Arvo Piiroinen Oy on voittanut ainutlaatuisen tuotekehityshankkeensa ansiosta arvostetun Red Dot -designpalkinnon.

Arvo Piiroinen Oy:lle arvostettu design­palkinto jo toistamiseen

PIIROINEN_160www.piiroinen.com

 

Suomalainen kalustetehdas on voittanut ainutlaatuisen tuotekehityshankkeensa ansiosta arvostetun Red Dot -designpalkinnon.

Arvo Piiroinen Oy on vuonna 1949 perustettu perheyritys, joka teki pääasiassa alihankintatöitä 90-luvun alkuun saakka. Siitä eteenpäin on kalustettu julkisia tiloja, ja sopimusvalmistusliiketoiminta kukoistaa edelleen.

– Tuotteemme sopivat myös yksityiskoteihin, mutta jälleenmyynti kuluttajille on jäänyt, koska emme ole oikeastaan löytäneet sopivia jälleenmyyntikanavia, kertovat Timo Kaivonen ja Johanna Mattila.

Pintakäsittely ja metallikomponenttien valmistus on talon vahvinta osaamista. Suomalaiselle, kestävälle ja kauniille laatutyölle on löytynyt markkinoita ympäri maailmaa, ja tuotteita viedään muun muassa Yhdysvaltoihin, Japaniin, pitkin Eurooppaa sekä Venäjälle.

– Skandinaavinen muotokieli on yleiskäsite, jonka alle tuotteita suunnitellaan ja tehdään. Jokaisessa mallistossamme on omat erityispiirteensä, mutta ennustettavan yleislinjan ansiosta myös tuotesuunnittelijoiden on helpompaa lähestyä meitä ideoillaan, Kaivonen kuvailee.

Red Dot taloon jo toista kertaa

Pi Collection on eräs yrityksen lippulaivoista. Idea uuteen mallistoon tuli Hollannista.

– Pitkäaikainen hollantilainen kumppanimme [email protected] viestitti, että heillä on arkkitehtikontakti, joka etsii irtokalustemallistolle hyvän laadun valmistajaa. Jakelijakumppani halusi ehdottaa heille yhteistyötä kanssamme. Lähdimme kiinnostuneina mukaan, ja Fokkema & Partnersin toimiston edustajat tapasimme täällä Salossa. Avainporukat kolmesta firmasta kokoontuivat, ja niin yhteistyö lähti käyntiin. Pi-tuolin suunnittelija Diederik Fokkeman tunnuslause muotoilussa on ollut ”Simplicity is complexity resolved”, ja tämä on nähtävissä kalustemalliston muotokielessä, kertoo Kaivonen innostuneena.

Hedelmällisen yhteistyön tuloksena Pi-malliston A1-tuolille on myönnetty hiljattain Red Dot -palkinto. Red Dot on yli 60 vuotta vanha, arvostettu muotoilupalkinto, jonka saajan valitsi tänä vuonna 40 itsenäisestä suunnittelijasta koostuva raati. Piiroiselle nyt myönnetty palkinto on yritykselle jo toinen. Ensimmäisen se sai vuonna 2005 Flakes-mallistolleen.

Pi-malliston tuotteita on nähtävissä myös Ravintola Nooan sisustuksessa. A3-tuoleja, F1-jakkaroita ja E1-baarijakkaroita on käytössä Nooan ruokailutiloissa.

Palaute auttaa kehittämään ja kehittymään

– Kalusteemme valmistetaan alusta loppuun tehtaallamme Salossa. Pystymme siis hyvin seuraamaan koko tuotantoprosessia sekä takaamaan sen laadun ja joustavuuden. Meillä on osaavat, pitkäaikaiset työntekijät ja tuotteilla on viiden vuoden takuu. Laadukas tuote on aikaa kestävä, ja mallisto kehittyy paljolti palautteen pohjalta. Sisustussuunnittelussa otetaan huomioon esimerkiksi tilojen muuntelutarve, joka on nykyään hyvin yleinen; tällöin kalusteen on sovittava monenlaiseen toimintaan ja tilaisuuteen. Kalusteiden on tuettava tilojen monikäyttöisyyttä ja oltava myös käytännöllisiä: mukavia istua ja käyttää, pinottavia ja helposti puhdistettavia, luettelee Johanna Mattila.

– Pidämme työssämme siitä, että voimme ratkaista asiakkaan ongelmia. Kykenemme valmistamaan asiakkaan toiveiden mukaisia tuotteita erilaisiin tiloihin. Tehtaalla on kapasiteettia suuriin volyymeihin, mutta teemme myös pieniä, yksilöllisiä eriä asiakkaan toiveiden mukaan, Mattila muistuttaa.