MBR tuottaa valmisbetonia rakennusteollisuuden tarpeisiin, kuten infra-, talon- ja satamarakentamiseen.

Betoni jyrää Pohjoismaissa

Tiesitkö, että betonia valmistetaan vuosittain yli neljä miljardia kuutiometriä? Ainoastaan vettä ihmiskunta kuluttaa sitä suurempia määriä. 

Kun MBR Oy:n toimitusjohtajalta Juha Heliniltä kysyy betonin parhaista puolista, tulee selväksi, miksi tämä luonnonmateriaali on niin arvostettua juuri nyt. Sen lisäksi, että se on helposti työstettävää, soveltuu se myös erittäin moneen kohteeseen.

– Betonissa on monia erinomaisia ominaisuuksia: se ei ole orgaanista, joten se ei homehdu ja tarvittaessa se pystytään pesemään. Se on myös erittäin tulenkestävää ja suojaa muita materiaaleja. Raskasmateriaalina betoni on paras melunvaimentaja, ja erityisesti arkkitehdit pitävät siitä sen muotoilumahdollisuuksien takia, Helin listaa.

Helin tuntee tuotteensa läpikotaisin, hänen johtamansa MBR on osa Swerock-konsernia, joka on Pohjoismaiden suurin valmisbetonitoimittaja. Swerock onkin todellinen valmisbetonin edelläkävijä, Pohjoismaissa yhtiöllä on runsaasti omia tuotekehitys- ja laadunvalvontalaboratoriota. MBR palvelee asiakkaitaan Pohjanmaalla, Länsi-Suomessa ja Etelä-Suomessa, joiden alueilla sijaitsevat sen kymmenen valmisbetonitehdasta.

– Tuotamme valmisbetonia rakennusteollisuuden tarpeisiin, kuten infra-, talon- ja satamarakentamiseen. Valmistamme kaikkia betonilaatuja kuten vaikeita erikoisbetoneita, rakennebetoneita ja itsetiivistyvää betonia, Helin luettelee.

Vahvin laatu löytyy pohjoisesta

Swerock-yhtymän pohjoismainen yhteistyöverkosto mahdollistaa sen, että MBR:llä on käytössään valtava tietotaito betonista. Yhtymään kuuluvat Suomen lisäksi Norjan ja Ruotsin tytäryhtiöt. Näissä maissa betonitehtaita on yhteensä 60, ja myös kiviaineksen tuotannossa Swerock-yhtymä on Pohjois-Euroopan suurin.

– Tuotamme betonia yhteensä 1,2 miljoonaa kuutiota ja kiviaineksia 12 miljoonaa tonnia vuodessa. Meillä on oma akkreditoitu laboratorio, siellä työskentelee alan huippuosaajat, näin pystymme tekemään kaikki asiantuntijoiden vaatimat testaukset, Helin kertoo.

Oman betonin runkoaines jalostetaan omilla kiviaineksen ottopaikoilla, joissa se murskataan, seulotaan ja kuljetetaan betoniasemille.

– Tuomme omaan käyttöömme Euroopan modernimmasta tehtaasta sementtiä. Oma terminaali Suomessa on Hangon satamassa. Voimme taata, että meillä on markkinoiden parhaat runko- ja sideaineet tuotteissamme. Näin kykenemme toimittamaan asiakkaillemme juuri oikean laadun ja kustannustehokkaimman lopputuotteen heidän käyttökohteeseensa ilman kompromisseja, Helin painottaa.

Yhtenäinen ketju takaa laadun

Jotta asiakas saa varmuudella betonimarkkinoiden parasta laatua, korostaa Helin avoimuuden ja osaamisen merkitystä toimitusketjussa. Olipa asiakkaana sitten omakotitalorakentaja tai iso rakennusliike, on hyvä selvittää, mistä ja keneltä tuotteen raaka-aineet ovat peräisin.

Mielestäni tärkeintä on, että koko betonin toimitusketju tulee yhdeltä toimittajalta ilman katkoja. Eli raaka-aineiden jalostuksesta pumppaukseen.

– Mielestäni tärkeintä on, että koko betonin toimitusketju tulee yhdeltä toimittajalta ilman katkoja. Eli raaka-aineiden jalostuksesta pumppaukseen. On myös tärkeää, että valmistusprosessin toteuttaa koulutettu henkilökunta ja että laadunvalvontakapasiteettia on riittävästi. Näin me voimme taata, että koko toimitusketju on meidän vastuullamme, Helin kiteyttää.