Ansion Sementtivalimon vahvuus on Portland-sementistä valmistettu betoni, jossa ei käytetä lainkaan täyteaineita.

Betoni saa nyt näkyä

www.asv.fi

 

Turun seudulla on meneillään useita suuria rakennushankkeita, ja tämä pitää elementtitehtaat kiireisinä. Ansion Sementtivalimolla tehdään elementtejä muun muassa Fabriikkiin.

Vuonna 1949 perustetun Ansion Sementtivalimon toiminta lähti liikkeelle sodan jälkeen kattotiilien valmistuksesta. 70-luvun lopulle saakka tehtiin betoniputkia ja kaivonrenkaita, nykyään valmisbetonia ja betonielementtejä. Ari-Pekka Ansio on toisen polven yrittäjä, joka ajaa sisään nyt kolmatta polvea. Yrityksen pääpaikka on Paimiossa, ja sillä on myös valmisbetonitehdas Turussa.

– Kova yrittäminen ja pitkät liikesuhteet ovat pitäneet pinnalla vuosien varrella. Aikataulut ovat nykyään kireitä, ja eurot tuntuvat ratkaisevan. Puhutaan kyllä toimitusajoista, toimitusvarmuudesta ja laadusta, mutta usein vain hinta ratkaisee, kokenut yrittäjä harmittelee.

Kokemusta ja vaikuttavia referenssejä on kertynyt vuosien varrella mittavat määrät. Ansiolta on toimitettu betonielementit kuuluisaan Hernesaaren Löylyyn, ja nyt ollaan mukana muun muassa YIT:n Fabriikissa, tarkemmin sanottuna Fortuna-talossa.

– Olemme tehneet YIT:n kanssa paljon ja pitkään yhteistyötä, suurimmaksi osaksi asuntorakentamista. Jonkin verran myös infrapuolta. Toimintasäde meillä on pyöreät parisataa kilometriä Turusta, Ansio kertoo.

Puhdasta Portland-sementtiä ilman seosaineita

Ansion Sementtivalimon vahvuus on Portland-sementistä valmistettu betoni, jossa ei käytetä lainkaan täyteaineita.

– Näin saadaan laadukkaampaa tavaraa. Puhdas tuote on kalliimpaa, mutta hintaa ja laatua on katsottava kokonaisuutena, Ansio muistuttaa.

Viime aikoina infrapuolella on jouduttu keskustelemaan betonin laadusta; erityisesti pakkasenkestävyydessä on ollut ongelmia. Ari-Pekka Ansio tähdentää, että missään vaiheessa ei ole ollut kysymys asuntorakentamiseen käytetyn betonin ongelmista. Valmistusta valvotaan tarkoin, ja yrityksen tehtaallakin valvoja vierailee säännöllisesti neljä kertaa vuodessa. Betoniin voi edelleen luottaa.

– Suomessa valetaan vuosittain 5 miljoonaa kuutiota betonia, ja vain hyvin pienessä osassa on ollut ongelmia. Betoni on maailman yleisin rakennusaine, koska sen ylivertaisille ominaisuuksille ei ole varteenotettavia kilpailijoita. Puusta tehdään toki kerrostaloja, mutta niissä voi olla lopulta rakenteissa betonia enemmän kuin tavallisissa kerrostaloissa. Teräksen ja betonin liitto on luja; betonissa on puristuslujuutta, vetolujuus taas tehdään teräksen avulla.

– Betoni on ääntä eristävä, palamaton, homehtumaton, massiivinen ja turvallinen raaka-aine rakentamisessa. Sanotaan, että betoni lujittuu ensimmäiset 200 vuotta, pysyy paikallaan 100–200 vuotta ja sitten alkaa vasta heikentyminen. Roomassa on toistatuhatta vuotta vanha, betonista valmistettu kupoli, Ansio toteaa.

 Turussa rakentaminen vilkasta

Betonia käytetään tällä hetkellä paljon näkyvissä pinnoissa, sillä se on kestävää ja kaunistakin. Uudenlaiseen graafiseen, niin sanottuun taidebetoniin saadaan erilaisia eläviä pintoja, kaikenlaisia värejä ja muotoja. Betoni ei ole enää harmaata, tylsää massaa, josta haluttiin eroon jossakin vaiheessa.

– Graafista betonia käytetään seinissä, julkisivuissa, missä vain. Ammattitaidon täytyy alalla olla hyvä, että pystyy tekemään monennäköistä pintaa uusilla raaka-aineilla. Tämäkin ala kehittyy, yrittäjä luonnehtii.

Mutta palataanpa vielä Fabriikin Fortunaan. Kauanko kestää kerrostalon elementtien valmistaminen keskimäärin?

– Fortunaan tulee kahdeksan, yhdeksän kerrosta. Se on siis suuri talo, kenties jopa kolme kertaa suurempi kuin tavallinen. Rungon toimitus on kestänyt puoli vuotta, Ari-Pekka Ansio laskeskelee.

Talot ovat aina yksilöitä. Fortuna on ensimmäinen talo uudella asuinalueella, joten toimitukset on saatu perille helposti ja tilaa työskentelyyn on ollut riittävästi. Haastavampaa on ollut Kakolassa.

– Siellä on yksi talo valmis ja kolme tekeillä. Kuljetusten kanssa on ollut vähän päänvaivaa, koska tontti on keskellä mäkeä. Ympärillä on myös vanhaa asutusta ja ahtaus on kysynyt logistiikalta paljon.

Turun seudulla on meneillään rakentamisen buumi, ja Ansion Sementtivalimolla on helppo katsoa tulevaan valoisin mielin. Betonille ei haastajaa löydy aivan lähitulevaisuudessa, ja tieverkon puolella ongelmia aiheuttaneet heikot betonirakenteet eivät koskettane kiinteistöjen rakentamista. Talot ovat yhtä vahvoja, elleivät jopa vahvempia kuin ennen.

– Fortunan rungolle on laskettu käyttöiäksi sata vuotta, mutta luultavasti se kestää paljon, paljon pitempään. Toivottavasti usko betoniin säilyy. Se on todella ylivertainen materiaali ja sataprosenttisesti kierrätettävää.