Insinööritoimisto Preitilän Rakennetekniikka Oy tekee muun muassa pientalojen ja teollisuusrakennusten rakennesuunnittelua, mutta yrityksen erityisenä vahvuutena on korjaussuunnittelu ja peruskorjaukset.

Betonirakenteet kestävät

www.instopreitila.fi

 

Minkälainen materiaali on betoni? Voiko betonirakenteista rakennusta peruskorjata? Haastattelimme aiheesta Turun seudulla toimivaa kokenutta rakennesuunnittelijaa ja otimme samalla selvää betonirakennusalan nykytilasta.

− Betoni on vaativa rakennusmateriaali. Betonirakenteita voidaan ja kannattaa korjata. Korjauksen tarkoitus on monessa tapauksessa estää tulevia ongelmia, tiivistää rakennusinsinööri Jyrki Laine, jolla on rakennesuunnittelusta 34 vuoden kokemus.

Muuttunut betoni­rakennusala

Haasteita rakennesuunnittelijoille ja työmaille tuovat nykyiset Eurocodien määräykset ja niiden myötä kasvaneet vaatimukset teräsbetonirakentamisessa. Laine myöntää, että betoniteknologia ei ehkä ole pysynyt nopean muutoksen perässä: − Esimerkiksi lisäaineiden yhteisvaikutusta ei ole ehkä ole tutkittu tarpeeksi ja se saattaa aiheuttaa ongelmia. Ala on myös yleisesti kehittynyt 34 vuoden aikana, jolloin Laine itse aloitti alalla toimimisen. Erilaisia betoneja ja vahvempia raudoituksia on vuosien varrella tullut niin paljon markkinoille, että oikean betonin valitseminen kohteeseen vaatii suunnittelijalta vankkaa ammattitaitoa. Ammattitaitoa vaaditaan myös työmailla, että betonia osataan käyttää oikein.

Betoni on vaativa rakennusmateriaali. Betonirakenteita voidaan ja kannattaa korjata.

− Jotta kaikkia markkinoilla olevia betoneja ja raudoituksia saisi käyttää, pitäisi olla AA-luokan betonirakenteiden suunnittelija ja koulutukseltaan mielellään diplomi-insinööri. Tänä päivänä aloittelijan täytyy, jo Eurocoden vuoksi, osata ottaa paljon enemmän huomioon kuin aikana, jolloin minä valmistuin, Laine sanoo.

Aivan kaikki ei ole alalla kuitenkaan Laineen uran aikana muuttunut: − Fysiikan lait ovat edelleen samat, hän naurahtaa.

Hyvin suunniteltuna betoni on erinomainen materiaali

Rakennusmateriaalina betoni on kestävää. Se on äänieristykseltään, tiiviydeltään ja paloturvallisuudeltaan huippuluokkaa. Jotta betonin kaikki edut saataisiin hyödynnettyä rakentamisessa, vaaditaan suunnittelijalta rautaista ammattitaitoa.

− Suunnittelussa on huomioitava olosuhteet ja kuormitukset. Lähdemme liikkeelle perustuksista. Runko on oma kokonaisuutensa, Laine tiivistää. Hän muistuttaa, että betoni vaatii pitkän kuivumisajan: viikkoja, jopa kuukausia.

Kuivumisaikansa vuoksi esimerkiksi vaativien remonttien teko 6 viikossa on mahdotonta.

− Silloin on mahdollisuus käyttää elementtitekniikkaa, vaikka massiivinen betonirakennekin olisi mahdollinen.

Laineen yritys Insinööritoimisto Preitilän Rakennetekniikka Oy tekee muun muassa pientalojen ja teollisuusrakennusten rakennesuunnittelua, mutta yrityksen erityisenä vahvuutena on korjaussuunnittelu ja peruskorjaukset. Koska betoni on kestävä materiaali, se täytyy aina tutkia tarkkaan, mutta on korjattavissa.

− Totta kai sillä on myös paljon merkitystä, miten rakennusta on hoidettu ja huollettu, Laine muistuttaa.

Insinööritoimisto Preitilän Rakennetekniikka Oy:n referenssilistalta löytyy myös kerrostaloja, jotka on purettu aivan betonirunkoon asti.

− Korjaussuunnittelussa on huomioitava olevan rakennuksen kantavat rungot, seinät ja perustukset. Aukkoja ynnä muita niihin voi tehdä, mutta rakenteiden tuomat rajoituksen on osattava huomioida, Laine kertoo.

Laine toivoo, että betonia osattaisiin arvostaa rakentamisessa.

− Betoni on materiaali, jota kannattaa ja uskaltaa käyttää!