Digitalisaatio tekee asumisesta älykkäämpää – ja edesauttaa jopa naapurisopua

Tieto ja ruotsalainen TNS-Sifo toteuttivat tutkimuksen, jossa selvitettiin mielipiteitä tulevaisuuden asumisesta. Tiedon Taneli Tikka visioi, että tulevaisuudessa asumisen kehittämisessä tärkeäksi nousevat data ja älypalvelut. Älyratkaisut ja älyasuminen voivat auttaa säilyttämään myös naapurisovun.

Tieto on mukana tutkimusprojektissa, jossa tutkitaan innovatiivisia ratkaisuja tulevaisuuden asumiseen. Göteborgissa sijaitseva HSB Living Lab -testiympäristö on tuonut yhteen eri alojen innovaattorit, jotka tutkivat tulevaisuuden koteja. Mukana on Tiedon lisäksi mm. NASA ja Electrolux.

Kesäkuun alussa HSB Living Labiin muutti kolmisenkymmentä opiskelijaa ja tutkijaa. Heidän asumisensa kautta tutkitaan asumiseen liittyvää uutta teknologiaa, materiaalien kestävyyttä, arkkitehtuuria ja sosiaalista kanssakäymistä tuhansien älykkäiden sensoreiden ja edistyneiden IT-ratkaisujen avulla.

Tieto toimii projektissa IT-kumppanina ja toteutti yhdessä TNS-Sifon kanssa tutkimuksen, jossa kartoitettiin ruotsalaisten näkemyksiä tulevaisuuden asumisesta. Tutkimuksesta kävi ilmi, että ympäristöympäristöystävällisyys, turvallisuus ja älykkäät arkea helpottavat ratkaisut ovat asukkaille tärkeitä: 64 % pitää ympäristöystävällisiä ratkaisuja tärkeimpänä osa-alueena tulevaisuuden asumisen kehittämisessä. Liki puolet (46 %) piti arkea helpottavia älykkäitä IT- ja tekniikkaratkaisuja tärkeinä.

Datalla ja älyllä yhä enemmän merkitystä

– Data tulee olemaan monin tavoin merkityksellistä tulevaisuuden asumisessa. Datan ja älypalveluiden avulla kaikki asumiseen liittyvät riskit on helpompi havaita ja ennaltaehkäistä ja tehdä asuinympäristöstä kokonaisuutena turvallisempi, Tikka kommentoi.

– Verkkoon kytketyt laitteet voivat myös monin tavoin lisätä asukkaiden asuinmukavuutta. Käyttäjän datan mukaan säätyvä viihdejärjestelmä, ilmastointi, personoitu valaistus ja kodin yleinen älykäs ympäristö tulee tulevaisuudessa olemaan entistä tärkeämpää, Tikka lisää.

Tehdyn tutkimuksen mukaan älykkäät kodinkoneet kiinnostavat erityisesti nuoria: peräti 50 %, 16–29-vuotiaista pitää älykkäitä kodinkoneita hyödyllisinä ja jopa 60 % haluaisi seurata, ohjata ja hallita asunnon energiankulutusta sovelluksen kautta.

– Älylaitteet tulevat optimoimaan myös luonnonvarojen käyttöä. Jätteiden huolto, vedenkulutus ja energiankäyttö voidaan tulevaisuudessa optimoida asukkaiden mukaan, Tikka jatkaa.

Vähemmän kinaa pesutuvassa

Tilat, jotka aiheuttavat naapureiden kesken eniten riitaa Ruotsissa ovat pesutupa (63 %), jätehuone tai jätekuilu (34 %), porraskäytävä ja hissi (15 %) sekä pyörätila ja autotalli (15 %).

– Uudet digitaaliset ratkaisut voivat auttaa jännitteiden purkamisessa esimerkiksi helpottamalla varausjärjestelmän käyttöä tai kertomalla, missä taloyhtiön yhteiset tavarat sijaitsevat. Sisäänrakennettujen sensoreiden ansiosta isännöitsijät voivat puolestaan saada reaaliaikaista tietoa esimerkiksi mahdollisista kosteusvaurioista seinissä. Tekniikan avulla talo saa ikään kuin oman äänen, toteaa Tiedolla palvelusuunnittelijana ja projektipäällikkönä työskentelevä Linnea Källgård.