittelu-vaiheessa käydään läpi yleiset tilat ja huoneistot, sekä tehdään kattava kysely asukkaille. Tämän pohjalta tehdään päätös remontin toteutustavasta, ja osakkeenomistajille tiedotetaan yhteisesti projektin kulusta ja kustannusarviosta. Perusteellisesti tehdyn hankesuunnittelun päälle on helppo lähteä tekemään tarkempia suunnitelmia: – Hankesuunnittelu on tärkein vaihe, siitä ei kannata tinkiä. Kannattaa lähteä ajoissa liikkeelle, sillä jo hankesuunnitteluun pitää varata aikaa 6–8 kk. Itse remontin alkamiseen menee pyöreästi 2 vuotta, joten monta vesivahinkoa ehtii tulla, jos putket ovat huonossa kunnossa, Jokiniemi muistuttaa.

Edut voittavat pelot

Linjasaneeraus on kunnollisesti suunniteltuna ja toteutettuna oiva mahdollisuus panostaa kiinteistön yleiseen kuntoon. Perinteisen linjasaneerauksen yhteydessä taloyhtiö voi esimerkiksi korjata yleisiä tiloja sekä uusia sähköt ja valaistusta. Yksittäisen osakkeenomistajan näkökulmasta linjasaneeraus kannattaa hyödyntää vaikkapa kylpyhuoneen tai keittiön uusimiseen. – Evakkoaika perinteisessä linjasaneerauksessa on n. 3 kk, joten samalla kannattaa teettää asunnossa lisäremonttia, jos se urakoitsijalle sopii, Jokiniemi vinkkaa.

Tarkoin suunnitellun linjasaneerauksen myötä kunto ja viihtyvyys asunnoissa ja yleisissä tiloissa kasvavat, mikä omalta osaltaan nostaa myös taloyhtiön ja asuntojen arvoa. Jokiniemen mukaan tulevaisuudessa aletaan mahdollisesti kiinnittää huomiota enemmän myös linjasaneerauksen toteutustapaan: – Jossain vaiheessa aletaan arvostaa yhtä toteutustapaa enemmän kuin toista. Kiinnitetään huomiota siihen, onko putkiremontti tehty perinteisesti vai ovatko putket vain pinnoitettu.

Hiljainen aika kannattaa hyödyntää

Kun valtion tukia ei ole saatavilla, moni taloyhtiö lykkää putkiremonttia. Tämä näkyy myös Porissa, missä linjasaneerausten osalta on nyt hiljaisempaa: – Kun valtion tukea saatiin, meillä oli parhaimmillaan käynnissä 3–4 projektia. Nyt kun niitä tehdään vähän, hinta voi olla kohtuullinen, Jokiniemi vinkkaa. Talojen vanhetessa on putkien uusiminen väistämättä edessä. Projektiin lähtiessä on hyvä käyttää ammattilaista: – Ammattilaisia kannattaa hyödyntää suunnittelusta alkaen, muuten ei tule hyvää lopputulosta, Jokiniemi sanoo.