auranmaanlattiatyo

Betonia ja designia

Vaihtuvat trendit tarjoavat uusia ideoita myös betonin kaltaisten, suhteellisen muuttumattomiksi miellettyjen materiaalien käyttöön. Perinteisemmätkin valut pitävät silti edelleen pintansa. 

Auranmaan lattiatyö Oy on tehnyt erilaisia valutöitä jo vuodesta 2010 saakka. Aiemmin sirotepinnoitteinen betonilattia oli tuttu näky lähinnä autotalleissa tai teollisuushalleissa, mutta nyt yritys on alkanut tarjota vastaavalla tekniikalla toteutettuja lattioita myös uudelle asiakasryhmälle – omakotitaloasukkaille.

Kuten moni muukin rakentamiseen ja sisustamiseen liittyvä ilmiö, myös idea betonilattiasta asuinhuoneistossa on peräisin alan messuilta. Uusi designlattia toteutetaan samalla tapaa kuin mikä tahansa betonilattia. Pehmeämmän ja elävämmän näköiseksi ja siten asuintiloihin paremmin sopivaksi lattia muuttuu värillisten sirotepinnoitteen avulla. Työ viimeistellään liippaamalla lattian pinta koneella lähes lasimaiseksi ja vahaamalla se sitten useaan kertaan kivivahalla. Lopputulos muistuttaa kuviollista laattalattiaa, mutta ilman saumoja.

Työ opettaa tekijäänsä

Designlattioista huolimatta iso osa Auranmaan lattiatöiden urakoista on yhä edelleen perinteisempiä valuja. Vaikka tekniikat ovat vuosien saatossa säilyneet lähes muuttumattomina, voi valutöiden ammattilaiseksi kehittyä vain tekemällä, sillä alaa ei varsinaisesti opeteta missään.– Laatuun panostaminen on tällä alalla ensiarvoisen tärkeää, kertoo Ville Laine, yksi yrityksen kolmesta osakkaasta. – Epäonnistunutta valua on vaikea korjata ja virheestä aiheutuneet kustannukset voivat olla asiakkaalle hyvinkin mittavat.

Laatuun panostaminen on tällä alalla ensiarvoisen tärkeää

Valutöiden haasteellisuutta lisää myös kiivas työtahti ja välillä pitkiksikin venyvät työpäivät, sillä useissa kohteissa koko lattia on valettava täysin valmiiksi lähes keskeytyksettä, jotta saumakohdilta vältyttäisiin. – Yksi tällainen erittäin haastava kohde oli vajaan 3000m² laajuinen navetta, jonka betonilattian valoimme reilun vuorokauden aikana, Laine muistelee.

Ole ajoissa liikkeellä!

Koska valutöiden onnistuminen vaatii usein tarkkaa aikataulutusta, kannattaa yrittäjään olla yhteydessä hyvissä ajoin. Varsinkin kesän sesonkiaikaan Auranmaan lattiatyölle saattaa kertyä jonoa jopa kuukaudeksi eteenpäin.

Aikataulutuksen merkitys unohtuu usein nimenomaan suurilla rakennusliikkeillä ja sen vuoksi Auranmaan Lattiatyö Oy onkin viime aikoina työskennellyt mieluummin pk- yritysten kanssa. Poikkeuksiakin toki löytyy: – Destian kanssa homma on toiminut hienosti jo kauan, Laine kiittelee.