lkv_

Asuntokauppa, kenen ehdoilla?

Milloin on ostajan markkinat ja milloin on myyjän markkinat? Ja mitä tämä tarkoittaa? Kun on ostajan markkinat, niin ostaja päättää hinnasta ja kun myyjän markkinat, niin myyjä. Mutta mitä tämä oikeasti tarkoittaa? Nyt puhutaan, että on ostajan markkinat. Tämä mielletään helposti niin, että ostajat voivat tehdä härskejä tarjouksia asunnosta kuin asunnosta ja oletetaan, että myyjät myyvät halvalla huonon taloustilanteen takia. Näinhän ei todellisuudessa ole, koska ani harva asunnon myyjä on siinä tilanteessa, että olisi pakko myydä. Moni haluaa vaihtaa asuntoa, mutta väliraha ratkaisee. Mikäli yhtälö ei täyty, jää myyjä myös paikoilleen. Siitä johtuu nykyinen keskustelu ostajien markkinoista. Ei kukaan myy omaansa mihin hintaan hyvänsä ja sen jälkeen maksa seuraavasta ”liikaa” tai enempää kuin on varaa. Kyllä jokainen kauppa tässä tilanteessa tehdään, mikäli se on taloudellisesti mahdollista. Tietenkin podemme pientä krapulaa yli kymmenen vuotta kestäneestä hintarallista. Kaikki asunnot ovat nostaneet hintaa, vaikka mitään järkevää perustetta asialle ei olisi. Nyt tätä ylihinnoittelua tasataan.

Mielestäni käsitys markkinoista on väärä. Ei ole kahdenlaisia markkinoita vaan yhdet. Markkinahinta tulee aina neuvotteluiden kautta. Ja väliraha seuraavaan asuntoon on ratkaisevaa, kun kyseessä on normaali kotitalous joka vaihtaa asuntoa. Tämän ymmärtäminen auttaa meitä ymmärtämään nykyistä markkinatilannetta paremmin.

Mikä neuvoksi asuntomarkki­noille?

Seuraava talvi on mielenkiintoinen monesta syystä. Mikäli isompaa tasausta hintoihin ei tule, alamme varmasti helmi-/maaliskuussa jo tottumaan tähän tilanteeseen ja kauppa voi jopa piristyä, mutta ei paljon. Jokainen yritys ja perhe ovat sopeuttaneet hieman talouttaan ja usko huomiseen lisääntyy, jolloin myös muutos omaan arkeen uskalletaan tehdä. Koti ja sen vaihtaminen on kuitenkin iso muutos jokaisen elämässä. Moni arkinen asia muuttuu kuten lähikauppa, naapurit, bussi, jolla kuljet jne. On siis aivan normaalia, että kun valtion talous sakkaa, myös kuluttajat miettivät muutoksia tarkemmin. Vaikeasta taloustilanteesta huolimatta kauppaa tehdään koko ajan ja hyvään hintaan. Siksi suositukseni on, että mikäli löydät itsellesi mahtavan kodin ja sinulla on siihen varaa, osta se. Varmista kuitenkin, että oma edellinen asunto on myyty, mikäli uuden ostaminen sitä vaatii. Se, mikä kolme vuotta sitten meni heti, ei välttämättä tässä markkinassa kiinnosta enää samalla tavalla.

 

MIELIPIDE – Jaakko Kaitanen, LKV